Háromból csak egy kvóta jött össze Bakiban

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.08. 14:44
Lévai Zoltánnak sem úgy alakult a baki verseny, ahogyan azt szerette volna (Fotó: Földi Imre, archív)
Birkózóválogatottunk az előzetes várakozásokat alulmúlva egy kvótával tért haza a Bakiban rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyről. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter a helyszínen értékelte a történteket.

Kötöttfogásban két klasszisunk is közel állt a kvalifikációhoz a Nemzeti Torna Arénában, hiszen a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg), valamint az Eb-második Váncza István (67 kg) is kvótameccsen léphetett szőnyegre, azon azonban mindketten alulmaradtak. 

„Úgy jöttünk, ide, hogy a kötöttfogásúaktól is egy kvótát várunk. Ám amikor láttuk a szakági sorsolást, akkor nagyon bizakodóvá váltunk, s már nem kvótáról, hanem kvótákról kezdtünk beszélni. Nagyon bosszantó és elkeserítő, hogy ebből egy sem lett. De dolgozunk tovább, és azt mondtuk a fiúknak is: most van az a helyzet, amelyikben nem szabad megtörni, hiszen nyakunkon van az isztambuli világkvalifikáció. Reális esély van arra, hogy többen ott legyenek Párizsban, ám az biztos, hogy kicsit változtatni kell a gondolkodásmódon” – vélekedik a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter. 

Az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter (Fotó: Árvai Károly)

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember a hölgyek teljesítményéről is szót ejtett, természetesen külön figyelmet fordítva a Bakiban egyetlen magyar kvótát szerző Nagy Bernadettre (76 kg): „Bernadett összességében azt birkózta, amit vártunk tőle, nagyon örülünk a sikerének. A bukaresti Európa-bajnokságon kiváló formában tért vissza, és abban reménykedtünk, hogy ugyanezt hozza Bakiban is. Most abban kell bíznunk, hogy ezzel a lendülettel birkózik a párizsi olimpián is. A csapatból Orsós Sztalvirától vártam többet, hiszen ennél sokkal jobb birkózásra képes. Háromszoros Európa-bajnokról beszélünk, neki ennél jóval többet kellett volna nyújtania. Azt reméltük, hogy kvótát szerezhet, ennek ellenére elvérzett az első körben. Az biztos, hogy Isztambulban ennél jóval többre lesz szükség.” 

Szabadfogásban sem sikerült a kvótaszerzés, különösen fájó az Eb-ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), valamint az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (125 kg) negyeddöntős veresége, a csapatból ugyanis nekik volt a legkedvezőbb sorsolásuk. 

„Van bennem hiányérzet, leginkább kilencvenhét kilóban – folytatja Bácsi. – Azt gondolom, ha Bajcajev kicsit jobban küzd, akkor hozhatta volna a fehérorosz elleni meccset. Ez azért különösen bosszantó, mert ezzel együtt a kvalifikációt is megszerezte volna, hiszen a lengyel Radoslaw Baran sajnos megsérült, s vele találkozott volna a kvótameccsen. Ligeti Dániel sajnos nem tudta azt a formát hozni, amelyiket a tavalyi világbajnokságon. Úgy vélem, ha ezúttal is azt nyújtja, amit akkor, az elég lehetett volna a negyeddöntőben. Továbbra is nagyon reménykedem abban, hogy ott lehetnek Párizsban.” 

A baki kvalifikációs verseny előtt szakáganként egy-egy kvótát remélt a szövetség. Ennek tükrében Bácsi Péter érthető módon csalódott az eredménnyel: „Nagymértékben sikertelennek könyvelem el ezt a versenyt. Bosszantó vereségeket szenvedtünk és nem tudunk élni a kedvező sorsolásokkal sem. Le kell vonnunk a tanulságokat a történtekből, és keményem dolgozni tovább, mert Isztanbulban még nehezebb lesz kvótát szerezni.”

Jelen állás szerint három sportolónk lehet ott Párizsban: Nagy Bernadett mellett a két világbajnok, Losonczi Dávid (kf, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg).

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik