nemzetisport.hu
2017.05.22 18:00 Frissítve: 2017.05.23 06:40

Gyász: elhunyt a korábbi világbajnok Nicky Hayden

Öt nappal súlyos balesete után elhunyt a MotoGP 2006-os világbajnoka, Nicky Hayden. A tavalyi szezon óta a Superbike-világbajnokságban versenyző motorost múlt szerdán gázolta el egy személygépkocsi Olaszországban kerékpározás közben.

Elhunyt Nicky Hayden (Fotó: AFP)

 

 

Az egykori amerikai motorversenyző egyedül kerékpározott a misanói pályától nem messze, amikor egy Peugeot gépkocsi elgázolta szerdán 14 óra körül. A helyszínen készült képek tanúsága szerint elég nagy erejű lehetett az ütközés, hiszen a gépkocsi szélvédője teljesen összetört. Haydent vörös kód alatt mentőhelikopterrel szállították a rimini kórházba mellkasi és koponyasérülésekkel, majd átszállították a cesenai Bufalini Kórházba.

A pénteki közlések szerint állapota életveszélyes volt. Egy nyolc mm nagyságú duzzanat keletkezett a fejében, ami a baleset óta eltelt időben sem zsugorodott. Csütörtök óta a menyasszonya, Jackie mellett, édesanyja, Rose és bátyja, Tommy is mellette tartózkodtak. Édesapja, Earl egészségi állapota miatt nem ülhetett repülőre.

Az állapota azonban nem javult, a kórház pedig a lehető legszomorúbb hírt közölte hétfő kora este: a 35 éves amerikai elhunyt.

Hayden 216 futamon állt rajthoz, de mindössze három győzelemmel büszkélkedhetett a MotoGP-ben – amelyben 2003-ban debütált –, de így is világbajnok tudott lenni 2006-ban, nagy csatában megelőzve barátját, Valentino Rossit. A Honda és Ducati színeiben is versenyzett, csapattársai (és barátai) voltak a sportág olyan kiemelkedő alakjai, mint Rossi és Casey Stoner. Az amerikait a Doktor az egyik legjobb barátjának nevezte. A teljes sportág a gyógyulásáért szorított.

Hayden szinte egész életét a versenypályán töltötte, és tisztában volt annak veszélyeivel: első MotoGP-versenyén, 2003-ban Szuzukában meghalt verseny közben Daiicsiro Kato, de ott volt a pályán Marco Simoncelli tragikus 2011-es szepangi baleseténél is.

A sportvilág szinte azonnal reagált a tragikus hírre, többek között Dani Pedrosa, Mark Webber és a Tour de France-győztes Chris Froome is részvétet nyilvánított.

 

 

Can't believe... The most easy and good guy i ever meet on a paddock in my life! Love u Nicky! RIP

Aleix Espargaro (@aleixespargaro) által megosztott bejegyzés, 2017. Máj 22., 09:12 PDT 

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.

2022.03.21 10:27:58

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A március 23-i rendezvény házigazdája Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. (x)