Friss
Top
Program

Vizes vb: holland győzelem férfi 10 kilométeren, Rasovszky 5.!

ILKU MIKLÓS
ILKU MIKLÓS | 2017. 07. 18.

Vizes vb: holland győzelem férfi 10 kilométeren, Rasovszky 5.!

Óriási hajrá után a holland Ferry Weertman szerezte meg az aranyérmet a 2017-es vizes vb-n a nyílt vízi úszás férfi 10 kilométeres számában Balatonfüreden. Rasovszky Kristóf az ötödik-hatodik helyen csapott a célba, célfotóval hivatalosan az ötödik lett. Székelyi Dániel a 21. pozícióban zárt.

hirdetés

Rekkenő hőségben, egyre melegedő Balatonban vágott neki a 65 fős mezőny a 10 kilométernek, Rasovszky Kristófért és Székelyi Dánielért is szoríthatott a szinte teljesen megtelt balatonfüredi lelátó. Gellért Gábor érdeklődésünkre elmondta a verseny előtt: a junior világbajnok Rasovszky Kristófot az első nyolc közé várja, míg Székelyi Dániel jó úszással a legjobb 15 közé is bekerülhet.

TEKINTSE MEG A VERSENYRŐL KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁT!

A 20 éves Rasovszky már a táv elején rácsatlakozott az élen haladó konvojra, az első kör megtétele után – azaz 2.5 kilométer után – a negyedik helyen haladt, féltávnál az ötödik pozícióban vágott neki a második 5 km-nek. Székelyi Dániel az első körhöz képest kissé visszacsúszva, a 27. helyen szelte a Balaton vízét.

Rasovszky remekül tartotta magát, egy pillanatra sem szakadt le az élmezőnytől, olyannyira, hogy az utolsó körre az első helyen fordult rá az 5 kilométeres győztes francia Marc-Antoine Olivier-t és a brit Jack Burnellt megelőzve. Székelyi Dániel előrébb küzdötte magát a 20. pozícióba. Természetesen szó sem lehetett róla, hogy bárki kimegy frissítőért…

Az élen haladó magyar úszó hatalmas hajrába kezdett, amivel feladta a leckét a mögötte úszóknak, elkezdett szétszakadni a mezőny, miközben folyamatosan ment a helyezkedés. Később Rasovszky visszavett a tempóból, az élre Olivier és a címvédő Jordan Wilimovsky állt, így fordultak rá a hajrára. Itt extra erőt adott a füredi közönség biztatása a magyar úszóknak az elképesztően szoros befutóra.

A világbajnok a holland Ferry Weertman lett, a második helyen Wilimovsky, a harmadik pozícióban Olivier érintette meg a céltáblát. Rasovszky egyszerre csapott célba a francia David Aubryval, elsőként hatodiknak írták ki a magyart, de egyből jelezték: visszanézik a célfotót. Végül két tizeddel megelőzte riválisát, így Rasovszky az 5. lett.

Székelyi Dániel a 21. pozícióban zárt.

VIZES VB
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, BALATONFÜRED
FÉRFI 10 KM

Vb: Ferry Weertman (Hollandia) 1:51:58.5 óra
2. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok) 1:51:58.6
3. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:51:59.2

5. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 1:52:01.7

21. Székelyi Dániel (Magyarország) 1:52:35.7

hirdetés