Ferrari: elfogadhatatlan, hogy nem büntették meg a McLarent

Vágólapra másolva!
2007.07.27. 11:39
A Ferrari csapata elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), úgy döntött: nem szab ki semmilyen büntetést a McLaren Mercedesre. Mindezt annak ellenére, hogy bűnösnek találták az istállót, miszerint felhasználta olasz riválisának titkos dokumentációit.
Reuters
Reuters

A FIA a csütörtöki, párizsi tárgyalás után úgy véli, hogy kevés bizonyíték volt arra nézve, amely hitelt érdemlően bizonyítaná, hogy a McLaren előnyt szerzett volna a maranellóiak azon dokumentációiból, amelyet a wokingiak főtervezőjének, Mike Coughlannek a lakásán találtak.

A szervezet azonban ennek ellenére bűnösnek találta az istállót, ugyanis vétett a Formula-1 szabályai ellen.

„A Ferrari tudomásul veszi, hogy a FIA motorsport Világtanácsa bűnösnek találta a McLaren Mercedest” – adta ki az olasz csapat egy közleményben.

„Ennek következtében elfogadhatatlannak tartjuk, hogyha megszegték a sportbeli becsületesség alapelvét, akkor ez miért nem von maga után logikus és elkerülhetetlen retorziót. A csütörtöki döntés törvényessé teszi a tisztességtelen viselkedést a Formula-1-ben.”

A közleményben továbbá a csapat kifejtette, hogy úgy látszik a Világtanács döntése szerint a tiltott módon szerzett információk birtoklása szabályszegés, de semmilyen büntetést nem von maga után

„A tény az, hogy a Vodafone McLaren Mercedes olyan információk birtokában volt, amelyekre csupán véletlenül derült fény, és ha ez nem derül ki, akkor a wokingiak továbbra is használnák azokat. A helyzet azért is nagyon kényes, mert ez egy olyan sportágban történhetett meg, mint a Formula-1, ahol az apró részletek adják a különbségeket.”

„A Ferrari csapata úgy érzi, hogy ez hátrányosan hat a sportág hitelességére. Az ügy folytatódik tovább Angliában, polgári peres eljárás keretein belül, és az olasz bűnügyi hatóságok is tovább foglalkoznak vele.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik