F1: Ricciardo felkeltette a Red Bull figyelmét, de Pérez helye egyelőre biztos

Vágólapra másolva!
2023.10.31. 11:45
null
Noha a Red Bull kiállt Pérez (balra) mellett, sajtóhírek szerint a mexikói elveszítheti a helyét (Fotó: AFP)
Míg Daniel Ricciardo fantasztikus eredménnyel hívta fel magára a figyelmet a múlt hétvégi Mexikóvárosi Nagydíjon, Sergio Pérez már az első körben kiesett. Ez újra felerősítette azon híreszteléseket, hogy a mexikóinak az érvényes szerződése ellenére is távoznia kell, és az ausztrál a vártnál korábban kapja még a hőn áhított lehetőséget a Red Bulltól. A „vörös bikák” tanácsadója, Helmut Marko, valamint a csapatfőnöke, Christian Horner ugyanakkor védelmébe vette Pérezt, és hangsúlyozta, a csapat szándékában áll, hogy eleget tegyen a szerződéses feltételeknek. 

 

 

 

Daniel Ricciardo a negyedik rajtkockából vágott neki a múlt hétvégi Mexikóvárosi Nagydíjnak, majd a hetedik pozícióban szelte át a célvonalat, aminek révén csapata, az AlphaTauri idei legjobb eredményét jegyezte. Az ausztrálnak a mostani volt a negyedik versenye a faenzaiakkal: a versenyző eredetileg a nyári szünet előtt megrendezett Magyar Grand Prix-n tért vissza és váltotta az alulteljesítő Nyck de Vriest, majd a Holland GP második szabadedzésén elszenvedett kézsérülése miatt öt versenyt volt kénytelen kihagyni, mielőtt újra autóba ülhetett volna.

A nyolcszoros futamgyőztes elmondása szerint a pocsék austini futam után pontosan ilyen folytatásban reménykedett. „Az előző hét után pontosan ilyen hétvégében reménykedtem. Jól érzem magam, több mint jól! Emellett meg is könnyebbültem. Két állórajtunk is volt, ilyenkor visszatartod a lélegzeted, hiszen nagyon hosszú út vezet az egyes kanyarig, és bármi megtörténhet."

3. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:19.718
OKTÓBER 28., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.686
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.887
Időmérő: 1. Leclerc 1:17.166
OKTÓBER 29., VASÁRNAP
A verseny:1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00 Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26., 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

Noha Ricciardo a startot követően folyamatosan az első ötben haladt, meg kellett elégednie a hetedik hellyel, mivel a Kevin Magnussen balesete miatt érvénybe lépő piros zászló amellett, hogy eltüntette az addigi különbségeket, stratégiailag is hátrányba hozta. A körülötte autózók ugyanis közepesre tudtak váltani, miközben az ő rendelkezésére már nem állt a sárga oldalfestésű Pirelliből. Az ausztrál így könnyű préda volt a mclarenes Lando Norris és a mercedeses George Russell számára, igaz, utóbbit végül majdnem sikerült visszaelőznie a hajrában.

Minden nagyon jól alakult, a piros zászló nyilvánvalóan rosszul jött ki a számomra, de nem szeretnék túl önzőnek hangzani, hiszen elég nagy baleset történt, ráadásul tudomásom szerint az autó hibásodott meg, szóval Kevin nem tudott mit tenni. Nem tett jót a versenyemnek, hiszen taktikailag is jól álltunk, de az a fontos, hogy jól van. Persze a megszakítás összerázta a mezőnyt, és többeknek is lehetőséget teremtett rá, hogy feltegyék a közepeset, azonban a mi rendelkezésünkre már nem állt belőle."

„Ezen a ponton talán kissé eluralkodott az idegesség a bokszfalon, de hetedikként futottam be, és hat pontot szereztem, sőt, majdnem nyolcat is, hiszen nem sokon múlt, hogy elkapjam Russellt. A nagy képet nézve viszont maga a tény, hogy a végén egy Mercedesszel harcolhattam, inkább örömre ad okot, mint hogy szomorkodjak az elvesztett hatodik hely miatt."

Ricciardo biztos benne, hogy a piros zászló nélkül előkelőbb helyen érhetett volna célba, de nem erre szeretne összpontosítani. „Nem tudom, hogy Lando tempója volt-e olyan jó a futam második felében, mint az elsőben. De végül is (Oscar) Piastrit sikerült magam mögött tartanom. A megszakítás előtt úgy éreztem, ez egy szép és magányos ötödik hely lehet, és teljesen meg is békéltem vele. Nincs kétségem afelől, hogy a hetedik pozíciónál előrébb végezhettünk volna, de ilyen a versenyzés. Egyrészről mondhatom azt, hogy szerencsétlenek voltunk, másrészről viszont rosszabbul is alakulhatott volna. A második állórajtnál akár egy balesetbe is belekeveredhettünk volna, szóval örülök, hogy hazahoztam a kocsit."

Az ausztrált nem lepte meg, hogy ilyen remek hétvégéje volt. „Sosem lehetsz biztos benne, hogy jó hétvégéd lesz, de egyáltalán nem lepődtem meg, hogy ilyen jól alakult a mostani, mert egyszerűen fel voltam rá készülve. A beállítások terén olyan irányba tudtunk elmenni, ami lehetővé tette számomra, hogy magabiztosabb lehessek az autóban."

Míg Ricciardo fantasztikus teljesítményt nyújtott Mexikóban, Sergio Pérez már a rajtot követően kiesett, ami még tovább erősítette azon pletykákat, hogy az ausztrál már az év végén válthatja a mexikóit. Noha a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko korábban többször is nagyon élesen fogalmazott Pérezről, ezúttal a védelmébe vette, és kijelentette, biztonságban van az ülése.

Még hány alkalommal kell megismételnem? Checónak érvényes szerződése van 2024 végéig, és ki is fogja tölteni. Szuper hétvégéje volt egészen a futam első köréig, és biztos vagyok benne, hogy dobogóra állhatott volna, ha nincs az incidens."

Ricciardo ettől függetlenül felhívta a „vörös bikák” figyelmét, a csapatfőnök, Christian Horner úgy érzi, korábbi versenyzője újra a régi. „Nagyszerű volt látni, hogy Ricciardo ilyen jól teljesít, és megerősítette, hogy miért hoztuk vissza őt közvetlenül a nyári szünet előtt. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egy AlphaTauriban harcolt a Mercedesszel. Ha nincs a megszakítás, valószínűleg előrébb végezhetett volna. Nagyszerűen teljesített, és olyan volt, mint a régi Daniel, akit ismerünk."

A szakember az ausztrál időmérőn mutatott tempóját külön kiemelte. „Ha megnézzük a különbségeket, mindössze egy tized volt a lemaradása Maxtól, ami figyelemre méltó teljesítmény. Látszik rajta, mennyire nyugodt, magabiztos. Erre a hétvégére teljesen motiváltan érkezett meg a nehéz Austin után, a sérülésből visszatérve, és szerintem nagyszerű munkát végzett."

A faenzai istálló a mexikóvárosi eredménynek köszönhetően nemcsak elmozdulhatott a konstruktőri tabella utolsó helyéről, hanem sikerült tizenkét pontra megközelítenie a hetedik Williamst is. Horner úgy gondolja, az ausztrál rutinja sokat ad az alakulatnak. „Sok tapasztalatot hoz magával a csapathoz. Az AlphaTaurinak két tapasztalatlan versenyzője volt, és most ő irányt mutat a mérnököknek, amiből csak profitálhatnak."

Horner Ricciardo dicsérete után kitért Pérez formájára is. „Checónál most egy önbizalom-növelő versenyre lenne szükségünk. Meglehetett volna neki most is, de nem így volt megírva. Azt viszont mindenképp jó látni, hogy Ricciardo újra a régi. Pérez pódiumra állhatott volna. Azt mondtuk neki, hogy a hétvégén új futam jön, és nem lenne igazi versenyző, ha nem próbált volna meg az élre állni a hazai versenyén. Nagy veszteség mindez egy olyan autóval, amely elég jó volt ahhoz, hogy az első háromban zárjon."

Hamilton húsz pontra csökkentette a lemaradását az egyéni vb-összetettben második Pérez mögött. A Red Bullnak még egyszer sem sikerült megszereznie az első két helyet a versenyzők bajnokságában, így fontos lenne a számára, hogy egy ilyen domináns év végén elérje a hőn áhított célt. A mexikói ülése azonban akkor sem kerül veszélybe, ha nem tudja megtartani a második helyet.

„Ez nem ilyen egyértelmű. Figyelembe kell venned a körülményeket is. Checónak 2024 végéig érvényes kontraktusa van velünk, és szándékaink szerint jövőre el is foglalja az ülését. Minden támogatást meg fogunk adni neki, hogy meg tudja tartani a második helyet, de nincsen semmilyen kikötés, ami kimondaná, hogy távoznia kell, ha elveszíti a második pozíciót. Hiszek benne, még három futam áll a rendelkezésére, hogy biztossá tegye a második helyet. Nemegyszer volt balszerencsés, voltak meghibásodásai is, de még mindig hiszünk benne, hogy sikerül elérnie."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik