Darts-vb: a dráma folytatódik – Wade után a címvédő Cross is kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.28. 18:33
null
Ryan Joyce újabb kiemeltet búcsúztatott (Fotó: PDC)
A kilencedik kiemelt James Wade öt meccsnyilat elhibázva 4:3-as vereséget szenvedett a világranglista 74. helyén álló Ryan Joyce-tól a londoni PDC-dartsvilágbajnokság nyolcaddöntőjében. Este aztán a nap utolsó mérkőzése még nagyobb meglepetést hozott: Luke Humphries 2:0-s hátrányból fordítva győzte le a világbajnoki címvédő Rob Crosst, így ő készülhet a Michael Smith elleni szombati negyeddöntőre.

A háromszoros vb-elődöntős James Wade négy játszma után úgy állt 2:2-re honfitársa, a hozzá hasonlóan szinten angol Ryan Joyce ellen, hogy az első négy felvonásban hektikus teljesítményt nyújtott: 76.3-as átlaggal kezdett, amelyet egy 107.4-es, egy 93.7-es és egy 77.2-es játszma követett. Az első és a negyedik szettet annak rendje és módja szerint el is veszítette Wade, aki aztán 3:2, 2–2-nél befejezhette volna a mérkőzést, ám elrontott öt meccsnyilat (a dupla 20-on kettőt, a dupla 10-en egyet, a dupla 5-ön megint kettőt)!

WADE MECCSNYILAI

Ha nem is hideg vérrel, de Joyce kihasználta riválisa hibáit, és kiharcolta a döntő játszmát, amelyet úgy nyert meg 3–1-re, hogy Wade háromszor is rádobhatott a D18-ra az egyenlítését. Az esélyesebb angol annyira nehezen viselte a vereséget, hogy a mérkőzés után a színpadon nem fogott kezet a mérkőzésvezetővel és az írókkal sem.

A MÉRKŐZÉS VÉGE

De mi inkább Ryan Joyce-szal foglalkozzunk, aki az első PDC-világbajnokságán a verseny egyik női résztvevője, Anasztaszija Dobromiszlova legyőzése után három kiemelt játékost is megvert (Wade előtt a 8.-ként rangsorolt Simon Whitlockot és a 25.-ként jegyzett Alan Norrist), s bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a világelső Michael van Gerwen vár rá.

A 10. kiemelt Michael Smith és a 12.-ként rangsorolt Dave Chisnall a vártnál sokkal könnyebb győzelemmel lépett tovább a negyeddöntőbe, igaz, ehhez az is kellett, hogy mind a ketten jól játsszanak. Smith olyannyira jó teljesítményt nyújtott Ryan Searle 4:1-es legyőzése alkalmával, hogy a harmadik szettben 121.86-os körátlagot ért el, ami játszmán belül a legmagasabb mutató a mostani vb-n.

A tavalyi elődöntős Jamie Lewis 0:2, 2–2-nél szorossá tehette volna a Chisnall elleni ütközetet, ha befejezi a harmadik játszmát, ám a kiszállónál hibázott – mint oly sokszor a mérkőzésen –, így nem tudott átlendülni a holtponton. A walesi fiú hiába ért el 93.75-ös átlagot, a 28.5 százalékos kiszállási hatékonysága (6/21) megpecsételte a sorsát.

A játéknap korábbi szakaszában a PDC rangsorában 73. Nathan Aspinall az első hét játékból csak egyet nyert meg, de aztán kétjátszmás hátrányból felállva, döntő szett 4–2-re legyőzte a dél-afrikai Devon Petersent, míg az északír Brendan Dolan 89.7-es körátlaggal is simán megverte a holland Benito van de Past (4:1). Aspinall és Dolan is pályafutása első vb-negyeddöntőjét játssza szombaton – egymás ellen.

Ahogyan a nap meglepetését szolgáltató Luke Humphries is, aki tavaly még a selejtezők során búcsúzni kényszerült, idén ugyanis negyeddöntőt játszhat, miután 2:0-s hátrányból négy szettet egymás után megnyerve legyőzte és kiejtette a vb-címvédő Rob Crosst.

Pedig a mérkőzés nem úgy indult, hogy ez lesz Cross utolsó fellépése a tornán, hiszen a címvédő és 2. kiemelt Cross az első két szettet tulajdonképpen könnyedén nyerte, ám a rövid szünet után Humphries kihasználta ellenfele megingását.

A 23 éves angol miután brékelte Crosst, saját kezdését 115-ről befejezve a szettet, szépített. Ettől pedig olyannyira lendületbe jött, hogy a negyedik szettben egyenlített – miközben összehozott egy 114-es kiszállót, egy 180-at és kétszer is elvette Cross kezdését.

S ha egy üzlet beindul, Humphries az ötödik szettben már 100 pont fölé tornászta az átlagát, míg Crossé tovább csökkent, s míg a 23 éves, a világranglistán 94. helyen álló Humphries a kiszállókkal sem állt hadilábon, ellenfele igen, így a hatodik szettnek már úgy álltak neki a felek, hogy a Humphries kiejtheti a világbajnokot.

Azt a világbajnokot, aki ekkor már talán maga sem hitt abban, hogy van még számára visszaút, a végén meg teljesen feladta: utolsó dobásával 121-es kiszálló helyett mindössze 24-et dobott, s Humphries végül befejezte a mérkőzést és kiejtette a vb-cím védőjét.



DARTS
PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
NYOLCADDÖNTŐ
Pénteki eredmények

Nathan Aspinall (angol)–Devon Petersen (dél-afrikai) 4:3
Benito van de Pas (holland, 30.)–Brendan Dolan (északír) 1:4
Ryan Joyce (angol)–James Wade (angol, 9.) 4:3
Ryan Searle (angol)–Michael Smith (angol, 10.) 1:4
Jamie Lewis (walesi, 28.)–Dave Chisnall (angol, 12.) 0:4
Rob Cross (angol, 2.)–Luke Humphries (angol) 2:4

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Ryan Joyce (angol)
Dave Chisnall (angol, 12.)–Gary Anderson (skót, 4.)
Luke Humphries (angol)–Michael Smith (angol, 10.)
Nathan Aspinall (angol)–Brendan Dolan (északír)

A SZOMBATI PROGRAM
13.45 (Tv: Sport1)
Nathan Aspinall (angol)–Brendan Dolan (északír)
Dave Chisnall (angol, 12.)–Gary Anderson (skót, 4.)
20.15
(Tv: Sport1)
Luke Humphries (angol)–Michael Smith (angol, 10.)
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Ryan Joyce (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik