utanpotlassport.hu 2017.09.17 13:12 Frissítve: 2017.09.17 13:15

Vívás: a 20 éves párbajtőröző, Esztergályos Patrik a korosztályváltás nehézségeiről

„Pályafutásom során eddig minden alkalommal nehézkesen tudtam fellépni az idősebbek mezőnyébe. Így volt ez, amikor a kadetkorosztályba kerültem, s így van most is, amikor a legidősebbek közé” – értékeli jelenlegi helyzetét az ifjúsági olimpiai bajnok párbajtőröző, Esztergályos Patrik. Honlapunk interjút készített a húsz esztendős sportolóval.

Bruckner VinceA csúcsra jutni nehéz. De ott megkapaszkodni még nehezebb... Akad mondanivalója a sport idézett, „örök igazságáról” Esztergályos Patriknak, az OMS-Tata Vívó SE párbajtőrözőjének is. Az idén 20 éves sportoló 2014-ben aranyérmet nyert a nandzsingi ifjúsági olimpián, azóta azonban – egyebek mellett sérülés miatt is – visszaesett a teljesítménye. Most, a felnőtt korosztályba lépve újra visszanyerné régi formáját, és szeretne a válogatottba kerülni.

– Alig több mint három éve aranyérmes lett az ifjúsági olimpián. Eszébe jut még a verseny?

– Természetesen nagyon szívesen gondolok rá vissza. Az ifiolimpia a korosztály csúcsversenyének számított, hatalmas tett volt egyáltalán eljutni Kínába. Három-négy hónapos kőkemény felkészülés előzte meg az eseményt, amelyre egyébként már kadet-világbajnokként utaztam.

– Ahhoz képest, hogy utánpótlás-világversenyen érte el a sikert, egészen különleges médiaérdeklődést kapott. Tizenhét évesen mennyire volt nehéz feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget?

– Nehéz volt, de egyben nagyon jó érzés. Egyébként akadtak nálam ismertebb nevek is a magyar küldöttségben, akikkel a sajtó előzetesen jóval többet foglalkozott. Úgy voltam vele, hogy rendben, de majd a versenyen megmutatom, hogy velem is lehet interjút készíteni. A tervem nagyon is bevált; hogy mást ne mondjak, a verseny idején a helyi kínai lap címlapjára kerültem.

Esztergályos Patrik mestere, Partali Csaba (balról) és a tatai klub vezetőedzője, Plásztán Attila között

Esztergályos Patrik mestere, Partali Csaba (balról) és a tatai klub vezetőedzője, Plásztán Attila között

– Mi történt Nandzsing után?

– Sajnos, nem ment egyszerűen visszatérni a normális kerékvágásba. Részint azért, mert nem voltam már abban az eksztázisban, mint a kadet-világbajnokság és az ifjúsági olimpia hónapjaiban. Részint pedig beléptem a juniorkorosztályba, amelyben nem volt könnyű felvenni a ritmust. Világ- és olimpiai bajnokként az első öt Világ Kupa-versenyből négyszer a legjobb hatvannégy közé sem jutottam. Eltelt fél év, mire belerázódtam.

– Tavaly megsérült, és visszaesett a ranglistákon. Aztán viszont megnyerte a juniorbajnokságot. Felteszem, jót tett az önbizalmának.

– Az a siker mérföldkő volt a sérülésem után, de talán az egész pályafutásomban is. Meggyőzött arról, hogy nem lettem kevesebb a kihagyás miatt, sőt.

– Most is korosztályváltáson esik át, hiszen a felnőttek közé lép. Mit gondol, ez könnyebb lesz?

– Sajnos, nem. A pályafutásom során eddig minden alkalommal nehézkesen tudtam fellépni az idősebbek mezőnyébe. Így volt ez, amikor a kadetkorosztályba kerültem, s így van most, amikor a legidősebbek közé. A felnőttek között az is gondot okoz, hogy lényegesen kevesebb verseny van, vagyis nincs annyi lehetőség az előrelépésre. Most egészen más világ következik, rengeteg munkát kell még elvégeznem, hogy a válogatott közelébe kerüljek.

– Edzőjével, Partali Csabával tíz éve együtt dolgozik. Milyen a kapcsolatuk?

– Rengeteget kaptam tőle ebben az időszakban. A mester-versenyző kapcsolat nemcsak az edzőtermi iskolázásról szól, a lelki tanácsok is fontos szerepet játszanak benne, s azokat az élet más területein is hasznosítani tudom. Az elmúlt időszakban kicsit kevesebbet találkoztunk, de már mindketten beláttuk, hogy újra a régi módon, keményen kell dolgoznunk.

– Mi a cél a következő néhány évben?

– Mindenki a tokiói olimpiáról álmodik, de már a magyar mezőny is nagyon erős párbajtőrben, nem lesz egyszerű kvótát szerezni. Egyelőre a válogatottba szeretnék bekerülni, de ahhoz az első tizenkettőben kellene lennem a hazai ranglistán, hogy indulhassak a világkupaversenyeken.

– Már Budapesten él és tanul. Mennyire nehéz összeegyeztetni a vívást és az egyetemet?

– Kommunikáció- és médiatudomány-szakra járok a Metropolitan Egyetemen, a tanulmányok a sport mellett sem okoznak különösebb gondot. A későbbiekben, amennyiben itthon maradok, valamelyik rádiónál vagy televíziónál, vagyis a sajtóban szeretnék elhelyezkedni. Ha pedig másképpen alakul, és külföldre költözöm, akkor gyerekekkel szeretnék foglalkozni, vívóedzőként.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.