H. Á. 2021.05.17 12:02 Frissítve: 2021.05.17 12:22

Öttusa: elégedett a magyar rendezőkkel a nemzetközi szövetség elnöke

Elégedetten és egyértelműen pozitívan értékelte a magyar rendezők munkáját a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke azok után, hogy a hazai szövetség (MÖSZ) idén, két és fél hónap alatt négy fontos eseményt bonyolított le – közölte az MTI.

 

Klaus Schormann felidézte, hogy a fedett pályás viadalon, a világkupán és az új formátumú öttusa tesztversenyén is itt volt Budapesten, akárcsak a vasárnap véget ért világkupa-döntőn Székesfehérváron, és elégedett lehetett a látottakkal, tapasztaltakkal.

„Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy amit a magyarok elvállalnak, az rendben is van, hiszen jó házigazdák, a szervezés, a lebonyolítás tökéletes, ami érthető, mert olyan emberek alkotják ezt a közösséget, akik maguk is versenyzők voltak korábban, jól ismerik és szeretik ezt a sportágat” – idézi őt a hazai szövetség honlapja.

Emlékeztetett rá, hogy a vk-döntő eredetileg Szöulban lett volna, de a pandémia miatt ott nem valósulhatott meg.

„Azért is kértük fel a magyarokat a szervezésre, mert tudtuk, hogy az ő esetükben nem kockáztatunk. Ráadásul Székesfehérvár jól ismert helyszín, történelmi város, és a Bregyó Központban részben megvalósítható az öttusaaréna is” – tette hozzá.

Klaus Schormann kiemelte, nagyon fontos volt, hogy egy év leállás után újraindult a nemzetközi öttusaélet, és ebben tevékenyen részt vettek a magyarok.

„Bízunk benne, mi sportvezetők, a sportolók, a nemzeti szövetségek, nemzeti olimpiai bizottságok és az egész sporttársadalom, hogy nem ütközik akadályba az ötkarikás játékok megrendezése, mert ha nincs olimpia, sok sportág alapjaiban remeghet meg. Meg kell érteni, hogy a sportágak jövője érdekében kiemelten fontos, hogy Tokióban megrendezzék az olimpiát” – hangsúlyozta.

Bretz Gyula elnök szerint egyértelmű volt, hogy a magyar szövetség segítséget nyújt a sportág újraindításában.

„Sőt, soha nagyobb szükség nem volt a segítő kezekre, hiszen éppen megújulását éli a sportág, rövid időn belül kell egy olyan váltást levezényelni, amely az olimpiai létünkért zajlik. Úgy érzem, a magyar szövetség mindig is jó kapcsolatot ápolt a nemzetközi szövetséggel, és reméljük, hogy a következő kongresszuson értékelik majd a magyarok szerepvállalását ebben a nehéz helyzetben” – tette hozzá Bretz Gyula.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is a magyar szerepvállalást emelte ki az elmúlt időszakot értékelve.

„Úgy gondolom, kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány kapcsán egyetlen ország sem vett le annyi terhet az olimpiai mozgalomról, mint amennyit Magyarország” – nyilatkozott a szövetség oldalának. Emlékeztetett rá, hogy több sportágban olimpiai kvalifikációs versenyeket rendezett Magyarország, a Magyar Öttusa Szövetség pedig négy nemzetközi viadalt is magára vállalt az idén, amellyel mindenképpen kimagaslik ebből a mezőnyből.

„Klaus Schormannal, a nemzetközi szövetség elnökével kis túlzással többet találkoztam idén, mint a családommal, de abból a tekintetből ezt nem bánom, hogy én személyesen, a családom révén is közel állok az öttusasporthoz, ha pedig nem állnék, akkor is közel állítanám magam, mert a hagyományaink köteleznek. Nem mi találtuk ki ezt a sportágat, de ma már karakteresen magyar sportág lett belőle. Amit a Magyar Öttusa Szövetség, sőt az egész magyar sportélet magára vállalt a járvány kapcsán, egyértelműen mutatja, mennyire erős az elköteleződésünk az olimpiai mozgalom iránt. Persze ez nem a Magyar Olimpiai Bizottság érdeme, hanem a kormányzaté és a szövetségeké, de mi minden ilyen eseményen büszkék vagyunk arra, amit a magyar sport képvisel a világban” – mondta a MOB vezetője.

(MTI)

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.

2021.06.15 08:12:10

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„Egyszer Dvéri Zsolt edzés után szólt, hogy »„Gyere, kicsi, rúgjunk egy-két szabadot!«”

2021.06.09 11:27:49

Egyéb egyéni B. D. K.

A 28 éves Paige Spiranac fotóitól felrobban az internet!

2021.06.07 21:52:07

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Június 11-én három helyszínen, Győrben, Budapesten és Debrecenben rendezik meg a DigitalTesiLIVE programot. (x)