Vívás, kadét Eb: a kettős magyar csapatarany története

Vágólapra másolva!
2018.03.05. 19:53
Címkék
Újabb parádés versenynapot produkált a kadétválogatott a Szocsiban zajló korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A fiú kardozók (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás) és a leány párbajtőrözők (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter) is aranyérmet szereztek csapatban, míg a leány tőrözők a hetedik helyen zártak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A négy egyéni érem után csapatban is a dobogós helyekért szálltak harcba a magyarok a Szocsiban zajló kadét vívó Európa-bajnokságon. Ráadásul két együttes is címvédőként érkezett a hétfői versenyre, hiszen a fiú kardozók és a leány párbajtőrözők is aranyérmet szereztek a 2017-es kontinensviadalon. Szintén jó jel volt, hogy egyéniben is remekeltek a két szakág képviselői, Muhari Eszter az első, Dékány Kinga a második, Kaiser Balázs a harmadik helyen zárt.Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A négy egyéni érem után csapatban is a dobogós helyekért szálltak harcba a magyarok a Szocsiban zajló kadét vívó Európa-bajnokságon. Ráadásul két együttes is címvédőként érkezett a hétfői versenyre, hiszen a fiú kardozók és a leány párbajtőrözők is aranyérmet szereztek a 2017-es kontinensviadalon. Szintén jó jel volt, hogy egyéniben is remekeltek a két szakág képviselői, Muhari Eszter az első, Dékány Kinga a második, Kaiser Balázs a harmadik helyen zárt.

A párbajtőröző lányok hétfőn reggel ott folytatták, ahol pénteken abbahagyták. Magabiztosan léptek át az osztrákokon, majd a németeken, és az elődöntőben sem akadt gondjuk az izraeli válogatottal. A Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter összeállítású együttes a döntőben már lényegesen nagyobb ellenállásba ütközött, hiszen az orosz csapat következett.

Párbajhős leányok aranyöröme
Párbajhős leányok aranyöröme

Párbajhős leányok aranyöröme

Bár szinte végig vezetett a válogatott, nem tudta megtörni az ellenfelet, sőt az utolsó két asszóban fel is jött a hazai közönség előtt versenyző rivális. 44:42-nél viszont Muhari Eszter bevitte az aranyat érő együttes találatot.

A fiú kardozók is magabiztosan kezdték a viadalt, ráadásul mivel az első fordulóban erőnyerők voltak, az első mérkőzésük már a négy közé jutásért zajlott. A Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás alkotta társaságnak nem is okozott gondot a német csapat. A döntőbe kerülésért már a lényegesen magasabban rangsorolt románok következtek, de ahogyan egyéniben, úgy csapatban sem fogtak ki a mieinken Szocsiban. 45:40-es sikerével a kardcsapat is fináléba jutott.

A döntőben ahogyan a lányok, úgy a fiúk is remekül kezdtek. Az első, vesztes asszó után fokozatosan elhúzott a válogatott az olaszoktól, s az előny folyamatosan nőtt. A végjátékra pedig már viszonylag kényelmes előnnyel érkeztek kardozóink, ami ugyan csökkent, de kitartott. Rabb Krisztián pedig remek befejezőemberként behúzta az utolsó asszót, a magyar csapat nyert 45:40-re, s megvédte Európa-bajnoki címét.

A kardcsapat döntőjének boldog záróakkordja
A kardcsapat döntőjének boldog záróakkordja

A kardcsapat döntőjének boldog záróakkordja

Az első meccsüket nyerték a leány tőrözők is, a Fekete Hanga, Kalocsai Virág, Nekifor Erika, Zsoldosi Karolina összeállítású válogatott 45:36-ra győzött a csehek ellen, s az éremért vívhatott. A negyeddöntőben viszont az egyik legerősebb rivális, az orosz együttes következett, s érvényesítette is a papírformát, 45:37-re nyert. A mieink helyosztón a lengyelek ellen vereséggel és a németek legyőzésével hetedikként zártak.

Ennél sikeresebb első napot nehezen képzelhettünk el a csapatversenyen, s ne feledjük, kedden következnek az egyéniben kitűnően vívó leány kardozók, s természetesen pástra lépnek a fiú párbajtőrözők és tőrözők is.

KADÉT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZOCSI (OROSZORSZÁG)
Fiú kardcsapat
Negyeddöntő:
Magyarország–Németország 45:23
Elődöntő: Magyarország–Románia 45:40
Döntő:
Magyarország–Olaszország 45:40
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Baaken Mátyás, Kaiser Balázs, Rabb Krisztián, Urbán Tamás), 2. Olaszország, 3. Románia
Leány párbajtőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Ausztria 45:25
Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45:29
Elődöntő: Magyarország–Izrael 45:26
Döntő: Magyarország–Oroszország 45:43
Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Büki Lili, Dékány Kinga, Kolczonay Borbála, Muhari Eszter), 2. Oroszország, 3. Románia
Leány tőrcsapat
Nyolcaddöntő:
Magyarország–Csehország 45:36
Negyeddöntő: Magyarország–Oroszország 37:45
Az 5–8. helyért: Magyarország–Lengyelország 28:45
A 7. helyért: Magyarország – Németország 45:22
Európa-bajnok: Olaszország (Berno, Favaretto, Memoli, Tortelotti), 2. Oroszország, 3. Románia, …7. Magyarország (Fekete Hanga, Kalocsai Virág, Nekifor Erika, Zsoldosi Karolina)

Az Európa-bajnokságról írt korábbi cikkeink:
En garde! Prêts? Allez! – beharangozó
1. nap: kadét fiú kard és leány párbajtőr
2. nap: kadét fiú párbajtőr és leány tőr
3. nap: kadét fiú tőr és leány kard

A leány párbajtőr magyar aranynégyese
A leány párbajtőr magyar aranynégyese

A leány párbajtőr magyar aranynégyese

 

Nagy magyar hagyományok örökösei... Íme, az aranyérmes kardcsapat Fotók:Augusto Bizzi
Nagy magyar hagyományok örökösei... Íme, az aranyérmes kardcsapat Fotók:Augusto Bizzi

Nagy magyar hagyományok örökösei... Íme, az aranyérmes kardcsapat  •  Fotók:Augusto Bizzi

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik