MTI 2011.07.03 13:44 Frissítve: 2014.06.18 03:21

Súlyemelés: a mezőny egyharmadát ellenőrzik a juniorok világbajnokságán

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere végzi a doppingellenőrzést a junior súlyemelők idei világbajnokságán, amelynek a malajziai Penang ad otthont kilenc napon át, csütörtökig.

A MACS specialistái az öt kontinens 53 országát képviselő 281 fős mezőnynek a 30 százalékától vesznek mintát, amelyet aztán a kölni laboratóriumba szállítanak, s az analízist már ott végzik el.

Magának Penangnak is van megfelelő tudományos központja, csakhogy annak 15 éven át meglévő engedélyét a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tavaly nyáron visszavonta, s miután a CAS, a nemzetközi Sportdöntőbíróság közvetlenül a mostani vb-rajt előtt a malajziaiak fellebbezését elutasította, a WADA által akkreditált antidoppingcentrumnak el kellett köszönnie kiemelt státusától – a hivatalos indoklás szerint „a labor által elkövetett analizálási tévedések súlyossága" miatt.

A 15 és 20 év közöttieket mozgósító világbajnokságon az összes érmest kontrollnak vetik alá, ugyanez történik azzal, aki világcsúcsot ér el, továbbá minden kategóriában – tehát a nyolc férfi és hét női súlycsoportban – mintaadásra köteleznek sorsolással kiválasztott emelőket is.

Ungár Mónika, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) vezető jogásza az MTI-nek elmondta, hogy a malajziai junior-világbajnokság előtt a sportágban elvégzett ellenőrzéseken eddig összesen tízen buktak meg, de magyar nincs a doppingvétséget elkövetők között. Az idén pozitív tesztet szolgáltatók között ott van viszont négy olyan fiatal emelő is, aki a tavaszi limai ifjúsági vb-n veszített rajta meg nem engedett szerek használatán.

2021.11.28 08:35:51

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

„Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra.”

2021.11.27 16:38:12

Egyéb egyéni B. D. K.

A cseh szépség saját magára énekesként és fitneszmodellként is hivatkozik.

2021.11.26 23:27:57

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Csökkent a létszám, számos szervezet kiesik – alapjaiban alakult át a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele.

MOB