Úszás: két csapatunk már biztosan ott lesz Párizsban

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.02.11. 18:48
Az ötödik helyen ért célba a magyar váltó (Fotó: Derencsényi István)
Délelőtt az olimpiai kvóta vált biztossá a női és a férfi 4x100-as gyorsváltóink esetében – a fiúk ráadásul döntőbe jutottak, ahol este nem kis bravúrral ötödikként zártak, és az ötkarikás rangsorolásnál a hetedik helyig tornázták fel magukat a vasárnapi időeredményükkel.

„Csaba bá’ azt mondta, ugyanígy álljunk fel este. De szerintem máshogy kéne. Én megyek elsőnek.”

„Én meg repülőrajttal másodiknak, úgy sokkal jobb lesz.”

„Oké. Akkor Dani legyen a harmadik. Jó az neked?”

„Nekem jó, amit mondtok, második, harmadik, bármi.”

Németh Nándor, Szabó Szebasztián és Mészáros Dániel saját hatáskörbe vonta a döntős felállást (az előfutamban Szabó-Mészáros-Jászó-Németh sorrendben mentek), úgyhogy nagyjából össze is állt a kép, de Németh csapatkapitány azért még a kissé később érkező Jászó Ádámra is rákérdezett. 

Persze a maga nyers stílusában, elvégre rá nem jellemző, hogy köntörfalazna, különösen nem a társai körében.

A szó szerinti idézettől eltekintenénk, Németh nagyjából annyit dörrentett oda a pécsiek óriásának, hogy összeizélné-e magát, ha ő lenne a befejező ember.

Jászó szemrebbenés nélkül közölte, hogy biztosan nem, noha élete első vb-döntőjére készülhetett… 

Midőn megjelent a színen Sós Csaba, és Németh Nándor ismertette vele a csapat álláspontját, a szövetségi kapitány nem habozott: „Nándikám, amit mondtok. Ha így érzitek biztosabbnak, akkor így úsztok.”

Ebből kerekedett a fináléban egy olyan parádés ötödik hely, hogy csak úgy füstölt. Szédületesen úszott a négy srác, holott: Szabó Szebasztián messze jár a csúcsformájától, emellett délelőtt az 50 pillangó előfutama, este annak középdöntője után állt fel a rajtkőre, ám becsületére legyen mondva, kőkeményen odatette magát, csaknem egy másodpercet gyorsított magán az előfutamhoz képest, holott Mészáros Dániel két napja futott be kizárólag erre a váltóra Amerikából, nyolc óra időeltéréssel küzdve, és azzal is, hogy az egyetemi csapatában semmilyen formában nem készítették fel erre a versenyre, mondván, a vb őket nem érdekli, holott Jászó Ádámról meg már mondtuk, hogy abszolút újoncként szerepelt ezen a vébén.

És ő állta a szavát: megint úgy váltott, mint a mesében. 

Már a decemberi bukaresti rövid pályás Eb-n is láthattuk ezt tőle, ahol folyamatosan 0.11-13-as reakcióidőkkel ugrott, most meg 0.10-zel indult, és megtartotta az ötödik helyet, a falnál lenyúlva a görög riválist 0.01-gyel. 

Ahhoz képest, hogy nyolcadik idővel csusszantunk be délelőtt, ez legalábbis elsőrangú eredmény, Németh 47.89-es első száz métere szintén jó üzenet az egyéni előtt is. 

A mieink nyolc tizedet faragtak a fukuokai időből (3:14.42-ből 3:13.66-ot), és ez az abszolút összevetésben a hetedik legjobb, azaz nem egy szélső pályára kerülünk majd a párizsi előfutamban. 

„Ma kihoztuk magunkból a legtöbbet, és ennél így februárban, az adott körülmények között nem kívánhatunk szebbet” – összegzett Németh „kapitány”, aki sokakkal egyetemben némiképp elkerekedett szemmel nyugtázta, hogy a kínai Pan Csan-lö 46.80-nal az első százon megdöntötte a román David Popovici 2022-ben felállított kozmikus világrekordját (46.86).

Avagy úgy fest, februárban is lehet iszonyú gyorsan úszni. Kínából érkezve különösen.

Délelőtt a lányok „játék nélkül” jutottak ki: Dohában nem indult a kvartett, de a tavaly júliusban úszott idő bőven elég volt ahhoz, hogy 4x100-on női váltónk is legyen a játékokon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik