K. T. I. 2021.04.12 12:35 Frissítve: 2021.04.12 13:02

Davis-kupa: Torinóban játszik a magyar teniszválogatott

Torinóban játssza csoportmérkőzéseit a magyar férfi teniszválogatott a Davis-kupa 18 csapatos döntőjében, november 25. és december 5. között – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Balázs Attila (jobbra) és Fucsovics Márton Torinóban bizonyíthat, ha minden terv szerint alakul (Fotó: Török Attila, archív)

 

A nemzetközi szövetség (ITF) és a spanyol központú befektetési csoport, a finanszírozó Kosmos Tennis hétfőn jelentette be, hogy nemcsak Madrid ad otthont a finálénak, hanem Torinóban és Innsbruckban is lesznek mérkőzések. Mindhárom város két-két csoportnak ad otthont, Madrid két, Innsbruck és Torino pedig egy-egy negyeddöntőt rendez. Az elődöntőt és a finálét a spanyol fővárosban játsszák.

A torinói Pala Alpitour logikus választás, mivel az előző héten – első alkalommal – ott rendezik az ATP-világbajnokságot. Innsbruckban az Olympia-Halle, Madridban pedig a Caja Magica helyett a Madrid Arena lesz a helyszín.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott eseményt a tervezett hét helyett 11 nap alatt bonyolítják le.

A magyar válogatott a D-csoportban Ausztráliával és Horvátországgal találkozik.

A Kosmos Tennis – amely 25 év alatt 3 milliárd dollárt fektet a sportágba – január közepén hozta nyilvánosságra a tervezett változtatásokat, amelyet az ITF támogatott.

A 121 éves Davis-kupa két évvel ezelőtt nagy átalakításon esett át, a férfi válogatottak versenysorozatának győztese egy – jelenleg még – 18 csapatos fináléból kerül ki, a hagyományos hazai és idegenbeli párharcokra már csak a selejtezőben kerül sor. Az első ilyen tornát Madridban rendezték 2019-ben, és a Rafael Nadal vezette spanyolok sikerével zárult esemény sok dicséretet kapott. Azt azonban már akkor látni lehetett, hogy 25 meccset – két egyes, valamint egy páros találkozóval – nagy kihívás hét nap alatt, három pályán megrendezni. Az egyik párharc – az amerikai-olasz csata – például csak hajnali négy órakor ért véget.

Albert Costa, a Davis-kupa-döntő igazgatója hétfőn elmondta, több város is pályázott, de Torino és Innsbruck „lenyűgöző ajánlatot” nyújtott be, és világszínvonalú élményt ígér a játékosok és a szurkolók számára, illetve szigorú intézkedéseket a jelenlévők egészsége és biztonsága érdekében. Mint elhangzott, az osztrák és az olasz város Madridhoz hasonló feltételeket biztosít majd, és zökkenőmentes lesz a játékosok utazása a helyszínek között.

Az ITF azt is megerősítette, hogy a jövő évtől 16-ra csökkentik a létszámot, és a Dk-döntőt máskor is több városban rendezik majd.

(MTI)

2021.05.17 15:09:19

Tenisz B. D. K.

Hihetetlen labdaérzéke van és látszik, hogy élvezi a játékot.

2021.05.12 10:52:27

Tenisz B. D. K.

Stollár Fannynak az Instagramon több mint 108 ezer követője van – nem ok nélkül.

2021.05.10 09:48:17

Tenisz B. D. K.

Oszaka azonban nemcsak a játékával hívja fel magára a figyelmet, hanem tüzes képeivel is.

2021.04.20 11:06:58

Tenisz L. PAP ISTVÁN

„Szenzáció lettem és maradtam azzal a valósággal, hogy Budapestről jöttem és a magyar főváros utam végcélja is.”

2021.04.19 11:10:46

Tenisz KLEIN RON

„Én kiadom magamból a maximumot a pályán, csak ez a maximum mostanság nem túl magas.”