Képes Sport
NAGY ZSOLT 2021.10.26 16:26

A Newcastle United az újabb példa rá: külföldi milliárdosok játszótere a Premier League

Az angol élvonal legújabb gigaüzlete a Newcastle tulajdonosváltása, a felfoghatatlanul gazdag szaúd-arábiai befektetők döntése üzleti szempontból teljesen érhető, de sokan nem örülnek neki, és egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan látványos eredményt hoz.

A szurkolók boldogok a szaúd-arábiai befektetők érkezése miatt, de egyáltalán nem biztos, hogy az üzlet gyorsan látványos eredményt hoz (Fotók: AFP, Getty Images)


Régen voltak annyira boldogok a Newcastle United szurkolói, mint 2021. október 7-én, miután a Premier League jóváhagyta, hogy az addigi tulajdonos Mike Ashley eladja a klubot a szaúd-arábiai állami befektetési alapnak (PIF), valamint a katari kapcsolatokkal rendelkező, londoni székhelyű PCP Capital Partnersnek és az RB Sports&Mediának. A konzorcium 100%-os tulajdonjogot szerzett, a Newcastle első embere a PIF igazgatója, Jaszir al-Rumajjan lett, akinek munkáját többek között a PCP ügyvezető igazgatója, Amanda Staveley segíti. Náluk is fontosabb személy azonban a PIF elnöke, Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg, akinek becsült vagyona 380 milliárd euróra tehető – ez több mint tízszerese a Manchester City élén álló, és eddig a Premier League leggazdagabb tulajdonosának számító Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk becsült vagyonának.

„A Newcastle szurkolói végre visszakaphatják a csapatukat
– nyilatkozott optimistán Alan Shearer, a Newcastle legendás csatára a BBC-nek a szaúdi hatalomátvételről. – Az új tulajdonos anyagi lehetőségei szinte korlátlanok, és várhatóan nemcsak a játékoskeretre, hanem a stadionra és az edzőpályára is költ, ahogy a város fejlődését is támogatja. A város meg is érdemli a kitüntetett bánásmódot, mindamellett, hogy természetesen a csapat is erősítésre szorul. Jelenleg egy gólszerző csatár, egy jó középhátvéd és egy kreatív középpályás hiányzik, hogy a gárda az idény végén megerősítse helyét az élvonalban, ezekre a posztokra januárban érkezhet leghamarabb ember. A szurkolók miatt is boldog vagyok, az elmúlt tizennégy évben, Mike Ashley alatt semmit sem számított a véleményük, remélem, ebben is radikális változás áll majd be.”

Vitathatatlan, hogy a tulajdonosváltással a Newcastle lett a világ leggazdagabb futballklubja, ám egyelőre nehéz megítélni, mit jelent ez rövid távon. A csapat nyolc forduló alatt egy meccset sem nem nyert a Premier League-ben, a kiesést jelentő tizenkilencedik helyen áll a tabellán, ráadásul a szaúdiak érkezését követő első mérkőzését is elveszítette hazai pályán 3–2-re a Tottenham Hotspur ellen. Az első és legfontosabb cél tehát a bennmaradás kivívása.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! (Infografika: Dancsák András, Kristó Péter)


GYORS SZEMLÉLETVÁLTÁSSAL A SIKEREKÉRT

A Newcastle a tulajdonosváltással többé már nem kis csapat, hanem a világfutball egyik legjelentősebb képviselője, és minél hamarabb ennek megfelelően működik, annál gyorsabban jön a siker. Persze azt nem lehet elvárni a klubtól, hogy az idény végére a tabella első négy helyének egyikére odaérjen, hiszen október közepéig még nyernie sem sikerült. Ugyanakkor már most is akadnak olyan területek, amelyekben a téli átigazolási időszak kezdetéig, így a csapat várható megerősítéséig lehet fejlődni: ilyen feladat lehet a szurkolókkal és a klublegendákkal kialakítandó kapcsolat. Egyelőre mindenki optimista és nyitott az új lehetőségek iránt, ezt a bizalmat kell fenntartani az olyan játékosok körében is nagyra tartott, klubhoz kötődő egyéniségek meghallgatásával és bevonásával, mint Alan Shearer vagy Kevin Keegan. Ha ez sikerül, elfogadó és támogató közeg veheti körül az új tulajdonosokat.

A változások másik sarokpontja az új vezetőedző személyének megtalálása. Steve Bruce elküldése az utóbbi hónapok eredményeinek tükrében nem lehetett kérdés, a probléma, hogy idény közben nehéz olyan edzőt találni, aki hosszú távon megoldást jelentene a posztra, ráadásul egyéni látásmódjával, taktikai felkészültségével a szakma élvonalába tartozna. A klubnak jelenleg nincs jó híre az edzői szakmában, s aki ide érkezne, annak gyakorlatilag a nulláról kellene felépítenie egy élcsapatot, és ezt a feladatot sokan nem merik elvállalni. Az alkalmasnak tetsző „szabad”  szakemberek közül Antonio Conténak és Zinédine Zidane-nak a hírek szerint nem szimpatikus a Newcastle, a többi topedzőt pedig jellemzően szerződés köti valamelyik klubhoz.

Jaszir al-Rumajjan, a Newcastle United első embere rögtön az érdeklődés középpontjába került


A szaúdi tulajdonosoknak a januári átigazolási szezonra is fel kell készülniük. A szurkolók örömmel vennék, ha Kylian Mbappét vagy hasonló kaliberű sztárt sikerülne megszerezni, de ez még korlátlan pénzforrással sem megy könnyen. A topjátékosok érthetően topklubokban szeretnének futballozni, és a Newcastle jelenleg nem az. Mégis, elengedhetetlen néhány kiemelkedő tudású futballista szerződtetése, akik a klub új ikonjai lehetnek, mint annak idején Robinho a Manchester Citynél, Philippe Coutinho a Liverpoolnál, esetleg Richarlison az Evertonnál. Tapasztalt futballistákra, vezéregyéniségekre ugyancsak szükség van, érdekes lesz látni, hogyan oldja meg ezt a feladatot a Newcastle.

„Meghatott, milyen szeretettel fogadtak minket a szurkolók  – nyilatkozta Amanda Staveley, a Newcastle új klubigazgatója a Sky Sportsnak. – Tudjuk és tiszteletben tartjuk, hogy ez elsősorban az ő klubjuk, azon dolgozunk, hogy minél sikeresebbé tegyük. Nem szeretnénk túlzásokba esni az ígéretekkel, de igyekszünk minden területen változásokat bevezetni, és megújítani a jelenlegi működést. A Premier League a világ legerősebb bajnoksága, itt kívánunk sikereket elérni. Persze tudjuk, hogy nagy beruházásokra és türelemre van szükség. Ami az igazolásokat illeti, nem feltétlenül híres játékosok tömege, sokkal inkább jó csapat kell a sikerhez. Nincs még itt az ideje, hogy új menedzser vagy új játékosok érkezéséről beszéljünk, a legfontosabb a bennmaradás kivívása.”

 A MÁSODOSZTÁLYBAN IS KEVÉS A BRIT TULAJDONOS
A Premier League húsz klubja közül tizennégy már nem brit többségi tulajdonossal működik, és az angol másodosztályban, a Champion­shipben is hasonló az arány. A huszonnégy klub közül nyolc (Blackpool, Bristol City, Derby County, Huddersfield Town, Luton Town, Middlesbrough, Preston North End, Stoke City), azaz a résztvevők harmada mondhatja el magáról, hogy nem áll jelentős külföldi befolyás alatt. A befektetők nagy része ázsiai vagy tengerentúli, kivételt a Bournemouth jelent, amelynek többségi tulajdonjogát 2011 óta Makszim Gyemin orosz üzletember birtokolja. A Championshipben elérhető bevételek egyébként meg sem közelítik a Premier League szintjét, viszont nagyban meghaladják a harmadosztály színvonalát, így aztán a bennmaradás is legalább annyira fontos a csapatoknak, mint a feljutás.


KÉTSÉGBEESETT TILTAKOZÁS A VÁLTOZÁS ELLEN

Amíg a Newcastle új tulajdonosainak lelkesedése megkérdőjelezhetetlen, és a szurkolókkal is madarat lehet fogadni, a Premier League többi egyesületénél nem örülnek az új fejleményeknek. A szaúdiak szerepvállalását követő napokban a klubvezetők válságértekezletet tartottak, és azt szeretnék elérni a Premier League-nél, hogy ne lehessen olyan szponzori szerződéseket kötni, amelyek esetében a támogatóknak kapcsolatuk van a tulajdonosokkal. A pénzügyi manőverek megnehezítésének célja egyértelmű: akadályt gördíteni a szaúdiak elé, hogy minél több időt vegyen igénybe a Newcastle versenyképessé tétele.

A hőbörgés mindazonáltal kissé álszentnek tűnik, hiszen a Premier League 2021–2022-es idényében szereplő húsz csapat közül tizennégynél már nem britek a többségi tulajdonosok, az angol élvonal már-már a külföldi milliárdosok játszóterének tekinthető. Arról nem is beszélve, hogy a Chelsea-nél Roman Abramovics 2003-tól datálható szerepvállalása, a Manchester Unitednél a Glazer család 2005-ös színre lépése, vagy a Manchester Citynél Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk 2008-as feltűnése mind hasonló módon történt, és a liga akkor is zöld utat adott a befektetőknek. Leginkább a már megszerzett pozíciók féltése érződött ki némely menedzser felháborodott megszólalásából is.

Manszur bin Zajed al-Nahjan sejk, a Manchester City tulajdonosa Josep Guardiolával, a csapat edzőjével beszélget

„Néhány hónapja az európai Szuperliga létrejötte borzolta a kedélyeket, és most hasonlóképp érzek a Newcastle kapcsán, mivel lényegében egy jövőbeli szupercsapatról van szó – nyilatkozta Jürgen Klopp a Sky Sportsnak. – Szinte garantálni lehet, hogy éveken belül kisajátítja az egyik Bajnokok Ligája-indulást érő helyet a bajnokságban. Elképzelni sem tudom, hogy az új tulajdonos szerepvállalása hogyan lesz összeegyeztethető a pénzügyi fair play szabályaival, de mintha manapság ezek a korlátozások amúgy sem érdekelnének senkit. A Newcastle szurkolói imádni fogják a változást, a többieknek pedig hozzá kell szokniuk, hogy egy új szuperhatalom nőtt ki a földből. A klubvezetők már most rendelkeznek annyi pénzzel, hogy jó döntéseket hozzanak, és csak idő kérdése, hogy eljussanak arra a szintre, ahová szeretnének.”

 TULAJDONOSOK, AKIKÉRT ODAVANNAK A BRIT SZURKOLÓK
Aiyawatt Srivaddhanaprabha (thaiföldi, 36 éves)
A Leicester City 2010 nyarán került a Srivaddhanaprabha család érdekeltségi körébe tartozó Asian Football Investments (AFI) tulajdonába. Az elnöki székbe kisvártatva Vichai Srivaddhanaprabha ült, és mindössze pár év kellett, hogy beköszöntsön az aranykor. A Leicester 2014-ben, tíz év várakozást követően feljutott a Premier League-be, és a második idényében Claudio Ranieri vezetésével valódi csodát vitt véghez: megnyerte az angol bajnoki címet. A klubnál jó érzékkel vásároltak futballistákat, Jamie Vardy, N'Golo Kanté és Rijad Mahrez is itt tűnt fel, az angol válogatott csatár még mindig a „rókákat” erősíti. Vichai Srivaddhanaprabha felújíttatta az első csapat és az akadémia edzőpályáját, valamint közvetlen kapcsolatot ápolt a szurkolókkal, odafigyelt a véleményükre. Ezért is sújtott le mindenkit, amikor 2018. október 27-én a stadion környékén helikopter-balesetben életét vesztette. A klubot azóta fia, Aiyawatt Srivaddhanaprabha vezeti.

Tony Bloom (angol, 51 éves)
Gyermekkora óta a Brighton&Hove Albion szurkolója, és nem ő az egyetlen a családban. Nagyapja az 1970-es évek során alelnökként tevékenykedett, nagybátyja igazgatói pozíciót tölt be, ő pedig kivételes anyagi helyzetének következtében 2009 óta tulajdonosa és elnöke a klubnak. Vagyonát online szerencsejátékokból, start-up és ingatlanbefektetésekből alapozta meg, valamint sok pénzt nyert pókerbajnokságokon is. A csapat költözését 110 millió euróval támogatta, nagyrészt neki köszönhető, hogy a Brighton&Hove 2011-től a 31 800 fős Falmer Stadionban fogadhatja ellenfeleit. Elévülhetetlen érdemei vannak továbbá abban, hogy megfelelő edzői stáb és játékosállomány kialakításával a klub 2017-ben feljutott a Premier League-be, s egyhuzamban az ötödik idényét tölti ott, ami klubrekord.


HATALMAS LEHETŐSÉGEKET REJT A NEWCASTLE UNITED

A Liverpool német menedzserének kritikája lehet jogos vagy jogtalan, de sokat nem változtat a tényen: a Newcastle minden bizonnyal az elkövetkező évek legjobban fejlődő angol csapata lesz. Elsőre kissé furcsa lehet, hogy a szaúd-arábiaiak szinte korlátlan pénzügyi lehetőségeik ellenére miért éppen a Premier League egyik gyengén teljesítő csapatában vásároltak tulajdonjogot, de a színfalak mögé bepillantva érthetővé válik a döntés.

„A Premier League a legnagyobb, legnépszerűbb, üzletileg a legjobban működő bajnokság, a külföldi befektetők számára a legvonzóbb terep  – magyarázta lapunk érdeklődésére Szabados Gábor sportközgazdász. – Az angol élvonal által elérhető piac nagyságával az észak-amerikai majorbajnokságok közül is csupán az amerikaifutball és a baseball ér fel. A kosárlabda és a jégkorong is mögötte van, de azok népszerűsége főként a tengerentúlon jelentős, míg a Premier League Európában és a világ más részein is rendkívül vonzó. A befektetők konkrét elképzelésekkel érkezzenek, megtalálják a számításaikat, ráadásul a liga a televíziós, a kereskedelmi és a jegybevételek révén olyan stabil bevételt biztosít, hogy különösebb eredmények nélkül is kényelmesen fenn lehet tartani egy futballcsapatot. A megfelelő pénzösszeg befektetésével pedig látványos eredmény érhető el. Ha azt nézzük, melyik csapatot volt érdemes megvásárolni, a szaúd-arábiaiak nagyon jól döntöttek. A top hat klubhoz, tehát az Arsenalhoz, Chelsea-hez, Liverpoolhoz, Manchester Cityhez, Manchester Unitedhez és a Tottenhamhez nem lehet hozzáférni, a következő legjobb vétel pedig a Newcastle. Hogy miért? Hatalmas szurkolótáborral rendelkezik Angliában, ami stabil piacot nyújt, ráadásul a város elhelyezkedése is optimális. Anglia északi részén található, nincs közvetlen közelben jelentős vetélytárs. A kiesés elleni harc kicsit még csökkenthette is a vételárat, miközben gazdasági szempontból ez az egyik legkönnyebben orvosolható probléma. Sokkal jobban megéri egy olyan rosszul szereplő csapatot megvenni, amelynek van piaca, mint egy jól szereplőt, amelynek viszont nincs.”

TULAJDONOSOK, AKIKET KI NEM ÁLLHATNAK A BRIT SZURKOLÓK
Stan Kroenke (amerikai, 74 éves)
A „Csendes Stanként” is emlegetett multimilliárdos üzletember valódi fanatikus. Az Egyesült Államok szinte minden jelentős sportágában van csapata, többek között a Denver Nuggets (NBA), a Colorado Avalanche (MLS) és a Los Angeles Rams (NFL) tulajdonosa. Üzleti ügyeit a Kroenke Sports and Entertainment (KSE) vállalat intézi, ezen keresztül szerzett részesedést 2007-ben az Arsenalban, és lett többségi tulajdonos 2011-ben. Szerepvállalása óta azonban szinte semmilyen fejlődést nem látni. A londoniak legutóbb 2004-ben nyertek bajnoki címet, a 2017–2018-as idénytől kezdődően a Bajnokok Ligáját is csak kívülről szemlélik, a játékosvásárlásokkal nincsen szerencséjük és Arsene Wenger 2018-as távozása óta a karakteres menedzser is hiánycikk. A szurkolók többször tüntettek Kroenke ellen, a klub ikonja, Thierry Henry a Spotify alapítójával, Daniel Ekkel közösen próbált már Kroenkével tárgyalásokat kezdeményezni az Arsenal eladásáról, egyelőre hiába.

Avram Glazer (amerikai, 61 éves) és Joel Glazer (amerikai, 54 éves)
Amióta a Glazer család 2005-ben megszerezte a Manchester United részvényeinek többségét, a szurkolók vegyes érzelmekkel viszonyulnak az amerikaiak befolyásához. Tény, az eltelt tizenhat évben sikerek is akadtak – elég a Bajnokok Ligája 2008-as megnyerésére gondolni –, ám cserébe a Glazer család rengeteg pénzt vett ki a klubból, és több száz millió eurós adósságot halmozott fel. Sokaknál az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor a klub idén tavasszal bejelentette, bevételei növelése érdekében csatlakozik az európai Szuperligához (amelynek Joel Glazer lett volna az alelnöke). A hír hallatán az Old Trafford környékén tüntetések robbantak ki, a szurkolók a Glazer család távozását követelték, egy részük a stadionba is betört. A klub végül meghátrált a Szuperligától, ám tulajdonosváltásra egyelőre nincs kilátás.


Arra a kérdésre, hogy mennyi idő és pénz elérni, hogy a Newcastle is topcsapat legyen, Szabados Gábor szerint nehéz választ adni. A Premier League a világ legversenyképesebb labdarúgó-bajnoksága, így egy nagyobb pénzügyi befektetés sem garancia a gyors sikerre. Az első lépcsőfok, hogy a csapat felzárkózzon a középmezőnyhöz, majd közvetlenül a topcsapatok mögé – ennek megugrásához 100-200 millió euró és egy-két év is elég lehet. A nemzetközi kupaindulás kiharcolása és a Bajnokok Ligája elérése ugyanakkor sokkal keményebb dió.

„Talán ötéves időtartamra lehet ez a reális cél, de még úgy is nagyon feszes az időtáv. A Newcastle belépésével a nemzetközi piac várhatóan felbolydul, és a korábbinál is hamarabb állhat vissza a koronavírus-járvány előtti állapotba. Az biztos, hogy új szereplőként a tulajdonosoknak is nemsokára szembe kell nézniük a Manchester City, a PSG vagy a Real Madrid problémájával. Minden klub tudja, hogy van pénzük, így csak áron felül, drágán tudnak játékost vásárolni. Bárhogy nézzük, a Newcastle rövid távon a Premier League-ben sikereket érhet el, a nemzetközi porond viszont más kategória, azzal kapcsolatban nem merészkednék jóslatokba.”

SALFORD, A MANCHESTER UNITED-IKONOK KÖZÖS ÁLMA
Hét és fél éve bombahírt közölt a Salford Star: a Project 92 Limited konzorcium megvásárolta a város futballklubját, a Salford City FC-t. A tulajdonosváltás önmagában nem lett volna különösebb szenzáció, az angol alsóbb osztályokban szereplő egyesületet a helyieken kívül nem igazán ismerték, a konzorciumot viszont a Manchester United korábbi ikonjai alkották: Gary Neville, Nicky Butt, Paul Scholes, Phil Neville és Ryan Giggs.
A már visszavonult futballisták választása nem véletlenül esett a salfordi klubra. A pálya a Manchester United The Cliff elnevezésű régi edzőpályájának közvetlen közelében található, ahol tizenévesként napról napra azért küzdöttek, hogy helyet kapjanak a „vörös ördögök” felnőtt csapatában. A befektetett munka először az 1992-es ifjúsági FA-kupa megnyerésében, később bajnoki címekben és Bajnokok Ligája-győzelemben térült meg, az 1992-es évfolyam tagjai pedig manapság tulajdonosként próbálják meg sikerre vinni a projektet. Anyagi forrásban nincs hiány: még 2014-ben eladták a tulajdonjoguk 50%-át Peter Limnek, a spanyol élvonalbeli Valencia milliárdos szingapúri tulajdonosának, a maradék tulajdoni hányadon pedig 10-10%-os mértékben osztoztak. 2019-ben David Beckham szerzett 10%-os részesedést Peter Limtől, így az eltelt időszakban az angol negyedosztályig jutó klub ügyeiben a volt MU-játékosoké a döntő szó. A cél az angol másodosztály elérése – 2030 előtt.


(A cikk a Nemzeti Sport melléklete, a Képes Sport 2021. október 22-i lapszámában jelent meg.)

2021.11.23 22:33:03

Angol labdarúgás CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Solskjaer szinte valamennyi játékosa lelkében megtalálta azt a húrt, amelytől edző és futballista egyszerre rezonál. Főnök, akit szerettek a labdarúgói – annyira ritka eset, hogy már-már életszerűtlen. Részben talán azt is magyarázza, miért kellett vége szakadnia ennek a mesének.

2021.11.21 19:12:31

Angol labdarúgás T. Z.

A korábbi szélső jelentős fejtörést okozott Sir Alex Fergusonnak és számos más menedzsernek.

2021.11.20 18:09:00

Angol labdarúgás H. Á.

Ha a friss válogatott Aaron Ramsdale nem véd ilyen remekül, ki tudja, mennyi lett volna a vége.

2021.11.09 22:20:13

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Ha négy játékost igazolsz, de kettő nem válik be, az nem a világvége. Viszont menedzserből csak egyet szerződtethetsz, és ha ő nem jön be, az katasztrófa. Majd jön a kérdés: mikor harapjak bele a citromba, hogy elismerjem, ez bizony rosszul sült el?”

2021.11.07 16:20:59

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID

A „kalapácsosok” megelőzték Kloppékat, és felléptek a harmadik helyre.