V. J.
2022.08.06 11:32 Frissítve: 2022.08.06 17:27

FTC: Kubatov igazat ad az UEFA-nak a büntetés miatt

Amint arról már korábban beszámoltunk, az Európai Labdarúgó-szövetség megbüntette a Ferencvárost a Slovan Bratislava elleni BL-selejtezős párharc mérkőzésein tapasztaltak miatt. A magyar bajnoki címvédő elnöke az Origónak adott nyilatkozatában kijelentette, egyetért az UEFA büntetésével, emellett elítélte csapata nem megfelelően viselkedő szurkolóit.

Kubatov Gábor: Azt hittem, már a legvérmesebb szurkolóink is megtanulták, hogyan kell viselkedniük (Fotó: Török Attila)

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség 79 000 eurós (mintegy 31 millió forintos) pénzbüntetéssel és részleges szektorbezárással sújtotta a Ferencvárost.

„Több mint tíz éve, amióta elnöknek választottak küzdünk a kirekesztés minden formája ellen a Fradiban. Folyamatosan kampányolunk, nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is harcolunk. Egyszerre vagyok mélységesen csalódott és rendkívül dühös most. Maximálisan igazat adok az UEFA-nak, nem is vitatom a döntés jogosságát. Ha szektort kell bezárnunk, mert kirekesztő rigmusokat hallani a lelátón, akkor így fogunk tenni. Azt hittem, már a legvérmesebb szurkolóink is megtanulták, hogyan kell viselkedniük egy Fradi-meccsen. De még mindig vannak, akik megfeledkeznek arról, hogy mi a Fradiban egyek vagyunk. Szégyellhetik magukat, akik kirekesztő rigmusokat kiabáltak."

A Ferencváros–Qarabag BL-visszavágón a Groupama Aréna B1-es szektora lesz lezárva. Azok, akik ide váltottak jegyet, de nem rendelkeznek érvényes szezonbérlettel, nem tudnak részt venni a találkozón. Jegyüket az FTC ezután következő hazai nemzetközi meccsére, a BL vagy az EL rájátszására foglalják át.

A büntetés

Az uefa.com-on megjelent döntés indoklása szerint a Ferencvárosnak

• 15 000 eurót kell fizetnie szurkolói rasszista megnyilvánulásai miatt, ugyanezért a következő hazai rendezésű európai kupamérkőzésen (ezek szerint a Qarabag ellenin – a szerk.) a lelátó egy részét (legalább ezer széket a B-lelátón) le kell zárnia. A következő európai kupameccsen UEFA-logós “#NoToRacism” táblát kell elhelyeznie.

• 50 000 eurót kell fizetnie drukkereinek tűzijátékozása, tárgyak játéktérre dobálása, anyagi károkozás, valamint támadó hangnemű, provokatív megnyilvánulásai miatt

• 14 000 eurót kell fizetnie bizonyos nyilvános közlekedőfolyosók lezárása miatt.

Szurkolói rasszista megnyilvánulásai miatt az FTC nem árusíthat jegyeket a csapat egy jövőbeli idegenbeli európai kupamérkőzésére, de ezt az intézkedést két év próbaidőre felfüggesztették. 

Az FTC-nek harminc napon belül fel kell vennie a kapcsolatot a Slovannal a pozsonyi stadionban a szurkolói által történt károk rendezése ügyében (a határozat példaként 20 tönkretett székre hivatkozik).

 K. Zs.

 

BL-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ

Augusztus 9., kedd
20.00: FERENCVÁROSI TC–Qarabag (azeri)
Az első mérkőzésen
Qarabag (azeri)–FERENCVÁROSI TC 1–1  

2022.09.14 20:30:34

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai is végigjátszotta a mérkőzést, amelyet Valverde és Asensio gólja döntött el.

2022.09.14 17:38:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 80. percig úgy tűnt, a BVB megtréfálja a Cityt, aztán előbb jött az egyenlítés, majd Haaland csodagólja.

2022.09.13 15:44:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A németek sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel, és ismét megverték a Barcelonát.

2022.09.13 15:51:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A végig fölényben játszó „vörösök" a 89. percben szerezték meg a győztes találatot.

2022.09.12 20:49:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ilyen meccsek még mindig különlegesek egy sportolónak.