BL: a Manchester City 51 év után nyerhet újra európai kupát

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.05.29. 10:38
null
Portóban már tombol a BL-láz (Fotó: AFP)
A Chelsea és a Manchester City szombaton, 21 órától a portói Estadio do Dragaóban mérkőzik meg a Bajnokok Ligája döntőjében. Mind a két csapat csupán négy gólt kapott a fináléig, erre a 2005–2006-os évad óta nem volt példa az elitsorozatban.

Első Bajnokok Ligája-döntőjét játssza a Manchester City, míg a Chelsea harmadszor lép pályára a legrangosabb európai kupa fináléjában – 2008-ban vereséget szenvedett a Manchester Unitedtől, majd 2012-ben a Bayern München ellen elhódította a serleget. A City 51 év után játszik újra nemzetközi kupadöntőt – 1970 áprilisában a KEK-ben a lengyel Górnik Zabrzét verte meg –, amivel a klub tartja a két döntő közötti leghosszabb szünet rekordját. Korábban a portugál Sportingé volt ez a nem túl megtisztelő cím 41 esztendővel.

A Manchester City 11 mérkőzést nyert meg a BL 2020–2021-es évadjában, esetleges mai sikerével beállítaná a Real Madrid 2001–2002-ben elért 12 nyert meccses sorozatát – a spanyoloknak 17 találkozó kellett ehhez, az angoloknak 13 is elég lehet.

„Én vagyok a legboldogabb ember a világon, hogy itt lehetek a BL döntőjében. Ez egy kiváltság, egy megtiszteltetés. Megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból” – mondta el a találkozót megelőzően Pep Guardiola, a City spanyol vezetőedzője, akinek öt év munkájába telt, hogy a csapattal a sorozat fináléjába jusson.

Az 50 éves szakember illusztris társaságba kerülhet, ha a City nyeri a trófeát. Carlo Ancelotti és Zinédine Zidane után Guardiola lehet a következő, aki edzőként háromszor is BL-t nyer.

A túloldalon Thomas Tuchel viszont az első tréner, aki egymás követő években különböző csapatokkal jut be a fináléba. Az előző évadban a PSG-vel elveszítette a döntőt a német mester, így amennyiben Portóban is kikapna a Chelsea-vel, akkor Marcello Lippi és Héctor Cúper után a második szakvezető lehet, aki két egymást követő évben bukja el a BL döntőjét.

„Gyerekként az ember csak álmodik ilyen mérkőzésekről, ez olyan, mintha a Holdat nézné – annyira távolinak tűnik” – nyilatkozta Tuchel.

Mindkét oldalon nagy választék van kiváló támadókból, de a védelmek külön említést érdemelnek. A 2005–2006-os évad óta nem volt arra példa, hogy a döntőben résztvevő két együttes négy vagy annál kevesebb gólt kapjon – a Chelsea és a Manchester City ellen is csupán négy találatot értek el az ellenfelek az idei kiírásban. A 2005–2006-os idényben egyébként az Arsenal védelme csupán kétszer kapitulált az utolsó mérkőzésig, az FC Barcelonáé négyszer.

A City előtt az Aston Villa példája lebeghet, ugyanis a birminghami klub volt a legutóbbi angol csapat, amely meg tudta nyerni az első döntőjét (1982) az akkor még BEK-nek hívott sorozatban.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
2021. május 29., Porto (Portugália), Estádio do Dragao
21.00:Manchester City (angol)–Chelsea FC (angol) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A nagyobb méret megjelenítéséhez kattintson a képre!
A nagyobb méret megjelenítéséhez kattintson a képre!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik