T. N. 2021.05.14 21:23 Frissítve: 2021.05.14 21:32

Ajánló: életmentő műtét után Belus Tamás újra edz

Bő két hónappal ezelőtt életmentő operáción esett át Belus Tamás ultrafutó, ám a tervezettnél hamarabb térhet vissza, s meglehet, rajthoz áll az augusztusi Ultra-Trail du Mont-Blanc TDS nevű távján.

 

Hazánk egyik legígéretesebb terepultrafutója a hamarosan 41. életévét betöltő Belus Tamás, aki például 2019-ben megnyerte a Salomon Ultra-Trail Hungaryt, míg tavaly hatalmas pályacsúcsot futott a Szénás Körön (ezt egyébként – nagy örömére – azóta kétszer is megdöntötték). Az elmúlt időszakban azonban kemény kihívások elé állította az élet.

A nyíregyházi sportember március elején a Nyírbátor melletti erdőbe indult futni, ám hét kilométer megtétele után erős hasi fájdalmat érzett. Kilométereket gyalogolt az autójához, hazavezetett, aztán otthon már szédült, hajnalban el is ájult. Ekkor feleségével a kórházba mentek, ahol a vérkép és a röntgen normális eredményt hozott, ám az ultrahang nagy mennyiségű folyadékot jelzett a hasüregben. Előbb csak laparoszkópos beavatkozást akartak végezni, ám a műtét során bebizonyosodott, a folyadék valójában vér, így életmentő operáció következett. Két héttel később kiderült, jóindulatú daganat miatt szivárgott a nagy mennyiségű vér a hasüregbe. A kétgyermekes családapa azt követően roppant óvatosan, fokozatosan, a hasfalat kímélve kezdte újra a mozgást, gyalogolt, kerékpározott, és immár fut is. A közösségi oldalán Mese ReHabbal felütéssel ír a történtekről.

– Erős mondattal indította a legutóbbi bejegyzését: „Vajon fogok-e még úgy futni valaha, mint mielőtt majdnem meghaltam?” Lehet a mondat első felére úgy gondolni, hogy a második nem lebeg Damoklész kardjaként ön felett?
Mostanában egyre többször sikerült, ám csak azért, mert kezdem természetesnek venni, hogy élek. Egyébként nehéz megítélni, mennyire voltam életveszélyben. Visszagondolva, a kórházban vehetett volna rossz fordulatot is a történet, ha egy túlterheltebb vagy figyelmetlenebb orvos a hasfájással hazaküld, mondván, diétázzak, de szerencsére nagyon jó kezekbe kerültem. Szóval most ismét elkezd fontos lenni, ami előtte is az volt, ám még nem találtam vissza a korábbi flow-hoz, érzéshez. Az életem ritmusa az edzésekkel, a sportolói célokkal, a családdal, a munkával egységet alkotott, ebbe alaposan belezavartak a történetek.

A teljes interjút elolvashatja a csupasport.hu weboldalon!

2021.06.22 22:32:49

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Kínában a nézettség akkor is garantált, ha csak a csoportmérkőzések első két körében akadtak olyan találkozók, amelyek helyi idő szerint éjfél előtt kezdődtek. Öt évvel ezelőtt az Eb-döntőt 56 millióan látták Kínában, többen, mint bármelyik európai országban.

2021.06.22 07:07:34

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pierre de Coubertin báró állította: „A béke vagy te, Sport!” Nos, azért nem mindig volt az.

2021.06.19 10:28:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A ma 50 éves korábbi parlamenti képviselő a Vasas-szurkolók megpróbáltatásairól is beszél.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.