LAKNER GÁBOR
Patai Gergely
2023.05.31 07:38 Frissítve: 2023.05.31 07:38

Férfi vízi BL: az idény legjobb teljesítményére lesz szüksége a Fradinak

Sorozatban negyedszer jutott be a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe az FTC-Telekom, amely görög légiósa, Sztilianosz Argiropulosz szerint győzni megy Belgrádba.

Sztilianosz Argiropulosz (labdával) harminc góljával a Ferencváros legeredményesebb játékosa volt a Bajnokok Ligája csoportkörében (Fotó: Török Attila)

 

A bajnoki döntő óta a Pro Reccóra készül az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, az idény végén távozó vezetőedző, Varga Zsolt ugyanis szinte biztosra vette, hogy a címvédő olasz sztárcsapat lesz a zöld-fehérek ellenfele a Bajnokok Ligája szerdai negyeddöntőjében. Bejött a megérzés, a Zalánki Gergővel felálló Recco a Vámos Mártont soraiban tudó Olympiakosz legyőzésével másodikként jutott tovább, míg a zöld-fehérek úgy végeztek harmadikként a másik csoportban, hogy az utolsó fordulóban már se előre, se hátra nem léphettek. A Sabadell elleni tét nélküli mérkőzésre nem is tudott felpörögni az FTC, így Varga Zsolt hazai búcsúját elrontották a spanyolok, de aligha lesz keserű a szurkolók szájíze, ha a belgrádi nyolcas döntőben maradandót alkot az együttes.

 Lenne miért visszavágni a Reccónak
A legutóbbi három idényben egyaránt dobogós Ferencvárosnak ezúttal már a négy közé jutáshoz is bravúr kell, ugyanis rögtön a legutóbbi két kiírás győztesével, a Pro Reccóval kerül szembe. A zöld-fehérek az újkori történetükben eddig ötször találkoztak a két volt ferencvárosi játékost, Zalánki Gergőt és Aaron Youngert soraiban tudó olasz sztárcsapattal, és egy döntetlen mellett négyszer kikaptak. Két évvel ezelőtt a döntőben, tavaly pedig az elődöntőben nyert a Recco, így tehát lenne miért visszavágni. És arról még nem is beszéltünk, hogy Varga Zsolt vezetőedző tíz év után Belgrádban búcsúzik a klubtól. Együttesének a tökéleteshez közeli játékra lesz szüksége, és könnyen lehet, hogy önmagában még az sem elegendő a továbbjutáshoz. A csapat mindenesetre felkészült arra, hogy a nyolcas döntőt nyitott uszodában rendezik, az elmúlt napokban ugyanis a Margitszigeten gyakorolt a társaság. Nem Zalánki lesz az egyetlen magyar légiós Belgrádban, Vámos Márton az Olympiakosszal a házigazda Novi Beogradot keserítené el a negyeddöntőben.

„Nem szeretnék mentegetőzni, de a Sabadell elleni találkozó elsősorban a felkészülést szolgálta, a nyolcas döntő jegyében játszottunk nyitott medencében – mondta a Nemzeti Sportnak Sztilianosz Argiropulosz, az FTC-Telekom görög légiósa, aki csapata legeredményesebb játékosaként harminc gólt szerzett a Bajnokok Ligája csoportkörében. – Csalódottak voltunk, hogy hazai közönség előtt, érzelmes mérkőzésen vereséget szenvedtünk, de a kudarc arra ösztönzött minket, hogy még nagyobb erőbedobással készüljünk a belgrádi tornára. Jó úton jár a csapat, bízom benne, hogy lesz eredménye az elvégzett munkának. Nehéz dolgunk lesz a negyeddöntőben, mert az előző két kiírás győztesével találkozunk, izgatott vagyok a kihívás miatt. Tapasztalt játékosok alkotják a Recco keretét, akik ezen a szinten már többször is letették a névjegyüket, az idény legjobb teljesítményére lesz szükségünk a továbbjutáshoz.”

Ha hihetünk a régi pólós igazságnak, mely szerint fegyelmezett védekezéssel lehet trófeákat nyerni, kedvező előjelekkel várhatja a Ferencváros a nyolcas döntőt. Amíg az idény elején sokgólos meccseket játszottak a zöld-fehérek, a közelmúltban szinte áttörhetetlen falat húztak a kapujuk elé: összeálltak a blokkok, Vogel Soma sérüléséből felépülve hamar jó formába lendült, és akkor még nem szóltunk Danyiil Merkulov labdaszerzéseiről. A BL-csoportkörben a Bresciát, a bajnoki döntő második mérkőzésén az OSC-t tartotta hat gólon az FTC – előbbivel a csütörtöki elődöntőben ismét összefuthat Varga Zsolt csapata, ha mindkét gárda túljut első ellenfelén.

 AZ ELMÚLT TÍZ ÉV GYŐZTESEI
2012–2013:Crvena zvezda (szerb)
2013–2014:Barceloneta (spanyol)
2014–2015:Pro Recco (olasz)
2015–2016: Jug Dubrovnik (horvát)
2016–2017:Szolnoki Dózsa
2017–2018: Olympiakosz (görög)
2018–2019:
FTC-Telekom
2019–2020:
a pandémia miatt törölve
2020–2021:
Pro Recco
2021–2022:
Pro Recco

„Sokat fejlődtünk az elmúlt hónapokban, a játék minden elemében javultunk – emelte ki Argiropulosz. – A Marseille-től elszenvedett fájó vereség után nagy hangsúlyt fektettünk a stabilitásra, igyekeztünk a szakmai stáb utasításait a lehető legjobban végrehajtani az edzéseken. Immár egy éve játszunk ebben az összeállításban, és úgy érzem, megkérdőjelezhetetlen az előrelépés. Olyan játékosok alkotják a keretet, akiknek támadásban változatos a repertoárjuk, mégis a védekezést tartom a legnagyobb erősségünknek, nagyon elkötelezettek vagyunk, hogy napról napra jobbak legyünk.”

A Ferencváros sorozatban negyedszer jutott el az elitsorozat végjátékáig, a 2019-es BL-győzelem után két éve ezüst-, tavaly bronzérmet szerzett, vagyis a negyeddöntőt mindannyiszor sikerrel vette.

Sztilianosz Argiropulosz tavaly nyáron érkezett a zöld-fehérekhez, de már tudja, milyen érzés nyolcas döntőben játszani, az Olympiakosszal öt éve magasba is emelhette a győztesnek járó serleget.

„Különleges lesz az idei nyolcas döntő, mert a Ferencvárossal még nem szerepeltem az elitsorozat végjátékában – hangsúlyozta a több poszton is bevethető görög klasszis. – A tavalyi tornát a belgrádi fedett uszodában rendezték meg, nagyon meleg volt, ezért örülök, hogy ezúttal a szabad ég alatt játszhatunk. Sokan elférnek a lelátón, biztos vagyok benne, hogy különleges élmény lesz a torna, szeretnénk élvezni a mérkőzéseket. Egyértelmű a célunk, győzni megyünk Belgrádba, de lépésről lépésre haladunk, egyelőre csak a negyeddöntőre összpontosítunk.”

Nyolcszor zárult magyar győzelemmel a sorozat
Hívták BEK-nek, Bajnokok Ligájának és Euroligának is a legrangosabb nemzetközi kupasorozatot, amely 2011 óta ismét Bajnokok Ligája néven fut. A sorozat 1963 óta íródó története során hat magyar klub győzött, legeredményesebbként az OSC és a Vasas kétszer nyert aranyérmet (1972–1973 és 1978–1979; illetve 1979–1980 és 1984–1985). Az Újpest az 1993–1994-es, a Honvéd pedig a 2003–2004-es idényben győzött. A 2010-es évek második felében két magyar sikernek örülhettünk, a 2016–2017-es idényt lezáró budapesti hatos döntőben a Szolnok diadalmaskodott, míg a 2018–2019-es évadban a Ferencváros újoncként nyerte meg a Hannoverben megrendezett, immár nyolcas döntőt. 
NS-szakértő: Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
Általános vélekedés, hogy nincs esélytelen csapat a nyolcas döntőben, talán sohasem voltak ennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok. Nem véletlenül nyilatkozta a Barceloneta edzője, Elvis Fatovic, hogy hiába nyerték meg a csoportjukat, nagyon nehéz mérkőzés vár rájuk a Jug Dubrovnik ellen. A Ferencváros összekerülhetett volna a spanyolokkal és a görög Olym­piakosszal is, nem gondolom, hogy bármelyik könnyebb ellenfél lenne, mint a Pro Recco. Az olaszok persze örök esélyesként tiszteletet érdemelnek, már csak azért is, mert az előző két kiírást megnyerték, ugyanakkor a Fradinak előnyt jelenthet, hogy nem nyomja az esélyesség terhe. A nyitott uszoda kedvez a technikás játékosoknak, akik hamarabb alkalmazkodnak a természeti tényezők változásához, és azt sem bánom, hogy változott a lebonyolítás, az elődöntőbe jutó csapatok kapnak egy pihenőnapot a helyosztók előtt. Az első mérkőzés értelemszerűen nagyon fontos, mert meghatározza az FTC szereplését, ilyen nehéz erőpróbája még nem volt az együttesnek a negyeddöntőben, de éppen ezért azt gondolom, ha sikerrel veszi az akadályt, a folytatásban bármire képes lesz.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA,
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
Május 31., szerda
Negyeddöntő
15.30:
Barceloneta (spanyol)–Jug Dubrovnik (horvát)
17.00: Novi Beograd (szerb)–Olympiakosz (görög)
18.30: Brescia (olasz)–Vuliagmeni (görög)
20.00: Pro Recco (olasz)–FTC-TELEKOM
Június 1., csütörtök
15.30, 17.00:
az 5–8. helyért
18.30. 20.00: elődöntők
Június 2., péntek
19.00:
a 7. helyért
21.00: az 5. helyért
Június 3., szombat
19.00:
a 3. helyért
21.00: döntő

2023.09.12 19:18:52

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ezen kívül már csak egy dobásunk maradna.

2023.09.04 22:40:08

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ketten erősebbek együtt

2023.08.24 23:53:31

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Garancia arra már inkább van, hogy Bíró Attila edzőként hamarosan újra megtalálja a helyét. Ha én klub- vagy szakosztályvezető lennék, már hívnám is.

2023.08.14 21:38:49

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az eddig megtett út biztosíték arra, hogy látunk még csodát tőle.