Az első valenciai viadal rendhagyó módon marad emlékezetes

Vágólapra másolva!
2008.08.24. 18:55
Vannak olyan sportesemények, amelyek nem feltétlenül a verseny sportértéke miatt maradnak meg az emberek emlékezetében. Az idei Európai Nagydíj ilyen. Először rendeztek Formula–1-es futamot Valenciában, amely – hasonlóan Monacóhoz – valószínűleg nem a látványos előzésekről fog szólni a jövőben – mint ahogy nem arról szólt ezen a hétvégén sem.
Továbbra is gondok vannak a Ferrarinál
Fotó: Pool
Továbbra is gondok vannak a Ferrarinál
Továbbra is gondok vannak a Ferrarinál
Fotó: Pool
Továbbra is gondok vannak a Ferrarinál

KÉPGALÉRIA

KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG, HOGY MENNYIRE UNTA KUBICA A FUTAMOT!
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS NÉZZE MEG, HOGY MENNYIRE UNTA KUBICA A FUTAMOT!
Vége az olimpiai láznak, a Formula–1 versenyzői azonban, visszatérve háromhetes pihenőjükről, újabb izgalmakkal tartják formában a nézőket – noha ezúttal mindezt nem nagyszerű sportteljesítményükkel érték el.

A tökéletes boldogsághoz a brazil Felipe Massa állhat a legközelebb, aki, a Hungaroringen történt balszerencsés eset után (vezető pozícióból kellett feladnia a versenyt három körrel a futam vége előtt, mert autója felmondta a szolgálatot) megnyerte az Európai Nagydíjat.

„Ez lenyűgöző! Így visszatérni egy ekkora kudarc után egy olyan pályán, amit senki se ismer…” – áradozott az idén negyedik futamgyőzelmét arató ferraris.

„Megszerezni a pole-pozíciót, majd megnyerni a versenyt, méghozzá úgy, hogy tied a leggyorsabb kör is – mi kell még?” – zárta gondolatait a győztes.

Lehet azonban, hogy öröme nem marad felhőtlen, Massa ugyanis a boxutcában majdnem ütközött a nem sokkal később kieső Adrian Sutillal – az esetet a versenybizottság megvizsgálja, és a futam után dönt az esetleges büntetésről.

„Egymás mellé kerültünk, én vezettem, neki már volt egy kör hátránya, az utca keskeny volt, nem akartam kockáztatni” – magyarázta Massa, hogy miért engedte el ellenfelét, akit aztán megelőzött.

Sokaknak azonban semmi örömük nem volt a valenciai versenyben.

A spanyol Fernando Alonso például másodszor betlizett hazai környezetben. A Spanyol Nagydíj után ugyanis Valenciában is kénytelen volt feladni a küzdelmeket.

Igaz, ezúttal nem technikai hiba, hanem Nakadzsima Kazuki miatt, aki rögtön az első körben nekiment a kétszeres világbajnoknak, olyan károkat okozva a Renault-ban, hogy Alonso nem tudta folytatni a versenyt.

„Mindig megvan a kockázata az ilyesminek, ha a mezőny közepéről indulsz” – kezdte a Valenciában a 12. helyről rajtoló spanyol. „Kettőből kettő feladott verseny Spanyolországban – peches dolog, reméljük, Belgiumban több szerencsénk lesz”

Kimi Räikkönennek sem a valenciai lesz a kedvenc futama. A világbajnok finn ugyanis először elrántotta a tankolócsövet a boxutcában – sérülést okozva ezzel az egyik szerelőnek, akiről később kiderült, nincs komoly baja, de a helyi kórházban még megvizsgálják. Két körrel később pedig a Ferrari motorja elfüstölt, ami két versenyen belül már az istálló második motorhibája volt.

„Meg kell nézni, mi történt, mert fogalmam sincs” – folytatta az értékelést Massa. „Keményen kell dolgoznunk a következő versenyekig. A csapatnál mindenki azon lesz, hogy megoldjuk ezt a visszatérő problémát.”

A Red Bull-osok sem voltak túl boldogok. „Katasztrofális verseny volt” – mondta a futamot pont nélkül záró istálló csapatfőnöke, Christian Horner. „David első körös incidense kárt okozott az autóban, Mark pedig, egykiállásos taktikát választva, hiába várta a safety cart” – magyarázta Horner Webber 12. és Coulthard 17. helyezésének hátterét.

Az első valenciai futamról készült beszámolónkat itt találja meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik