Atlétikai vb: a szervezők török gyerekeket látnak vendégül

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.03.05. 10:19
null
Németh Balázs (balra) és Schmidt Ádám C. Gülsen Karanis Eksiogluval, Törökország budapesti nagykövetével (Fotó: wabudapest23)
Az augusztusi atlétikai világbajnokság szervezői meghívtak 23 gyereket a Törökország földrengés sújtotta térségéből – tudatta közleményében a szervezőbizottság. A kezdeményezést abból az alkalomból hirdették meg, hogy ezen a hétvégén zajlik Isztambulban a fedett pályás Európa-bajnokság, amely az első nagy nemzetközi sportesemény Törökországban a február eleji természeti katasztrófa óta.

Több mint 40 ezer áldozatot követelt az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése Törökországban. Magyar mentők az elsők között vettek részt a túlélők kutatásában, az emberi életek mentésében, és számtalan más formában is segít hazánk a szerencsétlenség áldozatainak. A romba dőlt városokból érkező török gyerekeknek szóló meghívót C. Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete vette át a napokban Schmidt Ádám kormánybiztostól és Németh Balázstól, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójától.

„Hiszünk a sport erejében, amely képes összekötni a világ különböző pontjain élőket és segíthet túljutni a legnehezebb időszakokon. Azzal, hogy meghívjuk a gyerekeket a budapesti világbajnokságra, szeretnénk különleges élményben részesíteni őket és bízunk benne, hogy a nálunk töltött élményekkel teli napok segítik majd a lelki sebek gyógyulását” – mondta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

A természeti katasztrófa miatt számos sportesemény elmaradt Törökországban az elmúlt hetekben. Az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság az első nagy nemzetközi viadal, amelynek vállalták a megrendezését a törökök.

„Minden elismerést megérdemelnek a szervezők, hogy a négy héttel ezelőtti földrengés és a rendkívül nehéz körülmények ellenére vendégül látják Európa legjobb atlétáit. Mi ezúttal megfigyelőként érkeztünk Isztambulba, és személyesen is elhoztuk a szerencsétlenül járt gyerekek meghívásáról szóló hírt” – mondta Németh Balázs.

A magyar kezdeményezést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetői is üdvözölték. A török fél által kiválasztott 23 gyerek és kísérőik az augusztusi világbajnokság szervezőbizottságának támogatásával jutnak el Budapestre, ahol lehetőségük lesz megismerkedni a várossal és kilátogatnak Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik