BORBOLA BENCE (Glasgow) 2021.10.18 15:52 Frissítve: 2021.10.18 23:08

El: a Ferencváros másodszor is meghódítaná a nyüzsgő Glasgow-t

Az ősidőkben a lazacfogás vonzotta ide a skótokat, akik a pocsék időjárás ellenére is imádják Glasgow-t, s az Európa-liga-csoportkör harmadik fordulójában győzelembe kergetnék a Celticet.

Kedden a Celtic fogadja a Ferencvárost
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós/Glasgow)

 

Skócia vad és megszelídíthetetlen. Sokaknak az ízletes whisky, a végeláthatatlan zöld hegyoldalak, az érthetetlen brit akcentus, a gyereklelkűeknek a legendás Loch Ness-i szörny jut eszébe – nos, Glasgow a Ferencváros kedd délutáni vendégjátéka előtt egészen más arcát mutatta. Az ország legnagyobb városa leginkább lüktető metropoliszra hasonlított. Az utcákon elegáns kabátokba bújt üzletemberek siettek dolgukra, a kávézókban megállás nélkül telefonjaikat nyomkodó helyiek iszogatták teáikat. A hét első napján fejest ugrottunk a a glasgow-i belvárosba, kíváncsiak voltunk, találunk-e szurkolói kocsmákat (pubokat), szembe jön-e néhány Celtic-drukker, látunk-e a Ferencváros elleni mérkőzést hirdető plakátokat.

Miért a különös kezdési időpont?
Kedd délután nem árt idejében hazaérni a munkából, a Ferencváros Európa-liga-mérkőzése ugyanis magyar idő szerint 16.30 órakor kezdődik. A különös kezdési időpontot a Glasgow-ban zajló ENSZ éghajlatváltozási konferenciája miatt jelölték ki, az esemény alatt nem lehet mérkőzést rendezni a skót városban, így most egyszerre kell két meccset is lejátszani Glasgow-ban. Csakhogy egy városban egy nap két mérkőzést nem lehet megtartani, a városi rivális Rangers a dán Bröndbyt fogadja szerdán, a Celtic meccsét pedig így egy nappal előrébb hozták.

Noha Glasgow igazi iparváros – leginkább a skót Miskolcnak mondanánk –, a központ rendezett és tiszta, a város nevének kelta jelentése is egyre találóbb: „szép zöld hely” – tekintve a hetven parkot és egyéb zöld területet. A város folyója a Clyde, gyorsan megállapítjuk, egyik hídja, ha nem is kísértetiesen, nagyban hasonlít a pesti Lánchídhoz. A vízpart szélén lévő információs tábla is sokatmondó, megtudhattuk belőle, hogy Glasgow környéke az őstörténeti idők óta lakott terület, hiszen itt a leggyorsabb a folyó sodrása, ami ideálissá teszi a lazacfogásra. Mi halak helyett továbbra is Celtic-szurkolókra vadászunk, és hamarosan bele is botlottunk az első hivatalos Celtic-boltba, amelyre van is igény, hiszen becslések szerint világszerte mintegy 9 millióan rajongnak a Celticért – Dél-Koreától kezdve Svédországon át egészen Kenyáig –, Glasgow környékén „csupán” néhány százezren élnek-halnak a klubért. A zöld-fehér áruházban szentségtörésnek számít az ősi rivális Rangers nevének csak az említése is – nem is tesszük –, nem szeretnénk monoklit a szemünk alá... Merthogy a két klub közötti viszonyt a helyiek leginkább a gyűlölet, vallási feszültség és megfélemlítés légköreként írják le, a jelentések szerint a helyi derbi napján a kórházi sürgősségi osztályokra történő felvétel kilencszeresére nő, csak az 1996 és 2003 közötti időszakban Glasgow-ban több száz támadás és nyolc (!) haláleset volt közvetlenül összefüggésbe hozható a Celtic–Rangers mérkőzéssel. A zöld-fehérek ultrái messziről elkerülik az ősi rivális otthonául szolgáló déli városrészt (South Side), ahol egyébként sincs túlzottan sok látnivaló, az ipari központ égbe nyúló kéményei és az öreg kikötő minden, csak nem tündérmesébe illő látványosság. Tegyük hozzá gyorsan, a város északi része (North Glasgow) sem a fényűzésről híres, a középületek közül ott elsősorban a közművek kapnak helyet, ráadásul ez Glasgow legszegényebb része – itt a legmagasabb a drogfüggők és az alkoholfogyasztók száma is.

A Lánchíd-hasonmásverseny skóciai nyertese (Fotó: Szabó Miklós)


Ami szembetűnő a Celtic-portékákat árusító boltban, hogy bár a csoportellenfelek közül a Betisszel és a Bayer Leverkusennel közös sál is kapható, a Ferencváros emblémájával nem készítettek ilyet. Az árus széttárt karokkal mutatott a polcra, a magyar bajnok ellen nem készült külön sál, a spanyol és a német csapat ellenit megvehetjük tíz-tíz fontért (négyezer-kétszáz forintért).

Noha a külváros lehangoló, a folyópart is puritán, a belváros az ott látottakhoz képest kánaán, tele kávézókkal, bárokkal, klubokkal, éttermekkel és pubokkal. A helyieket egyáltalán nem zavarja a pocsék időjárás, számukra a szemetelő eső alighanem olyan, mint nekünk a tizennyolc fokos napsütés, sőt az itt élők nemcsak szeretik Glasgow-t, hanem egyenesen imádják. Pocsolyákkal, szürke égbolttal, lehangoló romos épületekkel, kétes figurákkal együtt.

A hatszázezer lakosú városba érkezve esernyő mellett mással is készülni kell, a külföldről érkezők a landolás előtt jobb, ha felkészítik fülüket az összetéveszthetetlen skót akcentusra. A belvárosban néhány helyen úgy hadarják a szöveget, mintha valamilyen földönkívüli nyelvet beszélnének, el tudjuk képzelni, milyen lehet a tájszólás egy-egy kisebb faluban...

A pocsék időjárás ellenére is nyüzsgő város benyomását kelti Glasgow (Fotó: Szabó Miklós)


Kedd délután alighanem a Celtic futballistái sem veszik lassúra a tempót, és bizonyítanák, hogy az elmúlt évi, Ferencváros elleni 2–1-es Bajnokok Ligája-selejtezőbeli vereség egyszeri, ám nem megismételhető volt. A legendás Celtic Parkban a hangulat még Lionel Messi és Cristiano Ronaldo szerint is felejthetetlen, a Ferencvárosnak 2020-ban a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött kellett kiharcolnia a továbbjutást, most azonban nemhogy nyitva, egyenesen tárva lesznek a kapuk. A hírek szerint a helyi ultrák készülnek a Fradi elleni meccsre, és ha lesz is nehéz pillanat, azon sálaikat lobogtatva, hangjukat kieresztve lendítenék át kedvenceiket.

Peter Stöger legénysége hétfő kora délután ugyancsak szemetelő esőben landolt a glasgow-i repülőtéren, délután pedig már a Celtic Parkban tréningezett, elnézve a gyep minőségét, arra aligha lehet fogni a pontatlan passzokat. A stadionban üresen is lenyűgöző látványt nyújt, kedd délután azonban mindenre elszánt skót szurkolóktól lesz hangos az aréna.

Jó hír: a Ferencváros egyszer már bevette Glasgow-t – miért ne sikerülhetne másodszor is?!

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 3. FORDULÓ

OKTÓBER 19., KEDD
16.30: Celtic (skót)–FERENCVÁROS (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
OKTÓBER 21., CSÜTÖRTÖK

18.45: Real Betis (spanyol)–Bayer Leverkusen (német)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Leverkusen 2 2 6–1 +5  6
2. Betis 2 2 7–4 +3  6
3. FERENCVÁROS 2 2 2–5 –3  0
4. Celtic223–8–5 0
2021.11.27 23:23:06

Európa-liga DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Komolyan mondom, még egy vaskosabb fiaskónak is jobban örülnék, ha nyílt sisakos, tűzzel teli csatában születik, mint egy újabb egy-két gólos »helytállásnak«. Tudom, részemről ez érzelmekkel teli szurkolói hozzáállás, ám azt hiszem, a hatból egyszer meg lehetne kockáztatni.

2021.11.25 18:31:11

Európa-liga K. T. I.

A Celtic taktikus futballt mutatott be, az 56. percben még vezetett is, ám a hajrát nem bírta ki az óriási német nyomással szemben.

2021.11.25 15:27:47

Európa-liga BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)

Tello révén már az ötödik percben előnyhöz jutott a hazai csapat, majd jött Canales bombagólja.

2021.11.24 23:28:35

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hol végezne az FTC a német, a spanyol vagy éppen a skót bajnokságban?