WTCR: hiába Michelisz pontszerzése, Guerrieri állt az összetett élére

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2019.10.26. 08:50
Esteban Guerrieri nyert a túraautó-világkupa (WTCR) szuzukai versenyhétvégéjének első futamán, miközben Michelisz Norbert a 13. helyen szelte át a célvonalat, az argentin így visszaállt a vk-összetett élére. A második helyen Niels Langeveld futott be, míg a dobogó alsó fokára Tiago Monteiro állhatott fel.

Bár Tiago Monteiro szerezte meg a pole pozíciót az első szuzukai időmérőn, a portugállal együtt összesen 11 versenyzőt büntettek a kvalifikációt követően, mert indokolatlanul lassú kivezető kört teljesített még az esős második szabadedzésen. Az első rajtkocka így a kétszer is büntetett Michelisz Norbert legnagyobb ellenfelének, Esteban Guerrierinek az ölébe hullott, míg a Hyundai magyar versenyzője a 17. pozícióból várhatta az első futam rajtját – 9 pontos előnnyel a vk-összetettben. Tiago Monteiro szerezte meg a pole pozíciót az első szuzukai időmérőn, a portugállal együtt összesen 11 versenyzőt büntettek a kvalifikációt követően, mert indokolatlanul lassú kivezető kört teljesített még az esős második szabadedzésen. Az első rajtkocka így a kétszer is büntetett Michelisz Norbert legnagyobb ellenfelének, Esteban Guerrierinek az ölébe hullott, míg a Hyundai magyar versenyzője a 17. pozícióból várhatta az első futam rajtját – 9 pontos előnnyel a vk-összetettben.

Guerrieri mellől Niels Langeveld rugaszkodhatott el, míg a második rajtsorban Frédéric Vervisch, illetve Monteiro foglalhatott helyet. A másik magyar pilóta, Tassi Attila a 19. pozícióból indult.

Bár Guerrieri jól kapta el a rajtot, Langeveld keményen támadta az első kanyarokban, és végül el is ment az argentin mellett, így a holland átvette a vezetést. Mögéjük Vervisch, Monteiro, illetve Thed Björk sorolt be az első ötösben, ám az élen rövidesen újabb helycsere történt. Guerrieri ugyanis visszaállt az élre a Hondával, míg hátrébb Michelisz a 19., Tassi a 23. pozícióba esett vissza.

Nem sokkal később azonban pályára hajtott a biztonsági autó, miután a 3. helyen haladó Vervisch defektet kapott, Benjamin Leuchterpedig a bokszba kényszerült. Michelisz így a 17., Tassi a 21. pozícióba lépett előre.

Az újraindítást követően senki sem veszélyeztette Guerrieri vezetését, hátrébb Björk követte szorosan Monteirót a 3–4. helyen, Michelisz pedig Aurélien Panist hagyta le a 16. pozícióért. A 21. körben Nicky Catsburg ment előre, hogy plusznyomást tudjon helyezni a Michelisz előtt vezető Andy Priaulx-ra. A brit azonban sokáig nem maradt a két Hyundai mögött. Catsburg ugyanis összeért vele, amiért a brit nagy fékezés közepette egyenesen ment tovább, amíg meg nem állította a gumifal.

Az eset miatt újabb biztonsági autós szakasz követezett, ami az utolsó körben ért véget, így pozíciócsere már nem történt. Guerrieri aratott győzelmet az első dobogóját szerző Langeveld, illetve Monteiro, Björk és Kristoffersson előtt. Michelisz a 13. helyen szelte át a célvonalat, így a magyar 13 pontos hátrányba került a vk-összetettben. Tassi a 22. lett.

Vasárnap hajnalban azonban a Hyundai magyarja javíthat, hiszen még két versenyt rendeznek Szuzukában: az elsőn Michelisz a pole-ból indulhat, míg a másodikon a 10. rajtkockát foglalhatja el.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA (WTCR)
SZUZUKA, 1. VERSENY

1. Esteban Guerrieri (argentin, Honda)
2. Niels Langeveld (holland, Audi)
3. Tiago Monteiro (portugál, Honda)
4. Thed Björk (svéd, Lynk & Co)
5. Johan Kristoffersson (svéd, Volksvagen)
...
13. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai)
...
22. Tassi Attila (magyar, Honda)

A vk élmezőnye 22 futam után: 1. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) 262 pont, 2. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 249 pont, 3. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) 235, 4. Thed Björk (svéd, Lynk&Co) 221, 5. Mikel Azcona (spanyol, Cupra) 190, 6. Néstor Girolami (argentin, Honda) 187 ... 21. Tassi Attila (magyar, Honda) 52 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik