Mezőkövesd: „Vaskó a szavát adta” - a klub közleményben reagált

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.01.28. 14:26
A Puskás Akadémia FC tegnap jelentette be a hivatalos honlapján Vaskó Tamás szerződtetését. A felcsúti klub azt írta, a védő szabadon igazolható volt, miközben maga a játékos nyilatkozta azt korábban, hogy jövő nyárig írt alá Mezőkövesdre. Véber György vezetőedző a Nemzeti Sportnak beszélt arról, hogy csalódott a játékosban, mert neki azt ígérte, csak akkor távozik, ha külföldről kap ajánlatot. Ezt ma a hivatalos honlapján megjelent közleményben is megerősítette a borsodi klub, Vaskó korábbi, Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatát is idézik. Később a játékos menedzsmentje is válaszolt, ők Véber György korábbi nyilatkozatát idézik.

„Nagy port kavart a magyar médiában Vaskó Tamás átigazolása, amelyre a klub vezetősége is reagált. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Vaskó Tamás, aki ugyan nem sok időt töltött Mezőkövesden, ígérete ellenére mégis eligazolt egy magyar csapathoz, ráadásul a rivális Puskás Akadémia FC-hez. A védő szerződése erre ugyan nem tért ki, de kézfogásával Véber György vezetőedzőnek és Tállai András elnöknek is szavát adta, hogy csak külföldi felkérés esetén fog távozni Mezőkövesdről. Ezt Vaskó Tamás 2013. november 13-i, Nemzeti Sportnak adott nyilatkozata szintén bizonyítja, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy szerződése 2014. június 30-ig szól”– írja az mse-zsory.hu-n megjelent közleményében a mezőkövesdi klub, majd idézik is Vaskó korábbi nyilatkozatát.

„Nem tudom honnan vették ezt, hiszen június harmincadikáig szól a szerződésem – mondta a 29 esztendős védő. – Hétfő délután írtam alá az elém tett dokumentumokat, feketén fehéren szerepel bennük a júniusi időpont. Az más kérdés, hogy egy külföldi lehetőség esetén a télen szabadon távozhatom a klubtól.” Vaskó ezt azután mondta, hogy a mezőkövesdi honlap ősszel arról számolt be, hogy december végéig szerződtették a védőt, a játékos pontosította a szerződés lejárati dátumát.

A problémát az jelenti, hogy nem világos, mi és hogyan szerepelt valójában Vaskó szerződésében.

A Nemzeti Sport Online-nak a játékos menedzsere, Fülöp Ferenc január 7-én nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Vaskó Tamást még fél évig szerződés köti Mezőkövesdre, ám a szerződése szerint ingyen távozhat, ha számára megfelelő ajánlatot kap másik klubtól, akár itthonról, akár külföldről.”

Ez alapján úgy tűnik, semmilyen jogi akadálya nem volt annak, hogy Felcsútra igazoljon. Másképp gondolja azonban a boon.hu-nak a közelmúltban nyilatkozó mezőkövesdi elnök, Tállai András: „Vaskót érvényes szerződése köti hozzánk, ezért számunkra érthetetlen, hogy miért nincs velünk. Abban maradtunk a játékossal, hogy ha külföldi lehetőséghez jut, akkor mehet, ha nem, akkor nálunk szolgál majd. Nem tudjuk és nem is értjük, hogy miért tárgyal más egyesületekkel, ezt ugyanis nem tehetné meg. Ebből még botrány lesz! Ugyanis a játékos június harmincadikáig hozzánk kötelezte el magát, most majd nyilván megteszik ajánlatukat felénk, és mi majd meghallgatjuk őket. Hozzáteszem, hogy nálunk, Mezőkövesden az aláírásnál is többet jelent az adott szó és a kézfogás."

Véber és Tállai is a kézfogásra hivatkozik, de vajon mit foglaltak írásba? Ha a Mezőkövesdnek igaza van, és a szerződésben nincs semmilyen záradék arra vonatkozóan, hogy Vaskó télen ingyen távozhat magyar klubhoz is, akkor a Puskás Akadémiának elvileg átigazolási összeget kellene fizetnie. Amennyiben ez nem történik meg, a kövesdiek az MLSZ-hez fordulhatnának, és valószínűleg fordulnának is, ha erre lenne jogi alapjuk. A klub azonban mai közleménye végén kijelenti: „A Mezőkövesd Zsóry vezetősége ezután nem kíván többet foglalkozni az üggyel.”

Vaskó átigazolása komoly viharokat kavart
Vaskó átigazolása komoly viharokat kavart

A jelek szerint jogilag nem fogják (talán nem is tudnák?) megtámadni az átigazolást, hogy erkölcsi oldalról mennyire támadható Vaskó és a Puskás Akadémia FC megegyezése, azt pedig már tényleg csak az érdekelt felek tudják eldönteni. Vaskó az üggyel kapcsolatban annyit mondott, nem érti, miért akarják szavahihetetlennek beállítani.

Jelen cikkünk kapcsán a játékost képviselő menedzseriroda is megszólalt, kiderült, a védő közös megegyezéssel szerződést bontott a Mezőkövesddel.

„Amikor novemberben aláírtuk a szerződést a Mezőkövesddel, akkor nem ígértünk olyat, hogyha Tomi Magyarországon marad, akkor kizárólag Mezőkövesden folytatja. Természetesen nem zártuk ki a közös folytatás lehetőségét, de miért is tettük volna? Tamásnak december 31-i hatállyal közös megegyezéssel bontottuk fel a szerződését, ennek megfelelően azóta szabadon igazolható. A játékos döntését nem szeretném magyarázni, ő maga elmondta már, hogy miért döntött a Puskás Akadémia mellett, azt kérem, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben" – nyilatkozta az FMF Hungary menedzseriroda részéről a játékos ügyét intéző Esterházy Mátyás.

A menedzser, mezőkövesdi közleményhez hasonlóan egy november 14-i nyilatkozatot is idéz, méghozzá Véber György vezetőedzőtől, melyben a szakember arról beszél, a tavaszi folytatásról még nem egyeztek meg Vaskóval.

„Vaskó Tamás rutinos, sok csatát megélt válogatott labdarúgó, bajnokcsapat tagja volt, nagy klubokban játszott, de most egyesület nélkül volt. Ez a lehetőség merült föl, hogy erre a három bajnokira, ami még hátra van ősszel, hozzánk szerződik. Az utána dolgokról egyelőre nincsenek konkrétumok" – nyilatkozta még ősszel Véber.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik