Nyílt vízi úszás: Fábián Bettina bronzérmes, Betlehem negyedik, Rasovszkyt kiütötték

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2023.03.18. 12:08
null
Fábián Bettina bronzérmes lett 10 km-en (Fotó: MÚSZ, archív)
A szokott helyen és időben, az izraeli Eilatnál, március közepén rajtolt el a nyílt vízi idény a 10 km-es Európa-kupa-futammal, magyar szempontból felemás eredményekkel. Betlehem Dávid óriási csatában épphogy lemaradt az éremről, Rasovszky Kristófot viszont féltávnál gyakorlatilag kiütötték, így nem tudta befejezni a versenyt. A hölgyeknél a junior-világbajnok Fábián Bettinának ment a legjobban: ő bronzérmesként végzett az európaiak között (igaz, a vendégként becsatlakozó ausztrálok közül hárman előtte végeztek).

Mint megírtuk, a felvezető 5km-es verseny csütörtökön magyar fiesztává alakult, négy-négy férfi és női úszónk vitte el az első négy-négy helyet, az aranyérmeket Betlehem Dávid és Fábián Bettina nyakába akasztották. Igaz, Dávid már akkor jelezte: szombaton derül ki igazán, ki mire képes, mert úgy látta, az olaszok csak átmozgatták magukat.

Nos, a szombat reggeli főviadal valóban más képet festett: a taljánok is pörögtek, a vendégként „befogadott”, és a versenyt a világbajnoki válogatójuknak tekintő ausztrálok pedig sem istent, sem embert nem ismerve közlekedtek a vízben. Hogy végül ők, vagy valaki más vetett véget Rasovszky Kristóf versenyének, azt olimpiai ezüstérmesünk sem tudja, ám ettől még tény: bár folyamatosan az élmezőnyben haladt Betlehem Dáviddal együtt, a harmadik körben konkrétan kiütötték. „Egy olyan könyököst kaptam orra, amit szerintem karatéban sem ismernek... – idézte fel a történteket Rasovszky. – Mario Sanzullo vállalta magára az előbb, de szerintem nem ő volt... Nem szokásom versenyt feladni, pláne nem tíz kilométert, viszont ez most akkora ütés volt, hogy tényleg nem tudtam aztán, hol vagyok...”

Az Eliatba címvédőként érkező klasszis orrából dőlt a vér, mikor kivitték a partra, ám sikerült elállítani, jegelni, és az első diagnózis szerint megúszta a törést. „Fáj, zsibbad, de azért jól vagyok” – adott rövid helyzetjelentést a Balatoni Cápa.

Az ő kiesése után Betlehem Dávidnak egyedül kellett tovább harcolnia, és végül negyedikként ért be a versenyt jól taktikázva nyerő francia világbajnok, Marc-Antoine Olivier és két olasz, közte az Európa-bajnok Domenico Acerenza mögött – viszont sikerült legyőznie a vb-aranyérmes Gregorio Paltrinierit.

„Nehéz volt, az ausztrálok válogatóztak, itt volt egy rakat olasz, mégsem hiszem, hogy kifogásokat kellene keresnem: ma ez így sikerült, sajnos, lecsúsztam a dobogóról – értékelt Betlehem. – Talán a harmadik-negyedik körben jobban meg kellett volna húznom, mert lazábban úsztam, amikor elöl mentem, így viszont túl sokan maradtunk a végére. Annak örülük, hogy végre megvertem Greget, de annak még inkább, hogy Betti érmes lett.”

Merthogy Betlehem kedvese, Fábián Bettina a dobogó harmadik fokára állhatott fel, még ha „bruttó” hatodik helyen zárt is: az ausztrálok helyezései ugyanis nem számítanak bele a LEN-kupa eredményébe, így junior világbajnokunknak jár a bronz és az azért járó 1000 eurós pénzdíj is.

„Nagy iramot diktáltak az ausztrálok, ketté is szakadt a mezőny, én kétszer próbáltam utolérni a bolyt, s bár sikerült is, az utolsó előtti körben aztán megint leszakadtunk – összegzett Bettina a verseny után. – Végül a második bolyból tudtam elsőként beérni, a hajrában elég jól el tudtam jönni a többiektől, és a parton mondták, hogy az első bolyban három ausztrál is volt, így összesítésben én lettem a harmadik, aminek nagyon-nagyon örülök.”

A hölgyeknél Szimcsák Mira és Rohács Réka fej-fej mellett harcolva ért be európai 10-11-iknek, Olasz Annának ezúttal kevésbé jött ki a lépés, míg a férfiaknál az ifi világbajnok Kovács-Seres Hunor lett a második legjobb magyar, jóllehet ő is és Kalmár Ákos is a mezőny második felében ért be. Folytatás májusban, az olaszországi Piombinóban.

LEN NYÍLT VÍZI ÚSZÓ EURÓPA KUPA, 1. ÁLLOMÁS
Férfiak:
1. Marc-Antoine Olivier (francia) 1:47:56.2... 4. Betlehem Dávid 1:48:04.7... 27. (19.) Kovács-Seres Hunor 1:50:28.4... 33. (25.) Kalmár Ákos 1:54:28.6... Rasovszky Kristóf nem fejezte be a versenyt.
Nők: 1. Chelsea Gubecka (ausztrál) 1:54:02.2... 6. (3.) Fábián Bettina 1:55:11.7... 13. (10.) Szimcsák Mira 1:56:59.2, 14. (11.) Rohács Réka 1:57:01.5... 21. (16.) Olasz Anna 1:59:33.4
(zárójelben a hivatalos Ek-helyezés)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik