A Boston is elvérzett Denverben, Jamal Murray karriercsúcsot szórt

Vágólapra másolva!
2018.11.06. 09:43
null
Jamal Murray remek estét zárt (Fotó: Denver Nuggets Twitter)
Több győztesnek bizonyuló dobást és hosszabbítást is hozott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali játéknapja, amelynek rangadóját Jamal Murray 48 pontos karriercsúcsával megnyerte a Denver a Bostonnal szemben. A címvédő Warriors nem hibázott, sorozatban harmadszor is győzött a Rockets, idegenben parádézott a Toronto, az OKC viszont lehet, hogy nagy árat fizetett zsinórban ötödik sikeréért, Russell Westbrook ugyanis megsérült.

 

Detroit Pistons–Miami Heat 115–120 – hosszabbítás után

Egyszer még megmenekült a Detroit. Több remek egyéni teljesítmény is akadt a hazaiaknál, Andre Drummond (25 pont, 24 lepattanó), Blake Griffin (24 pont, 15 lepattanó, 7 gólpassz), Reggie Jackson (25 pont, 6 gólpassz) és Langston Galloway (21 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is megszórta magát, mégis csak futott az eredmény után a társaság a második félidőben - a Miami a nagyszünet után előnybe került és kezdett elhúzni. A záró etapban aztán sikerült válaszolnia Dwane Casey csapatának, visszajött a meccsbe annak ellenére, hogy Griffin közben kipontozódott, majd Dwyane Wade hibáit kihasználva, fél másodperccel a vége előtt Drummond egy támadópattanóból ki is egyenlített, hosszabbításra mentette a derbit. Itt viszont már nem tudtak mit kezdeni Josh Richardsonnal, hátrányba kerültek és két másodperccel a vége előtt egy clear path fault eldöntötte a derbit - 4/4 büntetőt süllyesztett el a Miami, innen már nem volt visszaút. A Pistons így otthon sem tudott javítani és sorozatban ötödik vereségét szenvedte el.

Richardson újfent remekelt. A Heatnél a "megszokott" James Johnson-Dion Waiters páros mellett most Hassan Whiteside sem léphetett pályára és Bam Adebayónak azért tele volt a keze Drummondékkal, de ezúttal a periméterről ezt ellensúlyozni tudta a gárda: a visszatérő Goran Dragic húsz pont fölé jutott, Dwyane Wade is beszórt 18-at jó hatékonysággal, Josh Richardson pedig végül döntő faktorrá vált. A fiatal hátvéd óriási szezont fut eddig, most is ő lett a Miami legjobb dobója és ami ennél is fontosabb, a hosszabbításban villogott igazán: 27 pontjából kilencet szerzett a 15-10-re megnyert ráadásban, clutch pillanatokban talált a gyűrűbe. A floridaiak így zsinórban három vereség után tudtak újra nyerni és először győztek ebben a csarnokban.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Jackson 25/9, Griffin 24/6
A Heat legjobb dobói: Richardson 27/9, Dragic 21/3, Wade 18

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Indiana Pacers–Houston Rockets 94–98

Harden döntött a végén. Ezúttal sem játszott jól a Houston, legalábbis ami a támadójátékot illeti, a második-harmadik negyed jelentős részében hátrányban is volt, de néhány időszakot leszámítva nagyon agresszíven és jól védekezett, így közel tudott maradni, a záró etapban pedig az előlépő James Harden vezetésével fordítani, majd nyerni. Az utolsó játékrészben húsz pont alatt tartották az Indianát, a kiegyenlített végjátékot pedig Harden eldöntötte: 36 másodperccel a vége előtt bevágott egy clutch hármast 90-90-nél, majd hiába válaszolgatott Oladipo, a regnáló MVP 4/4 büntetőt is elsüllyesztett, nem tette meg azt a szívességet, hogy hibázzon. Harden végül 28 ponttal, 6 gólpasszal és 5/12 triplával zárt és bár csapatszinten még nem igazán volt meg a ritmus, de a védekezés és a lepattanózás rendben volt, ez pedig sorozatban a harmadik győzelmüket jelentette - mindhármat idegenben, úgyhogy az 1-5-ös rajt után azért lépegetnek előre.

Nem tudott dominálni a Pacers. Nate McMillan szerint az volt a terv, hogy ők diktálják a játék ritmusát, igyekeznek nagyon agresszíven indítani minden labdabirtoklásukat, ha pedig azt levédi a Rockets, akkor nem elkapkodni, hanem türelmesen végigjátszani egy figurát, hogy Hardenék ne tudjanak rohanni. Ez annyiban működött, hogy valóban nem engedték belendülni a vendégeket, de ők maguk sem tudtak igazán eredményesek lenni, Victor Oladipo (28 pont, 11/21 mezőnyből) és Domantas Sabonis (17 pont, 7/9 mezőnyből, 8 lepattanó, 5 gólpassz) játszott jól, a többiek nem nagyon találták meg a helyzeteiket, így nem tudták eldönteni a találkozót - a hajrában viszont ezúttal alulmaradtak, pedig az elmúlt három meccsüket hasonló helyzetben megnyerték.

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 28/12, Sabonis 17, Bogdanovic 11/3, Evans 11/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/15, Capela 18, Ennis 13/9

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 102–100

Dudaszóra. Az előző este San Antonióban nyerő Orlando nagyon megszenvedett a liga leggyengébb csapatával és 32-12-re (!) elveszítette a harmadik negyedet, innentől a "falhoz volt állítva" - zárkózott-zárkózott, de 24 másodperccel a vége előtt még ötpontos hátrányban volt. Innen azonban képes volt fordítani: előbb Gordon talált be egy támadópattanó után, majd Augustin labdát szerzett és két büntetővel egyetlen pontra hozta fel csapatát, aztán Nik Vucsevics blokkolta George Hill dobását, amivel kevesebb mint két másodperccel a vége előtt megkapták az utolsó esélyt a hazaiak. A bedobás után Evan Fournier kapta a labdát, a francia pedig hidegvérrel bevágta a középtávoli tempót azok után, hogy tíz másodperccel korábban elhibázott egy büntetőt - ez a labda most dudaszóra a gyűrűbe esett, így vert helyzetből felállva fordított és kiharcolta a győzelmet az Orlando.

Javult, de nem tudott nyerni a Cavs. Az elmúlt mérkőzésekhez képest jobban játszott a vendégcsapat, George Hill (22 pont, 10/12 mezőnyből, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés), Tristan Thompson (19 pont, 16 lepattanó, 4 gólpassz), JR Smith és Jordan Clarkson is kifejezetten jól mozgott, nagyon közel is álltak a sikerhez, de annyit hibáztak a végjátékban, hogy mégis kikaptak - itt kijött, hogy nincs igazán vezér ebben a csapatban, aki az ilyen helyzeteket megoldaná, lemenedzselné. Smith szerint ezek a hibák bosszantóak, de az akarat és a játék is többé-kevésbé rendben volt, amire építhetnek a folytatásban - csütörtök hajnalban 1-9-es mérleggel fogadják az OKC-t.

A Magic legjobb dobói: Gordon 23/9, Fournier 15/6, Ross 15/9
A Cavaliers legjobb dobói: Hill 22/6, Thompson 19, Clarkson 14/9, Smith 14/6

New York Knicks–Chicago Bulls 115–116 – kétszeri hosszabbítás után

LaVine újabb nagy napja. Ez eddig Zach LaVine szezonja Chicagóban, Lauri Markkanen és Kris Dunn hiányát kihasználva szinte azt csinál, amit akar és pályafutása legjobb teljesítményeit hozza, ezt pedig ezen az estén még meg is fejelte: 41 pontjával új karriercsúcsot állított fel és övé volt a mindent eldöntő játék is, amivel megnyerte a meccset csapatának. A rendes játékidő és az első hosszabbítás végén még nem tudta eldönteni a küzdelmet, a második ráadásban viszont igen, ugyan Emmanuel Mudiay két másodperccel az órán kiegyenlített, de a fennmaradó idő épp elég volt LaVine-nek arra, hogy kiharcoljon egy faultot és elsüllyessze a meccsnyerő büntetőt - voltak azért rajta kívül is "elégséges" teljesítmények a vendégeknél, de az ő játéka (41 pont, 13/25 mezőnyből, 4/10 tripla, 11/14 büntető, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 8 eladott labda) minden szempontból kiemelkedett. A Bulls ezzel idei harmadik győzelmét húzta be és ebből kettőt LaVine utolsó pillanatban szerzett pontja szállított, innen folytatják New Orleansban.

Hiányzott Hardaway. Fő pontszerzője nélkül, ráadásul egy back-to-back második felén nem volt az igazi a New York, ugyan a kezdőbe bekerülő, two-way szerződéssel rendelkező újonc, Allonzo Trier 21 pontot dobott, illetve Dotson is beszórt 18-at, de Ntilikina és Robinson sem talált a gyűrűbe egyáltalán, ami két kezdőjátékostól azért elég nagy luxus - hiába parádézott a padról Enes Kanter (23 pont, 24 lepattanó, 7 gólpassz), összességében 40% alatt dobtak mezőnyből és 30% alatt tripláztak, nem tudták igazán elkapni a fonalat. Ráadásul LaVine-nel sem tudtak mit kezdeni, így ki-ki meccs lett a dologból, amelynek végén óriási csatában ugyan, de ők jöttek ki rosszabbul - back-to-back vesztettek el két olyan meccset, amelyekből kis szerencsével akár mindkettőt meg is nyerhették volna.

A Knicks legjobb dobói: Kanter 23, Trier 21/6, Dotson 18/6
A Bulls legjobb dobói: LaVine 41/12, Blakeney 17/3, Parker 15

Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 122–116

Megint nyert a Thunder, de Westbrook megsérült. Sorozatban ötödik sikerét könyvelhette el az OKC, de lehet, hogy nagy árat fizetett érte, mert a harmadik negyedben komolyabbnak tűnő bokasérülést szenvedett Russell Westbrook - a korábbi MVP elég frusztráltan hagyta el a parkettet és Paul George azt mondta róla, hogy nagyon magas a fájdalomküszöbe, úgyhogy szerinte ezt komolyan kell venni. Westbrook 17 ponttal, 7 lepattanóval és 9 gólpasszal szállt ki, de Dennis Schröder ezúttal remekül pótolta, 22 pontig jutott, amelyből 11-et a negyedik negyedben szerzett, az utolsó percben kulcspillanatban, egypontos előnynél elsüllyesztett két büntetőt és Alvin Gentry, a Pelicans vezetőedzője is őt emelte ki a meccs után - mellette azért Paul George (23 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Steven Adams (18 pont, 8 lepattanó, remek védekezés) is megérdemli a dicséretet, mindenesetre hullámzó meccsen, a végjátékot lemenedzselve húzták be a győzelmet, de nagy kérdés, hogy mennyi időre veszítették el legjobb játékosukat.

Nem tudja megtörni a jeget a New Orleans. Zsinórban hatodszor kaptak ki a vendégek és megint nem játszottak jól, Elfrid Payton hiányzott, Anthony Davis pedig sok könnyű dobást elhibázott amellett, hogy Steven Adams jól is védekezett rajta - a 20 pont, 8 lepattanó tőle kevés, főleg úgy, hogy csak 7/20-at dobott mezőnyből. Hiába remekelt Holiday (22 pont, 14 gólpassz), a padról szenzációsan beszálló Randle (26 pont, 10/10 mezőnyből, 2/2 tripla, 4/4 büntető, 8 lepattanó) és a dupla-duplázó Mirotic (16 pont, 16 lepattanó), védekezésben csak bizonyos periódusokra álltak össze, a harmadik negyedet 15 ponttal elvesztették és bár innen felkapaszkodtak, nem tudtak elég stabilak maradni ahhoz, hogy meg is nyerjék a találkozót - most már jó ideje képtelenek igazán rendezni a soraikat és kiegyensúlyozottan lejátszani egy meccset, pedig most megvolt rá az esélyük, hogy megtörjék negatív szériájukat.

A Thunder legjobb dobói: George 23/12, Schröder 22/3, Adams 18
A Pelicans legjobb dobói: Randle 26/6, Holiday 22/3, Davis 20

Denver Nuggets–Boston Celtics 115–107

Murray nagy napja. Élete meccsét játszotta Jamal Murray, a hazaiak dobógépe, aki saját bevallása szerint már az első dobásánál érezte, hogy ma jó dolgok fognak vele történni - bevágott egy nagyon távoli hármast, ezt követően pedig alaposan megszórta a Bostont. Az első negyedben ugyan még nagyon akadoztak a hazaiak, 15 ponttal el is vesztették a játékrészt, de aztán Murray vezetésével felszívták magukat, a nagyszünetig visszajöttek egálra, majd a második félidőben meg is léptek ellenfelük elől - Murray az első két negyedben 23 pontot dobott, a záró etapban pedig 19-et, végül 48 egységgel (19/30 mezőnyből) új karriercsúcsot állított fel. A végén még megpróbálta elérni az 50-et, amikor már eldőlt a meccs, ezt pedig eléggé zokon vették a bostoniak, lett belőle némi szócsata, de ez a lényegen nem változtatott: a gyengébb első negyed után uralta a mérkőzést a Nuggets, amely egy hatalmas egyéni extrával be is húzta a győzelmet. A gárda 9-1-re áll jelenleg úgy, hogy otthon a Golden State-et és a Bostont is megverte, most elutazik Memphisbe, majd egy négymeccses hazai szériát kell teljesítenie.

Az elit védelmek csatája. Mindkét csapat védekezése TOP3-as volt eddig ligaszinten, mégis nagy támadóteljesítményeket láthattunk: Murrayt hiába duplázta a Boston, hiába csapdázta, hiába helyezett rá extra nyomást, vagy éppen hagyta egy-egyezni, mindegy volt neki, a túloldalon pedig Kyrie Irving volt az, akivel nem tudtak mit kezdeni a hazaiak, a Celtics vezére 31 pontot rámolt be 13/17-es mezőnymutatóval és 4/6 triplával. A vendégeknek volt egy időszakuk, amikor bármilyen védekezés ellen elkezdték bedobálni a tempókat, Michael Malone erről azt mondta, hogy tartott ettől, de aztán Murray megnyugtatta, mert mindenre válaszolni tudott - a negyedik negyedet már kontrollálták a hazaiak és bármit próbáltak Brad Stevensék, ezúttal alulmaradtak.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 48/15, Harris 13/3, Lyles 13/9
A Celtics legjobb dobói: Irving 31/12, Tatum 15/3, Brown 15/3

Utah Jazz–Toronto Raptors 111–124

Nagyon jó ez a Raptors. Egy back-to-back második felén, idegenben, Salt Lake Cityben, Kawhi Leonard nélkül is parádézott a keleti éllovas, ráadásul azt is elbírta, hogy ez előző este élete meccsét játszó, ezúttal csak a kispadról (!) érkező, de 17 pontját 8/8-as mezőnymutatóval szerző Serge Ibaka alig negyedóra alatt kipontozódjon. Semmi sem számított, 57%-kal (!) dobtak mezőnyből a vendégek, hatan szórtak 11-17 pont között és a szoros első negyed után fokozatosan állva hagyták ellenfelüket - a nagyszünetben 11, a harmadik negyed végén 22 ponttal vezettek, így végül Pascal Siakam 31 perce volt náluk a legtöbb, a többieknek jutott pihenő. Fred VanVleet szerint most úgy támadtak, ahogy mindig is kellene, széthúzták a pályát és gyakorlatilag "poszttalan" játékosokkal lőtték szét a Jazzt, úgyhogy megvan idei 10. győzelmük is - Kyle Lowry egyébként zsinórban kilencedik alkalommal osztott szét legalább 10 gólpasszt, neki is nagyon fekszik ez a játék.

Gondban van a Utah. Donovan Mitchell nem tudott pályára lépni, ezzel együtt az nincs rendben, hogy védekezésben ennyire nem találta magát a hazai csapat, főleg úgy, hogy eddig kis túlzással ez a jellemző rájuk ebben a szezonban - sorozatban negyedszer kaptak ki, csak 4-6-ra állnak és ami még ennél is durvább, hogy hazai pályán 0-4-es mérleget tudnak eddig felmutatni. Az első negyedben még tartották a lépést támadásban, főleg a sok kiharcolt büntetőjükkel, aztán fokozatosan elfogyott a tűzerő és csak a záró etapban tudtak ismét feljebb kapcsolni, amikor már eldőlt a mérkőzés - ráadásul már nemcsak Mitchell sérült a meghatározó játékosok közül, a negyedik negyedben Joe Ingles szenvedett ujjsérülést és nem is tudott visszatérni a parkettre.

A Jazz legjobb dobói: Burks 22/6, Gobert 14, Crowder 12
A Raptors legjobb dobói: Anunoby 17/9, Lowry 17/9, Ibaka 17/3, VanVleet 17/6

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 117–101

A pusztító harmadik negyed. Draymond Green kisebb sérülése miatt akadozott a címvédő játéka az első félidőben (Greent megröntgenezték, ami nem mutatott komolyabb gondot), Steph Curry nagyon nem találta a ritmust, így egállal fordultak a csapatok a második félidőre, ahol aztán Curry (19 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) begyújtotta a rakétákat, amiből mindenki profitált, illetve nagyon összekapták magukat hátul, mindössze 15 ponton tartották a Grizzliest és 19 pontot tettek közé. Kevin Durant szokásos sokoldalú játéka (22 pont, 6-6 lepattanó és gólpassz) és Klay Thompson jó dobóteljesítménye (27 pont, 11/21 mezőnyből) mellett a kispadról érkezők is remekeltek: Looney majdnem dupla-duplázott (9-9 pont és lepattanó), McKinnie és Cook is 10 pont fölé jutott - összességében az 50 százalék feletti triplázás, a majdnem tökéletes büntetőzés (22/23) és a 46-30-ra megnyert pattanózás miatt nem lehetett kérdés, hogy a GSW győz. 10-1-gyel állnak, ez a franchise történetének második legjobb rajtja.

Ez még nem a Golden State szintje. Meglepően jól indította a szezont a Grizzlies annak ellenére, hogy két kezdőjük, JaMychal Green hetedik, Chandler Parsons hatodik meccsét hagyta ki (úgy, hogy a mai mindössze a kilencedik fellépésük volt), és az első félidőben most is kiválóan játszottak, köszönhetően elsősorban a padról jövő Dillon Brooksnak, aki az első negyedben 11 pontot rakott a közösbe. A fordulás után viszont kijött, hogy Marc Gasol hiába flörtöl tripla-duplával (8 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), az egész meccsen bemutatott két mezőnykísérlet és négy kiharcolt büntető nem fér bele - pláne úgy, hogy Mike Conley erejét teljesen kivette Curry levédése (9 pont, 5 gólpassz), így amikor a Warriors megnyomta, egyikük sem lépett elő. Emiatt ment a levesbe az újonc Jackson Jr. 15 pontja és 5 (!) blokkja, a 13 pontig jutó Temple és a padról 15-ig jutó Mack jó teljesítménye is. A Memphis azért nagyon nem fog szomorkodni, nekik nem az Oracle-ben kell nyerniük, ráadásul 5-4-es mérlegüket úgy hozták, hogy hatszor játszottak idegenben.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 27/9, Durant 22, Curry 19/9.
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 18/6, Mack 15/6, Jackson Jr. 15.

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 120–109

Játékban és vitában is jobb volt a LAC. Az első negyedben nem működött jól a Clippers védekezése, de a második negyedtől kezdve lépésről lépésre bontották le a Wolves játékát, Doc Rivers remekül forgatta csapatát, szinte mindenki hatékonynak bizonyult. A Harris-Gallinari kettős nem először működött kiválóan, a kezdőbe kerülő Marjanovic 18 perc alatt majdnem dupla-duplázott (10 pont, 9 pattanó), a cseresorból régi fényében csillogott Lou Williams (20 pont, 6 gólpassz), Montrezl Harrell pedig hozta a szokásos energiát a padról (13 pont, 7 pattanó, 3 szerzett labda). Erre a vázra építve kézben tartotta a meccset a hazai csapat, a negyedik negyedben több felzárkózási kísérletet is visszavertek, sőt a végjátékban történt több kisebb verbális és fizikai összetűzésből is ők jöttek ki jobban, így ötödik hazai meccsükből a negyediket húzták be.

0–6. Hiába állt össze a régi chicagói hátvédpáros, Jimmy Butler (20 pont, 5 gólpassz) és Derrick Rose (20 pont, 4 gólpassz), és működött jól támadásban Towns (20 pont, 12 pattanó, 4 blokk), illetve Taj Gibson (15 pont, 9 pattanó), egyrészt Andrew Wiggins 4/16-os mezőnymutatója ma nagyon nem fért bele, másrészt védekezésben nem nagyon tudták elvenni ellenfelük alapjátékait. A második negyedtől kezdve nekik kellett hátrányban játszaniuk, de a padról sem jött egy olyan ponterős játékos, mint a túloldalon Williams vagy Harrell, a kezdők pedig fokozatosan fáradtak el. A negyedik negyedben azért Butler megrázta magát, csapata első kilenc pontját szerezte, de társa nem igazán akadt, az egyre frusztráltabb vendégek pedig a végén teljesen el is vesztették a fonalat a mondjuk úgy, az ellenfelek mentális kizökkentésében rutinos hazaiak ellenében. Townsék hatodik idegenbeli meccsükön hatodik buktájukat nyelték le, ráadásul legközelebb a bizonyítani akaró Lakershez látogatnak.

A Clippers legjobb dobói: Harris 22/12, Gallinari 22/6, Williams 20/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Rose 21/3, Towns 20/3, Butler 20.

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Miami Heat 115–120
(27–28, 26–25, 27–34, 25–18, 10–15) – h. u.
Indiana Pacers–Houston Rockets 94–98 (22–29, 33–24, 20–16, 19–29)
Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 102–100 (30–21, 28–26, 12–32, 32–21)
New York Knicks–Chicago Bulls 115–116 (21–24, 26–23, 25–31, 30–24, 6–6, 7–8) – 2 h. u.
Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 122–116 (36–28, 26–35, 38–23, 22–30)
Denver Nuggets–Boston Celtics 115–107 (19–34, 35–22, 34–25, 27–26)
Utah Jazz–Toronto Raptors 111–124 (31–30, 23–35, 18–29, 39–30)
Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 117–101 (29–31, 29–27, 34–15, 25–28)
Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 120–109 (31–33, 32–26, 29–25, 28–25)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik