Vívás: Szatmári András nyerte a budapesti vk-t

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 18:19
Szatmári András nyert a klasszisokkal teletűzdelt mezőnyben (Fotó: Árvai Károly)
Tavalyelőtt és tavaly Szilágyi Áron győzött a BOK-csarnokban, és 2024-ben is magyar győztest avattak a férfi kardozók budapesti vk-viadalán, hiszen Szatmári András szerezte meg az aranyérmet. 

 

Nyolc magyar lépett pástra a férfi kardozók budapesti világkupa-viadalának főtábláján, ám azt már a kezdés előtt tudtuk, hogy kettőtől biztosan elbúcsúzunk az első kör után, hiszen Szilágyi Áron és Péch Miklós, valamint Szatmári András és Dallos Benedek egymás ellen kötött be. 

A két asszó nem hozott meglepetést, világbajnokaink gond nélkül továbbjutottak – ahogy győzött az első kanyarban Gémesi Csanád, Rabb Krisztián és a juniorkorú Tóth Bertalan is. 

A kisebbfajta sokk ezt követően jött, merthogy Szilágyi Áron a 32 között búcsúzott: olimpiai bajnokunk kézben tartotta az asszót, legalábbis úgy tűnt, ám Giovanni Repetti a végén jobban koncentrált vagy azt is mondhatjuk, hogy mellé pártolt a szerencse. 

„Úgy éreztem, jó formában vagyok, jól is ment a vívás, és ezt az első asszóm is mutatta. Repetti ellen sem éreztem, hogy gond lenne, de az olasz srác ellen csak rohantam, minél hamarabb be akartam fejezni a támadásaimat. Csalódott vagyok, főleg, hogy hazai pályán búcsúztam ilyen korán, s főleg azok után, hogy tavaly és tavalyelőtt is nyertem a BOK-csarnokban” – nyilatkozta Szilágyi Áron. 

A verseny ezen szakaszában aztán elköszönt Rabb és Tóth is, viszont Szatmári és Gémesi tovább menetelt – egyiküknek sem volt könnyű dolga, de megoldották. 

És aztán Szatmári a nyolcaddöntőben is győzni tudott, míg az egész nap eksztázisban vívó Gémesi végig tartotta a lépést a dél-koreaiak világbajnokával, O Szang Ukkal, csak a legvégén csúszott hiba  az asszójába… 

„A dél-koreai azért nyert, mert képes volt a legvégén váltani, és olyat húzott elő a zsákból, amire én már nem tudtam válaszolni – mondta Gémesi Csanád. Nagyon szeretek hazai pályán vívni, azt sem bánnám, ha minden versenyt itt rendeznének. Úgy vágtam neki a napnak, hogy én a nyolc közé akarok jutni. Közel voltam hozzá, O Szang Uk világklasszis, így nem rossz ez az eredmény, de közel álltam ahhoz, hogy elérjem a célomat, ezért fáj egy kicsit a vereség.”

Egyedül maradt tehát Szatmári András a mieink között, és majdnem elköszönt ő is a nyolc között, hiszen a francia Sébastien Patrice már 14:12-re is vezetett, ám Gárdos Gábor tanítványa három olyan gyönyörű tust adott, hogy a legvégén nem véletlenül szakadt ki belőle – hangos ordítozások közepette – a feszültség. 

„Nem vívtam túl jól, de megvan az érem” – összegzett mosolyogva Szatmári András, majd elvonult az ilyenkor szokásos pihenőre.

Következett az elődöntőben a remek napot kifogó török Enver Yildirim, aki többek között a Szilágyit búcsúztató Repettit, majd a tokiói ezüstérmes Luigi Samelét is legyőzve jutott a négy közé. 

Na, de Szatmári ellen nem volt orvossága: 2017 egyéni világbajnoka „lemosta” a pástról a törököt. Már csak azért is, hogy döntőt vívhasson a BOK-csarnok szép számú közönsége előtt. 

A finálé előtt nagyjából három másodperccel foglalta el helyét Gárdos Gábor edző, addig inkább fel-alá járkált. Aztán a döntő alatt néhányszor fel-felpattant a székből, mindazonáltal inkább tűnt nyugodtnak, mint idegesnek.

„Nyugodtnak látszódtam?”  – viccelődött néhány perccel később a mester. 

Megtehette, és azt is, hogy mosolyogva fogadja a gratulációkat, merthogy tanítványa, Szatmári András 2017 után ismét világkupaversenyt nyert. 

Ráadásul hazai pályán – néhány hónappal az olimpia előtt. 

„Az az igazság, hogy van valami, amire Andrissal jó ideje figyelünk, s azt is tudjuk, ha azt betartja, akkor jól vív és sikeres. És ezen a versenyen jól vívott” – mondta a mester.

S mintha csak összebeszéltek volna, „pepitában” meghallgathattuk mindezt a vk-győztes Szatmári Andrástól is: 

„Megbeszéltem mesteremmel, Gárdos Gáborral valamit, és bár van, hogy eltérek az edzői utasítástól, ezúttal betartottam minden kérését. Magamnak mondok ellent, mert ugye miért nem teszem ezt máskor is, de tudom, ha ezt csinálom, jól vívok, s ha jól vívok, képes vagyok akár versenyt is nyerni. Hazai pályán különösen jó győzni, és szerintem a lehető legjobb időben nyertem – nyáron olimpiát rendeznek Párizsban.”

 

VÍVÁS
VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST, BOK-CSARNOK 
KARD
FÉRFIAK, EGYÉNI
A 32 közé jutásért
Szilágyi–Péch M. 15:6
Szatmári–Dallos 15:5
Gémesi Cs.–Ferdzsani (tunéziai) 15:12
Rabb–Gallo (olasz) 15:11
Tóth B.–Torre (olasz) 15:14
Pakdaman (iráni)–Bányay 15:8
A 16 közé jutásért
Szatmári–Cavaliere (olasz) 15:13
Gémesi Cs.–Josida (japán) 15:12
Samele (olasz)–Rabb 15:12
Repetti (olasz)–Szilágyi 15:13
Dershwitz (amerikai)–Tóth B. 15:10
Nyolcaddöntő
Szatmári–El-Szisszi (egyiptomi) 15:10
O Szang Uk (dél-koreai)–Gémesi Cs. 15:13
Negyeddöntő
Szatmári–S. Patrice (francia) 15:14
Elődöntő
Szatmári–Yildirim (török) 15:7
Döntő
Szatmári–Curatoli (olasz) 15:10

Végeredmény
1. Szatmári András
2. Curatoli
3. Yildirim és Pakdaman

16. Gémesi Csanád
17. Szilágyi Áron

23. Tóth Bertalan

26. Rabb Krisztián

52. Dallos Benedek

63. Péch Miklós

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik