Franciaország: a belügyminisztert támadják a botrányos BL-döntő miatt

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 19:30
null
<strong> </strong><strong><strong>Gérald Darmanin </strong></strong>belügyminisztert támadják a botrányos BL-döntő miatt (Fotó: AFP)
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Párizs elővárosában, Saint-Denis-ben rendezett labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt botrányos események előzték meg, így a Liverpool–Real Madrid mérkőzés (0–1) csak több mint félórás csúszással kezdődött el. A Mandiner csütörtökön arról számolt be, hogy a skandalum akár Gérald Darmanin belügyminiszter állásába kerülhet; az üggyel kapcsolatban a kormányszóvivő is megszólalt.

 

A Real Madrid és a Liverpool összecsapása 36 perces csúszással kezdődött el, az első helyi beszámolók szerint azért, mert a szurkolók késve érkeztek a párizsi Stade de France-hoz. Később azonban kiderült, hogy a létesítmény bejáratainál tumultuózus jelenetek alakultak ki, sokan jegy nélkül vagy hamis jeggyel próbáltak bejutni. A beszámolók szerint a rendőrség nem bánt kesztyűs kézzel a szurkolókkal: több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az Origo a Le Figarót szemlézve arról ír, hogy a mérkőzés után körkénybeli bandák a stadion körül randalíroztak: raboltak, verekedtek, nőket próbáltak megerőszakolni, és kislányokat akartak levetkőztetni.

Az eset után többen is megkérdőjelezték, hogy Franciaország képes lesz-e olyan sporteseményeket rendezni, mint a jövő évi rögbi-világbajnokság vagy a 2024-es párizsi nyári olimpia.

Emmanuel Macron átláthatóságot kért a múlt hét szombaton kialakult káosszal kapcsolatban, míg a kormány illetékes tagjait, Amélie Oudéa-Castéra sport- és Gérald Darmanin belügyminisztert a szenátus vizsgálóbizottsága hallgatta meg. A két elöljáró a liverpooli drukkereket okolta a rendbontásért.

„Bizonyára csinálhattuk volna jobban. A köztársasági elnök átláthatóságot, a tények feltárását és megoldási javaslatokat kért arra, hogy ez többet ne fordulhasson elő – idézte a Mandiner Olivia Grégoire kormányszóvivőt. Szerinte Franciaország képes nagy nemzetközi sporteseményeket megrendezni.

Grégoire hozzátette, az elnök arra kért mindenkit, hogy „őrizze meg a hidegvérét, még akkor is, ha van min változtatni a rendfenntartásban”.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés volt államfőjelöltje és képviselőjelöltje úgy gondolja, Gérald Darmaninnek le kellene mondania a történtek miatt, ám a kormányszóvivő szerdán jelezte, hogy a sportminiszter „az elnök teljes bizalmát élvezi”.

A hétfőn független vizsgálatot elrendelő Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy véli, az érvényes jegy nélkül érkezők – 2800-ra becsülték a hamisított tikettek számát – miatt alakult ki a káosz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik