BORBOLA BENCE (MARIJAMPOLE) 2019.08.21 17:27 Frissítve: 2019.08.21 20:15

El: a múltjukra büszke, harcias litvánok várnak a Ferencvárosra

Marijampole. Neve alapján akár egy kedves kis francia falu is lehetne, hegyoldali szőlősökkel, saját borukat kortyolgató nyugdíjasokkal, a naplementében hangulatosan megvilágított birtokokkal, út mellett legelésző lovakkal... Marijampole azonban egészen máshol található. Na és egészen más hangulatot mutat. A Litvánia déli részén lévő város a lengyel határtól mindössze harmincnyolc kilométerre terül el, és bár csupán harminchatezren lakják, mégis az ország hetedik legnagyobb városa. A meghitt hangulatnak jele sincs, sokkal inkább egysíkú terek, kihalt utcák fogadják a Ferencvárost.

Marijampoléban a meghitt hangulatnak jele sincs, sokkal inkább egysíkú terek, kihalt utcák fogadják az FTC-t (Fotók: Borbola Bence)

 

A helyiek mentségére szolgáljon, a litván városkában szerda délután meglehetősen barátságtalan időjárás van, a magyarországi harminckét Celsius-foknak pontosan a fele, tizenhat fogadja a repülőről lekászálódó játékosokat – Lovrencsics Gergő és társai nem győzik előkotorni táskájukból a hosszú ujjú felsőket. A Ferencvárosnak itt, a helyi Suduva ellen kellene csütörtök este olyan eredményt elérnie, hogy a jövő heti budapesti visszavágót követően Szerhij Rebrov együttese ünnepelhesse az Európa-liga csoportkörébe jutást.

A Ferencváros szállodája

Noha a belvárosban a kezünkbe kapott turistafüzet nyitó oldalán méretes betűkkel ez látható, „Marijampole, London, New York”, a litván település még véletlenül sem nevezhető metropolisznak, a főtéren alig lézengnek, az ide tévedő turistákat pedig mindössze három étterem és két kávézó várja. A hagyományokat, a múltjukat annál jobban becsülik...

Turistafüzet

A város az évszázadok során Poroszországhoz, Lengyelországhoz, az orosz birodalomhoz, rövid ideig német megszállás alá, majd a Szovjetunióhoz is tartozott, a főtéren több kép is látható a helyi katonák dicsőségéről, az 1831-es marijampolei csatáról, amikor is a cári hatalom elleni lengyel felkelés során ragadtak fegyvert. A városháza előtti területen a múlt több jelenete is megelevenedik, híres hadvezérek, hazájukért életüket áldozó harcosok, a legnagyobb értékeiket, a libáikat kétségbeesetten kézben tartó hétköznapi emberek láthatóak a képeken. A város zászlaja is erről a szellemiségről árulkodik, azon is egy lovas katona (Sárkányölő Szent György – a szerk.) szúr le éppen egy nyelvét nyújtogató sárkányt – jó hír legalább, hogy nem zöld sast...
Ami biztos, az előjelek szerint a Ferencvárosnak is legalább ilyen harcias litvánokra kell felkészülniük.

Franck Boli már várja a Suduva elleni találkozót

Szerhij Rebrov szokásához híven hosszasan elemezte a Suduva játékstílusát, amelyből egyértelműen kirajzolódott, hogy a hátvédjeik nem mennek a szomszédba keménységért, durvaságért. Azt a helyiek is elismerték, hogy a Maccabi Tel-Aviv elleni kettős győzelmükhöz némi szerencse is kellett, és abban is egyetértettek, hogy a Ferencváros ellen nagyobb esélyük van újabb bravúrt elérni, mint a Dinamo Zagreb ellen lett volna. A szurkolók izgatottan várják a csütörtök esti összecsapást, a hírek szerint telt ház, hatezer-ötszáz néző előtt léphetnek pályára a csapatok.

Marijampole egyelőre a nyugodt arcát mutatja. Az utcák tiszták, szemetet nem nagyon látni, néhány tízemeletes panelház és romos épület árulkodik a szovjet időkről, az embernek olyan érzése van, mintha mondjuk Amszterdam külső kerületében sétálgatna. Lenin-szobrot, sarló és kalapácsos jelképeket nagyítóval sem találni már errefelé, az emberek nyugalomban, biztonságban élnek. A boldogságukhoz mintha csak az hiányozna, hogy a Suduva végre átlépje saját árnyékát, és bejusson az Európa-liga csoportkörébe. A helyiek bizakodóak, élcsapatok elleni csoportmérkőzésekről álmodnak – na igen, ez idáig egyetlen litván klubnak sem sikerült még csoportkörbe kerülnie.

A városháza

A Suduva harmadszor próbálkozhat a rájátszásban, Vladimir Cheburin legénységét egyszer a bolgár Ludogorec, másodszor a skót Celtic fosztotta meg a főtábla lehetőségétől.

Akár jó ómennek is felfoghatjuk, hogy eddig rendre zöld-fehér együttes ütötte el őket a csoportkörbe jutástól...

EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (PLAYOFFKÖR), ELSŐ MÉRKŐZÉS
Augusztus 22., csütörtök
19.00:
 FK Suduva (litván)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

VISSZAVÁGÓ
Augusztus 29., csütörtök
20.00:
Ferencváros–Suduva (litván) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2020.12.10 11:54:17

Európa-liga H. D.

Az AZ Alkmaar nem élt a lehetőséggel, 2–1-re kikapott a HNK Rijekától, így kiesett.

2020.12.10 09:38:47

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A kolozsvári csapat a 90. percben még továbbjutásra állt, aztán ami történt, egy darabka futballtörténelem.

2020.12.03 15:44:40

Európa-liga K. T. I.

Az olaszok öröméhez az is kellett, hogy a Lille a második félidőben szintén fordítson és nyerjen a Sparta Praha ellen.

2020.11.26 16:58:42

Európa-liga BOROS MIKLÓS (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Az AS Roma negyedszer győzte le a CFR-t, s a két csapat legutóbbi öt meccsén veretlen. A Young Boys a CSZKA Szófiát verte idegenben.

2020.11.26 18:37:04

Európa-liga K. T. I.

Hiába vezetettek az olaszok, a 65. percben egyenlített a Lille, ezt követően pedig egyik csapat sem akart igazán nyerni...