Vizes Eb: Rasovszky és Olasz hatodik tíz kilométeren

KOVÁCS ERIKA (Lido Di Ostia)KOVÁCS ERIKA (Lido Di Ostia)
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 12:05
null
Olasz Anna hatodik lett tíz kilométeren (Fotó: MTI)
Enyhén szél mellett, a szombat délutáninál jóval kisebb hullámokban rendezték meg az Európa-bajnokságon a két 10 kilométeres viadalt – az éremről lemaradtunk, legjobb magyarként Rasovszky Kristóf és Olasz Anna egyaránt a hatodik helyen zárt.

Akárcsak szombaton, vasárnap is a vízből rajtoltak a nyílt vízi úszók Lido di Ostiában: az Európa-bajnokság záró napja délelőttjén az olimpiai távot, a 10 kilométeres viadalt rendezték meg.

A versenyzők begyalogoltak a tengerbe, és ott mindenki egy mólóba kapaszkodva várta a rajtot – előbb a férfiaknál, majd nem sokkal később a hölgyeknél.

Betlehem Dávid hosszú kilométereken át vezette a férfiak versenyét, de az utolsó körben nyolcan is megelőzték (Fotó: MTI)
Betlehem Dávid hosszú kilométereken át vezette a férfiak versenyét, de az utolsó körben nyolcan is megelőzték (Fotó: MTI)

És az első rajt után néhány másodperccel már egy zöld sapkás magyar vezetett: Betlehem Dávid kilőtt, és olyannyira erősen tempózott, hogy hamar nagy előnyre tett szert – ez meg csak nőtt és nőtt, volt olyan, hogy 42 másodperccel vezetett a többiek előtt.

Nyolcezer-négyszáz méternél érték utol a társak a fiatal magyart, az addig kiharcolt előnye viszonylag hamar elolvadt.

És onnantól jöhetett a közelharc – az érmekért.

A regnáló világbajnok, Gregorio Paltrinieri hibázott egyet, így ő kiszállt a csatából, de így is olasz nyert, mégpedig Domenico Acerenza. Rasovszky Kristóf a hatodik, a végére nagyon elfáradó Betlehem Dávid a kilencedik helyen végzett.

„Dávid szólt a rajt előtt, hogy ő erősen kezd, de mondtam neki, menjen nyugodtan, én biztosan nem tudok menni vele – nyilatkozta Rasovszky Kristóf a Nemzeti Sportnak. – Megpróbálta, jól tette, veszítenivalója nem volt. Én pedig, akárcsak szombaton az öt kilométeren, tízen is a hatodik lettem. Nem is rossz ez, ráadásul a hatos a barátnőm kedvenc száma. Nem kifogásokat keresek, ettől még tény, hogy az a három héttel ezelőtti betegség és a négykilós fogyás visszavetett. Túl sok energiánk ment el arra hogy visszajöjjek a nullára. Azok után varázsolni már nem tudtunk az Eb-n, de azt sem mondhatom, hogy rossz formában vagyok, hiszen akkor nem lenne két hatodik helyem, csak éppen ez a forma nem olyan, mint volt tavaly a tokiói olimpián, vagy előtte, amikor világ- és Európa-bajnok lettem. De lesz még olyan!”

Olasz Anna sem szállt ki elégedetlenül a tengerből a verseny végén, bár kicsit sajnálkozott. Egyfelől azért, mert nem úszta ki magát, másfelől mert úgy vélte, akár érmet is szerezhetett volna.

„Életem legnyugodtabb versenye volt ez, szerintem fel sem ment a pulzusom, minimális verekedés volt, majdnem végig libasorban úsztunk. A német győztes lábvizén úsztam, de ezekben a hullámokban minden más, éreztem, tudnék gyorsabban úszni, csak éppen az egyik olasz bejött elém, és elkezdett lemaradni a némettől. Én meg nem láttam semmit, és nem mertem elindulni a vakvilágba. Ezt sajnálom csupán, mert szerintem képes lettem volna az érmekért csatázni. Ugyanakkor pedig egy ilyen, idegileg terhelt hét után ez a pontszerző hely is nagyszerű eredmény” – mondta Olasz Anna.

A helyzet jelenlegi állása szerint délután 4 órakor megrendezik a váltóversenyt – öt csapattal.

A létszám persze kevésnek tűnik, ám ahogy a szakemberek és versenyzők egyöntetűen mondják: „Rendre ugyanaz a négy ország küzd meg az érmekért, úgyhogy valójában semmit sem jelent, hogy ezúttal kevesebben vállalták a váltót.”

Ez a négy ország pedig Németország, Olaszország, Franciaország és Magyarország – az ötödik induló Spanyolország lesz.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, LIDO DI OSTIA
10 km. Férfiak
Európa-bajnok: Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:33.6
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:50:37.3
3. Logan Fontaine (Franciaország) 1:50:39.1
…6. Rasovszky Kristóf (Magyarország) 1:51:04.9
…9. Betlehem Dávid (Magyarország) 1:51:09.8
…21. Gálicz Péter (Magyarország) 2:10:14.7
Nők
Eb: Leonie Antonia Beck (Németország) 2:01:13.4
2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 2:01:15.2
3. Angelica André (Portugália) 2:01:16.4
…6. Olasz Anna (Magyarország) 2:01:33.4
…10. Rohács Réka (Magyarország) 2:03:11.3
…15. Balogh Vivien (Magyarország) 2:07:11.2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik