Sportirányítás: munkacsoport jött létre a létesítmények gazdaságos üzemeltetésére

Vágólapra másolva!
2023.05.05. 18:20
null
Schmidt Ádám (jobbra) és Gyulay Zsolt (Fotó: Dömötör Csaba)
Beszámolót tartott a sportért felelős államtitkárság a Puskás Arénában a klubok és szakszövetségek vezetőinek, amelyben ismertették az elmúlt időszak eredményeit és a célokat is.

 

Sportvezetői beszámolót és sajtótájékoztatót tartott a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a magyar sportirányítás elmúlt időszakáról a Puskás Arénában, miután ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Sport Napjához kapcsolódó elismeréseket. A sportszervezetek, sportági szakszövetségek vezetőinek Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár és Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója tartott előadást, akik ismertették a legfontosabb fejleményeket, eredményeket és a távlati célokat is. A beszámolót követő sajtótájékoztatón Schmidt Ádám elmondta, az államtitkárság szeretne sportvilág különböző szereplőinek féléves rendszerességgel hasonló fórumokat szervezni, amelyek lehetőséget biztosítanak, hogy a magyar sport jelenéről, jövőjéről és kihívásairól beszélgessenek.

Az Európai Bizottság februári határozata értelmében 2029. június 30-ig folytatódhat a TAO-program, a vonatkozó kormányrendelet aktualizálását a szakszövetségek képviselőivel egyeztetve tervezik. Januárban elindult a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Program is, amelyben a korábbi 16 helyett immár 45 sportág kapott helyet – az öt karika mintájára öt kategóriába sorolták a szakszövetségeket. Schmidt Ádám hangsúlyozta, az olimpiai sportágak szövetségeinek kifizették a teljes éves támogatást, így nyugodtan tervezhetik szakmai programjukat a kvalifikációs időszakra, míg a kiemelt fővárosi és vidéki sportegyesületek esetében növelték a finanszírozás forrását.

A kialakult gazdasági helyzet a magyar sportirányítást is új feladatok elé állította, elsősorban a létesítmények fenntartását illetően. A gazdaságos üzemeltetésre munkacsoportot hozott létre az államtitkárság, amely a döntési folyamatokba az üzemeltető önkormányzatok vezetőit is bevonta. A korábbi 77 helyett immár 88 vizes létesítmény fenntartását támogatják országszerte, és a cél, hogy a szeptemberi iskolakezdésre további negyven tanuszoda kinyithassa kapuit. Schmidt Ádám arról is beszélt, hogy a sportirányítás háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség lett a tulajdonosi joggyakorlója a Hungaroring Zrt.-nek. Folyamatban van továbbá a Nemzeti Sportinformációs Rendszer megújítása, valamint egységes sportdiplomáciai irányelvek kialakítása és konferenciák szervezése, az első ilyen eseményt május 12-én rendezik a Bálna Budapestben.

A következő időszak legfontosabb kérdése, hogy hány kvótát tudunk szerezni a párizsi olimpiára – vette át a szót Schmidt Gábor, majd hozzátette, reméli, hogy népes magyar csapat utazhat a francia fővárosba. – Természetesen az élsport mellett a hátországot, az utánpótlás-nevelést támogató programjainkat is kiemelten kezeljük, és létrehoztunk újakat is, mint a Magyarország tehetsége pályázat, amelyre több mint ezerkétszáz középiskolás jelentkezett. A kettős életpálya-modell lényege, hogy a tanulás a sporthoz hasonlóan fontos, a kiemelt tehetségeket pedig a Héraklész-programmal igyekszünk támogatni a mentális felkészítésben, sportdiagnosztikai ellátásban, eszközállományban. Sportnemzetből sportoló nemzetté szeretnénk válni, ezért a hétköznapi hősökre is figyelünk, az atlétikai világbajnokság kampánya őket biztatja sportolásra. Szeretnénk továbbá a főiskolai és egyetemi sportnak minél nagyobb rangot adni, jövőre Miskolc és Debrecen rendezheti az Európai Egyetemi Játékokat.”

A sportvezetők egyöntetű véleménye, hogy széles körű együttműködés, párbeszéd szükséges a sport szereplőivel ahhoz, hogy olyan programokat hozzanak létre, amelyek támogatják a magyar sport ügyét.

Schmidt Gábor is felszólalt (Fotó: Dömötör Csaba)
Schmidt Gábor is felszólalt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik