Piastri a leggyorsabb; a Red Bull mért kört sem futott a második szuzukai edzésen

Vágólapra másolva!
2024.04.05. 07:46
Piastri zárt az élen a második edzésen (Fotó: AFP)
Oscar Piastri (McLaren) zárt az élen a Formula–1-es Japán Nagydíj második szabadedzésén. Az ausztrált Lewis Hamilton (Mercedes) és Charles Leclerc (Ferrari) követte, miközben a mezőny több mint fele nem is teljesített mért kört a vizes, majd felszáradó pályán lezajló gyakorláson.

Max Verstappen vezérletével a Red Bull kettőse kezdett a legjobb formában Szuzukában, az idény negyedik állomására már fejlesztésekkel készülő „vörös bikák” előnye ugyanakkor nem volt számottevő, hiszen a harmadikként érkező Carlos Sainz Jr. lemaradása két tized körül mozgott.

Az első ötös sorát a Mercedes párosa zárta, Charles Leclerc a hatodik, Fernando Alonso a hetedik helyről várhatta a folytatást. A második edzésen megkezdhette a munkát Daniel Ricciardo is az RB volánja mögött, az ausztrál helyén ugyanis a fiatal japán pilóta, Ivasza Ajumu kapott lehetőséget a nagydíj kezdetén.

A Williams garázsában eközben nagy volt a sürgés-forgás a két tréning között, hiszen a megjavított vázzal versenyző Logan Sargeant a nyitányon összetörte az autóját. A balesetet követően azonnal kérdésessé vált, pontosan milyen károkat szenvedett a gép, és az milyen hatással lehet a hétvége folytatására.

Noha a csapat eleinte azt közölte, azon dolgozik, hogy elkészüljön a második gyakorlás előtt, végül nem sokkal a zöld jelzés előtt bejelentette, Sargeant nem tud részt venni az előttük álló egyórás edzésen – az amerikai a körülményeknek köszönhetően végül nem vesztett ezzel érdemben időt. 

Meglehetősen csendesen kezdődött a gyakorlás, hiszen percekkel az indulás előtt elkezdett esni az eső Szuzukában. Közel negyedórás várakozás után először Lewis Hamilton törte meg a csendet, majd nem sokkal később Ricciardo is kihajtott a garázsból, azonban egyikük sem teljesített mért kört, ráadásul időközben az eső intenzitása is nőtt, így hosszabb várakozásra volt kilátás.

Félidőben még egyetlen versenyző sem rendelkezett mért körrel, és mindösszesen hatan merészkedtek ki a garázsból. Elsőként a hazai versenyző, Cunoda Juki iratkozott fel az időlistára, és noha a csapattársával néhány kört megtettek, a körülmények egyáltalán nem voltak ideálisak, hiszen a köztes esőgumihoz nem volt elég vizes, míg a slickhez nem volt elég száraz a pálya.  

A csapatok ennek megfelelően a folytatásban nem igazán erőltették a körözést, és egészen az utolsó tíz percig kivártak. Bár akkor többen is kimerészkedtek a pályára, annak állapota továbbra is megnehezítette az érdemi munka végzését, mivel továbbra sem volt egyértelmű, a száraz keverék vagy a köztes esőgumi használata lenne-e a megfelelő.

Végül a lágy Pirelli mellett döntő Oscar Piastri zárt az élen 1:34.725-ös idővel, a McLaren ausztrál pilótáját Hamilton, valamint Charles Leclerc követte a top 3-ban, majd Cunoda, Ricciardo, Lando Norris és Carlos Sainz Jr. zárta a mért kört teljesítők sorát.

Rajtuk kívül Csou Kuan-jü, Valtteri Bottas, Alexander Albon, Kevin Magnussen és Esteban Ocon hagyta el a garázst a hatvan perc során – a többi versenyző nem hajtott pályára Japánban.

Folytatás szombaton 4 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel.
 

 

 

38. JAPÁN NAGYDÍJ
ÁPRILIS 5., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:30.056
2. szabadedzés1. Piastri 1:34.725
ÁPRILIS 6., SZOMBAT
3. szabadedzés4.30–5.30
Időmérő8.00–9.00
ÁPRILIS 7., VASÁRNAP
A verseny (53. kör, 307.471 km) rajtja7.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00
Emilia-romagnai Nagydíj, ImolaMájus 19., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik