BL: sosem látott verést mért a Liverpoolra az Anfielden a Real – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.22. 09:17
Mint arról beszámoltunk, az angol Liverpool korai kétgólos előnyről szenvedett megsemmisítő, 5–2-es vereséget a címvédő spanyol Real Madridtól a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, míg az olasz bajnokságot vezető Napoli továbbra is megállíthatatlannak tűnik, hiszen az Eintracht Frankfurt vendégeként simán nyert 2–0-ra. A keddi játéknap legérdekesebb statisztikái.

LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 2–5 (2–2)LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 2–5 (2–2)

Vinícius Júnior igazi Liverpool-specialista, ezt kedden is bizonyította az Anfield Roadon (Fotó: Getty Images)
Vinícius Júnior igazi Liverpool-specialista, ezt kedden is bizonyította az Anfield Roadon (Fotó: Getty Images)

A házigazda „vörösöket” két Liverpool-specialista intézte el, hiszen a Real Madrid Vinícius Júnior duplájával dolgozta le kétgólos hátrányát a félidőre. Ekkor a brazil számított a legeredményesebb játékosnak a Liverpool ellen az európai kupák tekintetében a négy meccsen szerzett öt góljával. A második félidőben azonban az aranylabdás Karim Benzema is kétszer volt eredményes, így csapattársát megelőzve már hatszor vette be az angol csapat kapuját, ebből négyszer az Anfield Roadon.



Vinícius Júnior 22 évesen és 224 naposan a legfiatalabb labdarúgó lett a legendás Johan Cruyff óta, aki vendégként két gólt szerzett egy európai kupameccsen az Anfielden. A holland kiválóság az Ajax színeiben 19 évesen és 233 naposan, 1966 decemberében tudott duplázni a Liverpool otthonában.

A Real Madriddal története során mindössze másodszor fordult elő, hogy két egymást követő Bajnokok Ligája-találkozón öt vagy annál több gólt szerez – először 1998 novemberében voltak képesek hasonlóra a „királyiak”. Ráadásul a Liverpoollal az soha nem fordult még elő, hogy legalább négy gólt kapjon nemzetközi mérkőzésen az Anfielden – idegenben is csak egyszer, 1966 decemberében az Ajax Amszterdamban verte 5:1-re a „vörösöket”.

Nem meglepő, de érdekes adat, hogy a Liverpool az első csapat a Bajnokok Ligájában, amely kétgólos előnyről szenvedett háromgólos vereséget.

Sőt, minden sorozatot figyelembe véve a Liverpoollal mindössze harmadszor fordult elő ebben az évszázadban, hogy hazai pályán öt gólt kapjon: a mostanit megelőzően 2007-ben (3–6) és 2021-ben (5–5) az Arsenal volt képes ilyen sokat szerezni ellene.



Arra sem sűrűn volt példa, hogy a Liverpool kétgólos előnye ellenére a félidőben ne vezessen: 2021-ben a másik madridi együttes, az Atlético volt képes egyenlíteni, de azt a meccset az angolok nyerték 3–2-re.

A hazai csapat védelme is „sokat tett” azért, hogy öt gólig jusson a Real Madrid. A vendégek ugyanis kevesebb mint tíz (9) lövésből szereztek öt gólt, s a cseh Viktoria Plzen elleni 2018. novemberi találkozó óta a spanyoloknál most volt a legnagyobb a különbség a várható (xG, 1.66) és a tényleges gólok (5) számát tekintve.



A Liverpoolnál egyébként a szerb-spanyol Stefan Bajcetic, Harvey Elliott rekordját átadva a múltnak, 18 évesen és 122 naposan a legfiatalabb játékos lett a BL-ben, aki kezdőként kapott szerepet. Az uruguayi Darwin Núnez pedig mindössze három perc és tíz másodperc után lőtte mesteri, sarkazós gólját, amely a Liverpool leggyorsabb találata volt a BL-ben az Anfielden.

A gólig és gólpasszig jutó Mohamed Szalaha 42. gólját szerezte a Liverpool színeiben a BL-ben, átadva a múltnak a klublegendaSteven Gerrard 41 találatos csúcsát. Ráadásul az egyiptomi pályafutása során a 44. gólját lőtte a legrangosabb európai sorozatban, ezzel beérteDidier Drogbáta legeredményesebb afrikai gólszerzők listáján.



Karim Benzema a nyolcaddöntőben szerezte meg az első góljait a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásában, ezzel Lionel Messi után ő lett a második olyan játékos, aki 18 különböző évadban eredményes tudott lenni a sorozatban.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 2–5 (2–2)
Liverpool, Anfield, 52 377 néző. Vezette: Kovács (romániai)
LIVERPOOL:
Alisson – Alexander-Arnold, J. Gomez (Matip, 73.), Van Dijk, Robertson – J. Henderson (Milner, 73.), Fabinho, Bajcetic (Elliott, 85.) – Szalah, Núnez (Diogo Jota, 63.), Gakpo (Firmino, 63.). Menedzser: Jürgen Klopp
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Rüdiger, Alaba (Nacho, 27.) – Valverde, Camavinga, Modric (Kroos, 87.) – Rodrygo (Ceballos, 80.), Benzema (Asensio, 86.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző:
Núnez (4.), Szalah (14.), ill. Vinícius Júnior (21., 36.), Éder Militao (47.), Benzema (55., 67.)

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

EINTRACHT FRANKFURT (német)–NAPOLI (olasz) 0–2 (0–1)

 

Kim Min Dzse, Victor Osimhen és Hvicsa Kvarachelia igazi vezérei a menetelő Napolinak (Fotó: Getty Images)
Kim Min Dzse, Victor Osimhen és Hvicsa Kvarachelia igazi vezérei a menetelő Napolinak (Fotó: Getty Images)

Vajon ki állítja meg a Napolit? – tehetjük fel a kérdést, hiszen az olasz bajnokság első helyezettje kiváló szériában van. A csapat nigériai csatára, Victor Osimhen egymás után hatodik mérkőzésén volt eredményes, míg grúz támadótársa, Hvicsa Kvarachelia az egylet legfiatalabb labdarúgója lett, aki egy BL-idényben több mint öt gólban vállal szerepet. A büntetőt hibázó játékos két gólnál és négy gólpassznál jár a mostani kiírásban.

A nápolyiak erejét mutatja az is, hogy már három futballistájuk is legalább öt gólban működött közre: Kvarachelia mellett Giacomo Raspadori (négy gól, két assziszt) és Piotr Zielinski (három gól, két assziszt).



A Napoli a Frankfurt elleni kettővel már 20 találatnál jár a mostani BL-kiírásban, s ez a legtöbb, melyet egy csapat szerzett a 2022–2023-as évadban. Luciano Spalletti legénységének 3.3-as meccsenkénti gólátlaga szintén rekord azon edzők között, akik több mint öt meccsen irányították együttesüket.

Érdekesség, hogy a Napoli a 2011–2012-es évad óta most először tudott mérkőzést nyerni a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában – akkor az angol Chelsea-t győzte le 3–1-re.

Nem minden a támadás, de a Napoli kiválóan védekezik is. A nyáron Szalai Attila klubjától, a török Fenerbahcétól szerződtetett Kim Min Dzse parádés teljesítményt nyújtott Németországban. A dél-koreainak volt a legtöbb labdaérintése (148), a legtöbb sikeres passza (125), a legtöbb megnyert párharca (12) és a legtöbb szerelése (5), emellett hétszer tisztázott, minden csele hibátlan volt és az összes légi párbaját megnyerte.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
EINTRACHT FRANKFURT (német)–NAPOLI (olasz) 0–2 (0–1)
Frankfurt,Deutsche Bank Park, 47 500 néző.Vezette:Soares Dias (portugál)
FRANKFURT:Trapp – Buta (Knauff, 69.), Ndicka, Tuta, Max (C. Lenz, 90+2.) – Jakic, Kamada, Sow – Lindström (Borré, 69.), Kolo Muani, Götze (Alidou, 81.).Vezetőedző:Oliver Glasner
NAPOLI:Meret – Di Lorenzo, Kim Min Dzse, Rrahmani, M. Olivera – Lobotka, Anguissa (Ndombélé, 80.), Zielinski – Lozano (Elmasz, 80.), Osimhen (G. Simeone, 84.), Kvarachelia (Politano, 84.). Vezetőedző: Luciano Spalletti
Gólszerző:Osimhen (40.), Di Lorenzo (65.)
Kiállítva:Kolo Muani (58.)

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik