Dakar: győzelmével Loeb öt percet hozott al-Attijahon

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.09. 19:04
null
Sébastien Loeb szakaszgyőzelmével kezdődött a második hét (Fotó: AFP)
Sébastien Loeb szakaszgyőzelmével kezdődött a Dakar rali második hete az autósoknál, ám második helyével Nasszer al-Attijah így is megőrzött majd' háromnegyed órát előnyéből.

 

A szombati pihenőnap után vasárnap folytatódott a Dakar rali, amelynek első hetében az autósok mezőnyében Nasszer al-Attijah tekintélyes előnyre tett szert üldözőivel szemben. A katari klasszis legfőbb ellenfele sokáig Sébastien Loeb volt, ő azonban rengeteget vesztett az ötödik szakaszon, így most már nincs más választása, mint nyomni, ahogy a csövön kifér.

A Rijád és al-Davidimi között megrendezett szakaszon nyomta is a francia, aki győzött ugyan, de nem akkora előnnyel, hogy al-Attijahnak aggódnia kelljen. A két ellenfél között 5:26 perc döntött, így az összetett éllovas még mindig majd háromnegyed órával vezet. „A Dakar második hete már más típusú verseny  – mondta a Toyota pilótája. – Ettől függetlenül nem akarok taktikázni. Ha esélyünk nyílik a szakaszgyőzelemre, nem hagyjuk veszni. A prioritás az, hogy napról napra a maximumot nyújtsuk, és reméljük, ez kifizetődik a végelszámolásnál.”   

Eközben a motorosoknál óriási fordulatot hozott a folytatás: a két szakaszgyőzelemmel büszkélkedő, összetett diadalra is esélyes Dan Sanders bukott az összekötőn, és úgy megsérült a bal karja, hogy kórházba kellett szállítani. Az ausztrál kiesését azonban eddigi közvetlen ellenfelei nem tudták kihasználni, Sam Sunderland és Matthias Walkner is több mint 25 percet vesztett a szakaszt megnyerő José Ignacio Cornejo Florimóhoz képest. Bár Adrien van Beveren is 12 perces hátrányt szedett össze a chilei mögött, a francia motoros még mindig annyival a többi élmenő előtt végzett, hogy az összetett élére ugrott. A küzdelem elképesztően szoros a kétkerekűvel versengők között, az első hét helyezettet kevesebb mint tíz perc választja el egymástól, így a folytatásban bármelyiküknek kijöhet még a lépés.

A kamionosoknál szintén izgalmas a győzelemért folyó verseny, mert a Dmitrij Szotnyikov és az Eduard Nyikolajev vezette kamazos egységeket mindössze öt perc választja el egymástól. A verseny hétfőn az al-Davadimi és Vadi ad-Davaszir közötti 395 kilométeres szelektív szakaszon folytatódik.

DAKAR RALI
7. SZAKASZ, RIJÁD–AL-DAVADIMI
(össztáv: 701 km, ebből szelektív szakasz: 402 km)
Autósok:
1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, BRX) 3:09:32, 2. al-Attijah, Baumel (katari, andorrai, Toyota Hilux) 5:26 p h., 3. Sainz, Cruz (spanyol, Audi) 7:43 p h. Motorosok: 1. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 3:28:46, 2. Benavides (argentin, KTM), 3. Barreda Bort (spanyol, Honda) 2:51 p h., ...37. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 40:29 p h., ...121. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:28:42 ó h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Dmitrij Nyikityin, Ivan Tatarinov (orosz, Kamaz) 3:33:17, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 1:37 p h., 3. Van den Brink, Willemsen, Der Kinderen (holland, belga, holland, Iveco) 4:25 p h.

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel 23:52:22, 2. Loeb, Lurquin 44:49 p h., 3. al-Radzsi, Orr (szaúdi, brit, Toyota Hilux) 53:31 p h. Motorosok: 1. Adrien van Beveren 23:45:02, 2. Walkner (osztrák, KTM) 5:12 p h., 3. Benavides 5:23 p h., ...43. Gyenes 5:03:15 ó h., ...114. Saghmeister 14:55:38 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmetzjanov (orosz, Kamaz) 26:05:54, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov 5:14 p h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 31:25 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik