Aus. Open: Djokovics és Raonic is három játszmában a nyolc között

Vágólapra másolva!
2020.01.26. 07:00
null
Djokovics 127 percet töltött a pályán (Fotó: AFP)
Az Australian Open vasárnap hajnali mérkőzésein a férfi egyesben a 32. kiemelt kanadai, Milos Raonic három játszmában búcsúztatta a horvát Marin Cilicet, a női egyesben a 7. kiemelt cseh, Petra Kvitová döntő szettben legyőzte a 22. helyen rangsorolt görög, Maria Szakkarit. A juniorok között a fiúk egyesében Fajta Péter nyert a román Sebastian Gima ellen 6:3, 6:3-ra, a lányoknál Tóth Amarissza két szettben kikapott az orosz Jelena Avaneszjantól 6:1, 6:4-re.

Az Australian Openen vasárnap megkezdték a férfi és a női egyesek küzdelmében a nyolcaddöntőket, míg a junioroknál az első fordulót rendezték.

Férfi egyesben a kanadai Milos Raonic jutott elsőként a legjobb nyolc közé, miután 2 óra 19 perc alatt, három szettben legyőzte a horvát Marin Cilicet, így az elődöntőbe jutásért a Diego Schwartzmant három játszmában 6:3, 6:4, 6:4-re legyőző második kiemelt, Novak Djokovics lesz az ellenfele.

A korábbi világelső szerb ellentmondást nem igazán tűrő tenisszel rukkolt elő az argentin riválisa ellen, folyamatosan több nyerőt és kevesebb ki nem kényszerített hibát ütve, ráadásul a kulcsfontosságú pillanatokban adódó bréklabdáit jól kihasználva diadalmaskodott alig két óra alatt.

A női egyesben az első negyeddöntős a 7. kiemelt cseh Petra Kvitová lett köszönhetően a 22. helyen rangsorolt görög, Maria Szakkari döntőjátszmás legyőzésének. A 29 éves kétszeres wimbledoni bajnok cseh teniszező 2 óra 12 perc alatt győzött 24 éves görög ellenfelével szemben.

Véget ért a Venus Williamst és a címvédő Oszaka Naomit is búcsúztató 15 éves amerikai szupertehetség, Cori Gauff szereplése, miután honfitársa, Sofia Kenin 2 óra 11 perc alatt három játszmában legyőzte.

Az első játszmában Gauff hamar brékhátrányba került, de 4:2-es hátrányból 5:4-re fordított, majd rövidítésben megnyerte a szettet, ám ezzel lényegében el is lőtte a puskaporát az amerikai. A másodikban is brékhátrányba került, ám innen már nem tudott fordítani, 6:3-ra nyerte Kenin, a harmadikban pedig már nem tudott igazán ellenállást tanúsítani, 6:0-ra vitte a 14. kiemelt 21 éves amerikai a meccset, és pályafutása során először került negyeddöntőbe Grand Slam-tornán.

A junioroknál két magyar is bemutatkozott: a fiúknál Fajta Péter 6:3, 6:3-ra nyert a román Sebastian Gima ellen, viszont a lányoknál Tóth Amarissza 6:1, 6:4-re kikapott az orosz Jelena Avaneszjantól.

A 17 éves Fajta – aki élete első Grand Slam-tornáján szerepel – később éppen Gima oldalán diadalmaskodott 6:2, 6:2-re a szabad kártyával induló Derek Pham, Edward Vo hazai duó felett.

A kora délelőtti programban a hazai közönség támogatását élvezve a női világelső Ashleigh Barty remekül kezdett a 18. kiemelt amerikai Alison Riske ellen, hiszen miután hozta saját adogatását, rögtön elvette ellenfeléét, ám, hogy nem szabad félvállról venni a mérkőzést, azt jelzi, hogy 3:1-es vezetésénél Riske visszabrékelte.

Ennek ellenére a világelső nem ingott meg, s végül 35 perc alatt 6:3-mal zsebre vágta az első játszmát. A másodikban aztán jött az ausziknak a hideg zuhany: az amerikai lány játéka feljavult, Bartyé leromlott, így ellenfelét kétszer brékelve 27 perc alatt Riskéé lett a szett 6:1-gyel.

A döntő szettben aztán Barty vette el Riske adogatását először, ám ő 4:1-es hátrányból egyenlíteni tudott, de ez nem törte meg Bartyt, s az amerikai utolsó adogatójátékánál bréklabdához jutott, ami egyben meccslabdát is jelentett. Ezt pedig ki is használta, bár sokkal helyesebb lenne azt írni, hogy az amerikai rontotta el, lévén kettős hibával ért véget a mérkőzés.

A férfiak egyesében óriási küzdelmet hozott Tennys Sandgren és a 12. kiemelt Fabio Fognini mérkőzése, amelyen végül az amerikai jutott tovább négy szettben – amelyből három roppant szoros volt.

A három és fél órán át tartó mérkőzésen mindketten stabil adogatójátékkal rukkoltak elő, Sandgren 21 ászt ütött, s elsősorban a fogadóként mutatott hatékonyabb játék döntött az amerikai mellett, mivel mind az öt bréklabdáját hozni tudta a meccs során, míg Fognininél ez a mutató 8/3.

Az amerikai Tennys Sandgren ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol ellenfele a nap utolsó meccsén a Fucsovics Mártont négy játszmában felülmúló Roger Federer lesz, a találkozóról bővebben itt olvashatnak.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)

FÉRFI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Sandgren (amerikai)–Fognini (olasz, 12.) 7:6, 7:5, 6:7, 6:4
Roger Federer (svájci, 3.)–Fucsovics Márton (magyar) 4:6, 6:1, 6:2, 6:2

Raonic (kanadai, 32.)–Cilic (horvát) 6:4, 6:3, 7:5
Djokovics (szerb, 2.)–Schwartzman (argentin, 14.) 6:3, 6:4, 6:4

NŐI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ

Barty (ausztrál, 1.)–Riske (amerikai, 18.) 6:3, 1:6, 6:4
Kvitová (cseh, 7.)–Szakkari (görög, 22.) 6:7, 6:3, 6:2
Kenin (amerikai, 14.)–Gauff (amerikai) 6:7, 6:3, 6:0
Dzsabur (tunéziai)–Vang Csiang (kínai, 27.) 7:6, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik