Asztalitenisz-vb: Kína Dél-Afrikában is mindent visz

Vágólapra másolva!
2023.05.27. 20:10
null
Vang Csü-csin (balra) és Fan Csen-tung még együtt szerezte meg a férfi páros világbajnokának járó trófeát, a férfi egyes döntőjében viszont ellenfelek lesznek (Fitó: WTT)
A durbani világbajnokság utolsó előtti napján férfi és női párosban osztottak aranyérmet, s miután kialakult a férfi és a női egyes döntőjének párosítása, eldőlt, hogy Kína mind az öt aranyat elviszi, sőt az érmek jelentős része is a sportág nagyhatalmához kerül.

 

Hajata Hina egy pillanatra maga sem akarta elhinni mi történt vele, majd utat engedve az érzelmeinek elsírta magát, pedig „mindössze” annyi történt, hogy a durbani világbajnokság női egyes számában a kínai Vang Ji-tit legyőzve bejutott az elődöntőbe. Ez a jelenetsor is jól tükrözte, mit jelent egy nem kínai asztaliteniszező számára a világbajnoki érem – még akkor is, ha a sportág második számú nagyhatalmát, Japánt képviseli. Mert bizony arrafelé sem mindennapos az ilyen siker, olyannyira nem, hogy az ebben az évezredben a mostanival együtt megrendezett 11 vb-nnői egyesbenkiosztott 44 éremből 39(!) a kínaiaké lett, azaz a világ többi részének mindösszesenötjutott: 2001-ben az észak-koreai Kim Jun Mi, 2003-ban a horvát Boros Tamara, 2005-ben a hongkongi Lin Ling, 2017-ben a japán Hirano Miu és most, 2023-ban a már említett Hajata Hina tudott odaférkőzni a dobogó harmadik fokára.

Hajata negyeddöntője egészen kivételes izgalmakat hozott, a mindent eldöntő hetedik játszmát úgy nyerte meg 21:19-re, hogy közben az ellenfél kilenc meccslabdáját hárította. Amúgy a 22 éves balkezes Hajata sem „akárki” ezen a pályán, aktuálisan tizedik a világranglistán, világbajnokságokróleddig volt hat ezüstje és egy bronza, amihez Durbanben gyűjtött még egy harmadik helyet. A legnagyobb peche, hogy ott van előtte féltucat kínai, márpedig rajtuk jelen állás szerint még japánként is képtelenség átverekednie magát, vagyis nála – és persze ez az összes nem kínai menőre igaz – az estek túlnyomó többségében az ezüst-, de inkább a bronzérem a plafon. Ennek bizonyságául a sikerrel megvívott negyeddöntő után az elődöntőben is kínaival találkozott, s mivel az első helyen kiemelt Szun Jing-sa már sok volt neki, a harmadik helyen zárt.

Férfi egyesben még ennyi izgalomrasincsesély, a legjobb négy közé ugyanis négy kínai verekedte be magát, s az elődöntők után kijelenthetjük, abszolút papírforma finálé lesz: az első helyen kiemelt címvédő Fan Csen-tung és a másodiknak rangsorolt Vang Csü-csin közül kerül ki 2023 világbajnoka. Ezzel az is eldőlt, hogy a 13-szoros vb-aranyérmes zseniális Ma Lung 2015, 2017 és 2019 után férfi egyesben nem szerzi meg negyedik világbajnoki trófeáját.

A durbani torna nyolcadik napján egyébként elkelt a férfi és a női páros első helye is. A kínai házi döntő ugyan mindkét esetben elmaradt, de sok izgalomígysem volt, a két dél-koreai kettős csak asszisztált a kínai diadalmenethez. Azt pedig, hogy a kínaiak esetében sincsenek csodák, tökéletesen mutatja, hogy a férfi párosban aranyérmes Fan Csen-tung, Vang Csü-csin duó tagjai vívják majd vasárnap az egyes fináléját, a hölgyeknél pedig a győztes Vang Ji-ti, Cseng Meng kettős esetében ez utóbbira igaz, azegyes döntőjében a világranglista-vezető Szun Jing-sa leszaz ellenfele.

56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
Férfiak. Egyes. Elődöntő:

Fan Csen-tung (kínai, 1.)–Liang Csing-kun (kínai, 5.)4:2 (5,–7, 10, 7,–8, 8)
Vang Csü-csin (kínai,2.)–Ma Lung (kínai,3.) 4:1 (9, 8, 3, –6, 7)
P
áros. Elődöntő:
Fan Csen-tung, Vang Csü-csin (kínai, 1. kiemelt)–Li Szang Szu, Cso Te Szong (dél-koreai, 7.) 3:1 (–7, 3, 5, 12)
Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai, 2.)–Ovtcharov, Franziska (német, 60) 3:2 (7, –5, –8, 9, 5)
Döntő:

Fan Csen-tung, Vang Csü-csin–Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun 3:0 (11, 6, 5)

Világbajnok: Fan Csen-tung, Vang Csü-csin (Kína)
2. Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (Dél-Korea)
3. Li Szang Szu, Cso Te Szong (Dél-korea), 4. Dimitrij Ovtcharov, Patrick Franziska (Németország)

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám páros a negyeddöntőben, a Majoros Bence, Anders magyar, dán duó a 16 közé jutásért szenvedett vereséget

Nők.
Egyes. Elődöntő:

Szun Jing-sa (kínai, 1.)–Hajata (japán,7.). 4:1 (4, 5, 8, –5, 8)
Csen Meng (kínai,3.)–Csen Hszing-tung (kínai,5.) 4:1 (–5, 11, 12, 6, 7)
Páros. Elődöntő:

Dzseon Dzsi Hi, Sin Ji Pin (dél-koreai, 8.)–Vang Man-jü, Szun Jing-sa (kínai, 1.) 3:0 (7, 9, 6)
Vang Ji-ti, Csen Meng (kínai, 6.)–Nagaszaki, Kihara (japán, 7) 3:1 (–8, 6, 5, 11)
Döntő:

Vang Ji-ti, Cseng Meng–Dzseon Dzsi Hi, Sin Ji Pin3:0(8, 7, 10)

Világbajnok:Vang Ji-ti, Csen Meng (Kína)
2. Dzseon Dzsi Hi, Sin Ji Pin (Dél-Korea)
3. Nagaszaki Miju, Kihara Mijuu (Japán) és Vang Man-jü, Szun Jing-sa (Kína)

A Póta Georgina, Madarász Dóra kettős a 16 közé jutásért szenvedett vereséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik