Anthony Davis villogott, nagyot hajrázott a Clippers

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.01.27. 09:40
null
A Thunder Kevin Durant nélkül győzött a Minnesota ellen (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban törölték az elmúlt napra kiírt Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers és New York Knicks–Sacramento Kings meccset, miután New York városát a közlekedést is megbénító hóvihar sújtja. Anthony Davis, a New Orleans Pelicans erőcsatára három negyed alatt átlépte a 30 pontot a Philadelphia 76ers ellen, a Los Angeles Clippers viszont Jamal Crawford nagyszerű negyedik negyedével fordított és nyert. Íme, a részletek!

 

Memphis Grizzlies–Orlando Magic 10394

Az első félidőben szétszedte ellenfelét a Memphis. A hazaiak a Magic minden védekezési hibájára rámutattak, főleg a második negyedben. Ezt a játékrészt 33–19-re nyerték meg, a nagyszünetig Zach Randolph 18, Marc Gasol 10 pontot szórt, nem lehetett velük mit kezdeni – a Grizzlies majdnem 60%-kal tüzelt az első huszonnégy percben, 67 dobott pontja pedig félidei idénycsúcs. A fordulás után visszavettek a hazaiak, jóval pontatlanabbul dobtak és Joerger le is ültette a kezdőit – ennek ellenére stabilan tartották az előnyt és gond nélkül húzták be a győzelmet.

Pedig rohanni tudott a Magic. Az Orlando húsz pontot szerzett leindításból, amit főleg a megnyert lepattanóharcnak köszönhet – hiába remekelt a Randolph, Gasol páros, végül a vendégek szereztek több pontot a festékből. Ennek ellenére nem tudták igazán a saját játékukat játszani, Vucsevicset emberi számokon tartották a hazaiak (18 pont, 6/13 mezőnyből, 12 lepattanó), Payton dobásait elvették, így a Magicben nem volt meg a tűzerő a fordításhoz. Ugyan Mike Conleyt meg tudták fogni védekezésben, beállt Beno Udrih, és beszórt 15 pontot (6/8 mezőnyből), így zsinórban tizedszer is száz pont felett kaptak.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 24, Gasol 16, Udrih 15/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 18, Oladipo 18/3, Payton 12

New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 99–74

A harmadik negyedben végleg eldőlt. Az első tizenkét percet is nagyon megnyerte a New Orleans, de a nagyszünet után Anthony Davis vezérletével le is zárta a találkozót. Az erőcsatárra ma sem volt válasz, 32 pontot rámolt be (12/19 mezőnyből, 8/8 büntető) 10 lepattanó, három labdaszerzés és négy blokk mellett, a két említett játékrészben 13-13 egységig jutott – majd a negyedik negyedben már nem lépett pályára. Ennek az etapnak már 23 pontos fórral vágott neki a Pelicans, formalitássá tette a záró tizenkét percet. Davis mellett a 4/5 triplát értékesítő Anderson is remekelt, másra most nem is volt szükség.

Vezér nélkül nehéz. A fiatal Sixersnél amúgy is gond, hogy nincs egy veterán játékos sem, aki tudná irányítani a csapatot, ezúttal Carter-Williams sem léphetett pályára, így karmester nélkül maradt. Nem is tudott érvényesülni, a Covington, Noel duó 3/20-at szenvedett össze mezőnyből, és bár az eladott labdákra figyeltek a játékosok, helyette botrányosan dobtak és nagyon kikaptak a palánkok alatt is. A New Orleans ezzel a sikerrel zsinórban negyedik győzelmét aratta, otthon pedig 15–5-re állnak Davisék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 32, Anderson 19/12, Gordon 13/6
A 76ers legjobb dobói: McDaniels 16/3, Sims 14, Mbah a Moute 14

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 92–84

Durant nélkül nehezen oldotta meg a Thunder. A regnáló MVP nagylábujja sérült meg a Cleveland ellen és kihagyta a mai mérkőzést, Westbrook pedig ennek megfelelően mindent magára vállalva, rengeteg hibával kezdett. Az OKC azonban ki tudta használni a vendégek hibáit és átrohant rajtuk, 32 pontot szereztek Ibakáék leindításból, így stabilan vezettek szinte végig. Az utolsó negyedben aztán Westbrook is belendült, beszórt 11 pontot, ezzel ha nem is könnyen, de behúzták a győzelmet – a játékról mindent elárul Scott Brooks meccs utáni nyilatkozata, amit így kezdett az újságíróknak címezve: „meglepődtem, hogy itt maradtatok…”

Ígéretes a Minnesota. Martin és Rubio nélkül továbbra sem lehetnek vérmes reményeik a vendégeknek, de Thaddeus Young ezúttal is beszórt 22 pontot nyolc lepattanó leszedése mellett, Gorgui Dieng karriercsúcsot jelentő 18 lepattanót húzott le (igaz, Ibaka meg 19-et), Andrew Wiggins pedig ismét bizonyított. Az idei 1/1-es 23 pontja (7/14 mezőnyből, 9/12 büntető) mellett remek munkát végzett védekezésben Westbrookon, az OKC egyese 7/22-vel dobott mezőnyből és eladott négy labdát.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 18, Morrow 14/3, Jackson 14/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 23, Young 22, LaVine 11/3

Utah Jazz–Boston Celtics 90–99

A vendégek bírták jobban a hullámvasutat. Az első negyed tapogatózása után hatékony támadójátékkal rukkolt ki a Celtics a második játékrészben, s nagy különbséggel, 24 ponttal lépett el ellenfelétől. Az előny kialakításában nagy szerepet játszott a mérkőzés folyamán jól játszó Prince (7/10 mezőnyből, 2/3 tripla, öt gólpassz) és a bár kevésbé hatékonyan dobó, ám fontos kosarakat szerző Bradley (4/12). A Boston határozottan kezdte a záró játékrészt, és a cserepad hatékonyságának köszönhette, hogy tartotta előnyét, még akkor is, amikor tíz ponton belülre került a Jazz. Zeller (6/8, hét lepattanó, két blokk) és Smart (4/9, öt gólpassz) teljesítménye is elengedhetetlen volt a Celtics számára a sikerhez.

Egy jó negyed és a légelhárítás nem elég.
Elképesztő mélyen aludt el a hazai gárda a második negyedben, amelyben hatalmas hátrányt szedtek össze Kanterék, de mégis talpra tudtak állni. Hayward (7/17 mezőnyből, 4/5 tripla) 13, a török középjátékos (10/16, hat lepattanó) tíz pontot tett a közösbe a harmadik játékrészben, jelentős mértékben faragott hátrányán a Jazz. Viszont a felzárkózás sok erőt kivett a csapatból, és bár jobban tudta tartani ellenfelét, mint a mérkőzés korábbi, számára negatív szakaszában, mégis messze került attól, hogy szoros végjátékot játszhasson. A hazaiak alig 42%-os hatékonysággal dobtak mezőnyből, rosszul büntetőztek (11/19), s hiába osztottak ki tíz blokkot, nem tudtak győzedelmeskedni.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/12, Kanter 20, Burke 18/12
A Celtics legjobb dobói: Prince 19/6, Zeller 14, Bradley 12/6, Sullinger 12/3

Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 102–98

Crawford a megmentő. Nagy hátrányt szedett össze a találkozó első felében a Clippers, s még a záró negyed elején is úgy tűnt, hogy meglepetés születik. Crawford (6/14 mezőnyből, 3/7 tripla) nem így gondolta, ugyanis 19 pontot szerzett az utolsó játékrészben, biztos kézzel büntetőzött, így meghozta csapata számára az áhított győzelmet, sorozatban az ötödiket. Persze ez nem sikerült volna a tripla duplától csak egyetlen lepattanóra lévő Griffin (14 pont, tíz gólpassz, kilenc lepattanó) és a Barnes, Paul páros segítsége nélkül.

Három percre a bravúrtól. Alaposan meglepte ellenfelét a Nuggets, mely tíz ponttal húzott el a nyitó negyedben, s ugyan a Clippers fordított, a félidő után ismét a vendégek negyede jött – 11 ponttal nyerte meg a játékrészt, sőt a záró etapban Gallinari triplája után ismét két számjegyű különbséggel vezetett. Azonban nem tudta tartani Crawfordot, ami megpecsételte Lawsonék sorsát, pedig csak bő három percen múlt, hogy kitartson az előny. A védekezésbeli problémák mellett az is hozzájárult a vereséghez, hogy Afflalo és Lawson lendülete elfogyott a negyedik negyedre.

A Clippers legjobb dobói: Crawford 23/9, Barnes 18/6, Paul 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 19, Chandler 18/9, Afflalo 18/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Memphis Grizzlies
–Orlando Magic 103–94
New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 99–74
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 92–84
Utah Jazz–Boston Celtics 90–99
Los Angeles Clippers–Denver Nuggets 102–98
A New York-i ítéletidő miatt elmaradt Brooklyn Nets–Portland Trail Blazers és New York Knicks–Sacramento Kings mérkőzést április 6-án, illetve március 3-án rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik