CSINTA SAMU 2021.10.25 22:50 Frissítve: 2021.10.25 22:50

Manchesteri macskajaj – Csinta Samu publicisztikája

Nehéz lehet olyan este után ébredni, amilyen vasárnap a Manchester Unitedre szakadt. Egy nagy riválistól elszenvedett vereség önmagában is mindig lelket tépő egy csapat iránt bármilyen minőségben elkötelezett embernek, pláne, ha annak dimenziói is közelítenek az elviselhetetlen felé. Mi, a magyar futball által érintettek több hasonló emléket is elő tudnánk kaparni, az elmúlt fél évszázad történései azonban jócskán megemelték a bennünk lévő tűrésküszöböt, így aztán a Manchesterben uralkodó állapotokba legfeljebb részben tudunk „beleérezni”. De hasonló a helyzet az FC Barcelonánál is, bizonyára ott sem tudnak könnyen hozzászokni az utóbbi idők földközeli repdeséséhez. A Real Madrid katalóniai látogatása után különösen nem.

Azt tartják, igazán nagyot csak nagyon magasról lehet zuhanni. Az állítás a maga tényleges értelmében is igaz lehet – aki átélt ilyet, tanúskodhat –, átvitt értelemben pedig még inkább, hiszen van, akinek a kisszék magassága is szédítő. Nos, az MU járt már a legmagasabb platókon is, és a világ legtermészetesebb dolga, hogy mindig oda igyekezzen visszajutni. A dolognak pénzügyi akadálya aligha van, még akkor sem, ha a Deloitte Sport Business Group által összeállított „Football Money League” listáját tízévnyi egyeduralkodás után 2019 végén már nem a Manchester United vezette, hanem a Real Madrid. A „vörös ördögök” a 2019-ben regisztrált 666 millió eurós bevétellel harmadikak voltak a leggazdagabb labdarúgóklubok között. Egy idénnyel később 580.4 milliónál csengetett a kassza, ilyen negatív sorozat nyomán pedig a futballszereplők túlnyomó része azonnal letérdel. De nem az MU, amelynél a lefelé tartó trend a játékosok összértéke tekintetében is megnyilvánult, ám a Transfermarkt által közzétett 907.25 millió euró még így is a harmadik helyre sorolja a klubot. Cristiano Ronaldo „beszerzése” eszmei értékének megbecsülésére mértékegységünk sincs.

Bizonyos dolgokat azonban milliárdok segítségével sem lehet megoldani, és ezt akár jó hírnek is vehetjük. Mármint mi, kívülállók, mert a Liverpool elleni pokoljárást a helyszínen végigkövető korábbi klubikonok arcán sok mindent felfedezhettünk, csak megbocsátást nem. Ha a tévékamerák pásztázásának tudatában a többség igyekezett is lárvaarccal üldögélni, Sir Alex Ferguson, a legendás menedzser, az MU legnagyobb eredményeinek „ellenjegyzője” nem akart vagy nem tudott „viselkedni”. Azt tartják, bizonyos kor fölött már nem pózol az ember, pláne, ha olyan sikerlistát tudhat a háta mögött, mint a Brit Birodalom Rendje parancsnoki osztályának birtokosa. Annyi év távlatából aligha lehet reális párhuzamot vonni, de Ferguson sem lehetett boldog, amikor két nappal az 1986. november 6-i kinevezése után csapata 2–0-ra kikapott az Oxford Unitedtől. Ennek ellenére végrehajtotta a tűzoltóakciót, a bajnokság végére az utolsó előtti, 21. helyről a 11.-re vezette a vörösöket, majd jöhettek a sikeres évek, amelyek mindent feledtettek.

Vasárnap este Sir Alex adott pillanatban a fejét fogta, és ez nemcsak beszédesebb, hanem előre mutatóbb is volt, mint a pályán látható fejvesztettség, ami előbb Cristiano Ronaldo még csak részben büntetett, egészen kültelki megnyilvánulásában, majd valamivel később Paul Pogba immár piros lappal lezárt ámokfutásában testesült meg. Bár a francia ezen a meccsen csak 14 percet töltött a pályán, Paul Scholes, az MU egykori vezéralakja például őt teszi felelőssé a csapatban eluralkodó káoszért. Leginkább azért, mert miután biankó csekket kapott Ole Gunnar Solskjaer edzőtől, gyakorlatilag túszként tartja fogva a csapatát azzal, hogy nem hajlandó aláírni a 2022 nyarán lejáró szerződése meghosszabbítását. Az már csak halmazati „bűn”, hogy a Liverpool ellen előbb súlyosan hibázott, előidézve az ellenfél ötödik gólját, majd úgy ment Keita bokájára, hogy azt „őszintébb” korokban azonnali felkoncolás is követhette volna.

Ilyen meccset követően menetrendszerűen felvetődik a kérdés: látjuk-e még Solskjaert az MU kispadján? Mert ha a csapat pillanatnyi helyezése – hetedik a tabellán, nyolc ponttal elmaradva a listavezető Chelsea-től – nem is indokolja az azonnali „kivégzést”, a közhangulat, az edző öltözői támogatottságának megroppanása okozott már földindulást külsőleg kevésbé indokolt esetekben is. Főleg olyan helyeken, ahol az eredményt többnyire nem a következő bajnokságra várják, hanem lehetőleg már tegnapra.

Egyszóval majdnem minden a norvég szakember pozícióinak megrendülését látszik jelezni. Egyetlen dolgot leszámítva: az úgynevezett öregek tanácsának álláspontját. Az Old Traffordon ugyanis változatlanul sokan ülnek a hajdani nagyoknak fenntartott páholyokban, akiknek a véleménye többet nyom a latban, mint a szokásos vénemberi zsörtölődés. Ők a nyilvánosság előtt sem hallgatják el a nézeteiket, lásd Scholes a The Sunnak adott interjúját. Márpedig a jelek szerint a régi sztárok körében még megvan a Solskjaer iránti bizalom.

Nyilván a mégoly gazdag egyleteknél is vallják a tézist, mely szerint kevesebbe kerül lapátra tenni egy edzőt, mint egy egész csapatot. Vagy akár egy-két világsztárt, akik vagy kiszorítósdit játszanak a klubjukkal, vagy eleve máshová kacsingatva igyekeznek minél kisebb anyagi kár mellett minél kevésbé megfeszülni az újabb szerződés aláírása előtt. A hasonló helyzet kezelése már kevésbé szakmai feladat, sokkal inkább a menedzsment problémája. A Bayernnél például David Alaba nagyságrendekkel kevesebbet szerepelt, mint normális körülmények között, miután az idén februárban egyértelműsítette, hogy az idény végén mindenképpen távozik Münchenből. A bajor klub azonban azon kevés, bizonyos elveket még mindig szem előtt tartók közé tartozik, amelyeknél a játékos diktál a legkevésbé. A helyzetet mindkét fél tudomásul vette, a Bayern visszavonta a hosszabbításra tett ajánlatát, és bár menet közben bizonyára felvetődött, hogy annyi pénzért miért üljön a padon a játékos, a bizalom megvonását nem kötötték a közvetlen anyagi haszonszerzéshez. Illetve nem tették függővé attól a csapat hatékonyságát.

Alaba vasárnap éppen a Barcelona elleni el Clásicón robbant újra az aktualitásba, góljával derekasan hozzájárulva ahhoz, hogy immár Ronald Koeman számára is elküldhetik a selyemzsinórt. Eddig feltétel nélküli támogatója, Joan Laporta klubelnök – akinek lojalitását leginkább a 12 millió eurós lelépési díj megtakarítása táplálta – ugyanis attól teszi függővé a holland szakemberrel a közös munka folytatását, hogy továbbjutnak-e a Bajnokok Ligája csoportköréből. A korábbi idény BL-küzdelmei során kezdődő, a Messi távozásával folytatódó Barca-krízisben valóban nehezen fedezhető fel értékelhető előrelépés, és mint tudjuk, az nem az a világ, ahol hosszú lejáratú csekkeket bocsátanak ki. Még akkor sem, ha a 2019–2020-as idényben elért, az előző évhez képest csökkenő, de még mindig 715.1 millió eurós árbevétele alapján a világ leggazdagabb labdarúgóklubja az FC Barcelona. A szakemberek szerint a koronavírus-járvány amúgy az évad végéig összesen kétmilliárd eurós bevételcsökkenés felé sodorja a húsz legtehetősebb klubot, a veszteségek zömét pedig a nézőtéri meccsbevételek kiesése jelentheti. Márpedig az idény vége előtt az emberek aligha térhetnek vissza tömegesen a stadionokba, és mivel emiatt megtorpanhat a sportág korábbi években tapasztalt gazdasági fejlődése, a műsorszolgáltató és a kereskedelmi partnerek is újragondolhatják a megállapodásaikat.

Minden azon múlna, hogy a szurkolók mikor tölthetik meg újra a lelátókat? Vasárnap este Manchesterben inkább az idő előtti távozás volt jellemző, az MU-drukkerek egy része ugyanis 0–5-nél, majd kedvenceik emberhátrányba kerülése után csoportosan indult a kijárat felé. Egyéb jellegű hátat fordításról e sorok írásáig nem érkezett hír.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.12.01 20:26:20

Angol labdarúgás B. Á.

Az Everton nem tudta megnehezíteni Jürgen Klopp csapatának dolgát a Mersey-parti derbin.

2021.11.30 21:34:29

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Rangnick-felfedezettekből, így Erling Haalandból, Joshua Kimmichből vagy éppen Dayot Upamecanóból sem csupán azért lettek sztárok, mert annyi tudás volt bennük, hanem azért is, mert olyan szakemberekkel dolgozhattak együtt, akik ezt ki is hozták belőlük.

2021.11.28 16:43:47

Angol labdarúgás D. Á.

Michael Carrick együttese szinte végig védekezésre kényszerült, de egy pontot ellopott a Stamford Bridge-ről.

2021.11.23 22:33:03

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Solskjaer szinte valamennyi játékosa lelkében megtalálta azt a húrt, amelytől edző és futballista egyszerre rezonál. Főnök, akit szerettek a labdarúgói – annyira ritka eset, hogy már-már életszerűtlen. Részben talán azt is magyarázza, miért kellett vége szakadnia ennek a mesének.

2021.11.21 19:12:31

Angol labdarúgás T. Z.

A korábbi szélső jelentős fejtörést okozott Sir Alex Fergusonnak és számos más menedzsernek.