F1: Már semmi szükségem a kihívásokra – Räikkönen

Vágólapra másolva!
2021.12.22. 12:25
null
Kimi Räikkönen szerint a szabadidő mindennél fontosabb, a finn világbajnok most már erre és a családjára koncentrál (Fotó: AFP)
Sikeres F1-es pályafutása ellenére Räikkönen felszabadultan és örömmel akasztotta szögre a bukósisakot Abu-Dzabiban.

 

Alighogy kitette a lábát az abu-­dzabi paddockból, át is írta Instagram-oldalán a bemutatkozását: nyugdíjas.

A 42 éves Kimi Räikkönenen érződött, vágja a centit az idényzáróig, ami tán nem is meglepő, hiszen már márciusban tudta, 2021 után nem lesz folytatás. Ez egy napokban kitett hivatalos F1-es videóból is kiderült, amelyet még az évadnyitó helyszínén, Bahreinben forgattak, ahol meg kellett jósolnia, melyik lesz idén a kedvenc futama. A lezárt borítékba tett papírra azt írta: Abu-Dzabi – mert az lesz az utolsó F1-es versenyem.

Bár sokan úgy vélték, a búcsúhoz az lett volna a tökéletes pillanat, amikor 2018 végén a Ferrari nem hosszabbította meg a szerződését, Räikkönen még érezte magában az erőt, hogy lehúzzon néhány évet az Alfa Romeónál. Csábító volt a gondolat, hogy svájci lakosként svájci központú istállónál versenyezzen, ám hiába a gyár közelsége, ha közben be kellett utaznia a fél világot...

„Túl sok lett az utazásból      – mondta az Auto Motor und Sportnak adott interjújában Kimi Räikkönen. –      Egyszerűen túl sokat voltam távol az otthonomtól, és a folyamatos időbeosztást is utálom. Az egész életem ez alapján éltem, örülök neki, hogy mostantól előre beiktatott programok nélkül indulnak majd a napjaim. Sokan mondogatják: fél év után halálra fogod unni magad otthon. Nos, ha ők valóban így érzik, talán új otthonra vagy új családra lenne szükségük. Én imádok otthon lenni, és nagyon örülök, hogy több időt tölthetek a családommal, átlagos dolgokat csinálva. A szabadidő minden másnál fontosabb.”

Räikkönen 2001-ben mutatkozott be az F1-ben, és bár közben két évet kihagyott, ezalatt a rali-vb-s kötelezettségei miatt kellett mindig konkrét időbeosztáshoz alkalmazkodnia. A tavaly tavasszal kitört világjárvány első hónapjaiban már megtapasztalhatta, milyen az édes semmittevés, és ez még egy olyan versengő típusnak is kellemes élmény volt, mint a finn világbajnok.

„Már semmi szükségem a kihívásokra      – nyilatkozta a német lapnak. –      Akár egy teljes hetet otthon tudok tölteni anélkül, hogy kitenném a lábam a házból, és így is boldognak érzem magam. Tényleg semmilyen tervem sincs a jövőre nézve, mert már csupán a gondolat is örömmel tölt el, hogy kötelező jelleggel semmit sem kell tennem. Most a család az első, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. De miért is olyan rossz átlagos életet élni? Már nem az vagyok, aki mindig kihívásokat keres, vagy mindig mindenben a legjobb akar lenni.”

Ha meg kellene tippelnünk, mivel telnek majd a 2007-es világbajnok következő évei, azt mondanánk, kisfia, a hatéves Robin versenyzői pályafutása egyengetésével. Messze nem Räikkönen lenne az első exversenyző apuka, aki fia menedzselésében leli meg új életcélját karrierje után – erre a legkézenfekvőbb példa Jos Verstappen, aki a 2003-as búcsút követő szűk két évtizedben némi túlzással egyedül faragott F1-es világbajnokot fiából, Maxból. Räikkönen az ESPN-nek elmondta, nem fogja minden áron ráerőltetni a fiára a versenyzést, de ha megvan benne a kellő motiváció, segít neki.

„Van Robinnak egy gokartja Svájcban, de eddig nem sok időnk volt használni, annyit voltam távol      – fogalmazott a finn. –      Szerintem a kislányom, Rianna is ki akarja próbálni, és erre most lesz is lehetőségünk. De bármit is szeretnének csinálni, élvezni fogom a velük töltött időt. Egyáltalán nem bánom, ha nekem kell letisztítani a gokartot vagy elvégeznem a szerelési munkát. Nekem ez szórakozást jelent, boldog vagyok, ha örömüket lelik valamiben. Ha ebből kisül valami, nagyszerű, ha nem, az sem baj – csak remélem, mindketten találnak valamit, ami érdekli őket.”

Räikkönen tehát már második hete élvezi új életét, és nem lennénk meglepve, ha legközelebb csak akkor látnánk F1-es paddock közelében, amikor fia 10-15 év múlva megközelíti a csúcskategóriát. Addig is kívánunk a népszerű klasszisnak nyugodt, kiegyensúlyozott és boldog „nyugdíjas” éveket!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik