A házigazda azeriek az utolsó napig nem szereztek kvótát, vasárnap viszont öt birkózójuk járt sikerrel

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 18:33
Az azeriek háromszoros világbajnoka, Haji Aliyev hazai szőnyegen szerzett kvótát (Fotó: Getty Images, archív)
Összesen 16 ország osztozott a Bakiban rendezett birkózó olimpiai kvalifikációs versenyen megszerezhető 36 kvótán. A legsikeresebbek az oroszok voltak, nyolc kvalifikációt gyűjtöttek – igaz, a fehéroroszokhoz hasonlóan ők is csak egyénileg indulhattak, nem saját zászlajuk alatt.

Érdekesség, hogy a házigazda azeriek pénteken kötöttfogásban és szombaton a nők között sem szereztek kvótát, viszont a vasárnapi záró napon a hatból öt szabadfogású súlycsoportban kvalifikáltak. A fehéroroszok mellett holtversenyben ők lettek a második legsikeresebbek a Nemzeti Torna Arénában rendezett viadalon. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Törökország állhat fel, három sportolója szerzett Párizsba szóló repülőjegyet. 

A „legdemokratikusabb” szakág a kötöttfogás volt, a 12 megszerezhető kvótán tíz nemzet osztozott, a nők között kilenc ország, míg szabadfogásban némi meglepetésre csak négy. 

Mint ismert, Magyarország a 76 kilogrammos Nagy Bernadett révén egy kvótával lett gazdagabb, így jelen állás szerint három sportolónk lehet ott Párizsban: az Újpest kiválósága mellett a két világbajnok, Losonczi Dávid (kf, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg).  

A birkózóknak egyetlen lehetőségük maradt a kvótaszerzésre, május 9. és 12. között Isztambulban rendezik a világkvalifikációs viadalt.   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik