Tenisz: Tusup is segít Stollár Fannynak felállni a padlóról

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.12.21. 11:23
null
Stollár Fanny tehetséges teniszező, óriási lehetőség rejlik benne új edzője, Shane Tusup szerint is (Fotó: Stollár Team)
Stollár Fanny készen áll a kemény munkára és hisz abban, hogy többek között Shane Tusup segítségével fel tud állni a padlóról.

 

Aki egyszer is látta már játszani, pontosan tudja, Stollár Fannynak nem a 360. helyen kellene állnia a világranglistán. A 22 éves játékos juniorként top 10-es volt, nyert párosban Wimbledonban, és határozottan beszélt céljairól: világelsőség, harc a legnagyobb trófeákért a felnőttek között. Ehhez képest messze nem úgy alakult (eddig?) a pályafutása, ahogyan remélte, és ezt nem foghatjuk kizárólag a világjárványra, mint oly sok mindent az elmúlt hónapokban – igaz, Stollár helyzetét is megnehezítette a bizonytalanság.

„Nem volt egyszerű, mi sem tudtunk utazni, versenyezni. Megállt a világ, és alig akart újraindulni. Ez az év ráment a hátammal kapcsolatos rehabilitációs munkára. Tizenöt év féloldalas sportolást nem lehet fél év alatt tökéletesen meggyógyítani, de látványosan javult, enyhült a fájdalom, sokat erősödtem. A szünet alatt olyan tényezőkre is tudtam koncentrálni, amelyekre egy átlagos idényben a rengeteg mérkőzés és repülőút mellett egyszerűen nincs idő”    – mondta Stollár, aki hisz abban, hogy képes felállni a padlóról, és a mélypontról is vissza tud, vissza kell térnie a jobbak közé, hiszen 2018-ban például 114. volt a világranglistán. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, fontos elemezni, mikor és miért csúszott el a karrierje, ő pedig tisztán látja a történteket.

„Remélem, összeáll körülöttem egy csapat, mert ez iszonyúan hiányzott az elmúlt években, gyakorlatilag mindent egyedül csináltam, nem dolgozott fix edző velem, ad hoc jellegűen alakult a programom. Ez a legnagyobb gond, hiszen nincs meg a mindennapos munka, a közös cél egy edzővel”    – jelentette ki.

A téli szünetben dr. Zorkóczy Tamás, korábbi első osztályú teniszező, illetve Doór Attila egykori válogatott játékos vette kezébe Stollár menedzselését, és bár főedző még nincs – ehhez folyamatos a szponzorkeresés –, így is egy kiemelkedően eredményes szakember csatlakozott a csapathoz: Shane Tusup, Hosszú Katinka exférje és -edzője.

„Ő keresett meg engem, hogy szívesen segítene, egy hete dolgozunk együtt. Nagy lépést jelent ez a közös munka, hiszen Shane fizikailag és mentálisan is fel tud készíteni a versenyekre, ráadásul az utazásokat is vállalja. Pozitívak az első tapasztalataim, jó az összhang közöttünk    – árulta el Stollár, akinél arról érdeklődtünk, bírja-e majd Tusup edzésmódszereit, mert sokan azt gondolják a teniszezőről, hogy nem tesz meg mindent a kiemelkedő eredményekért, a fejlődésért. – Kevesen ismernek, milyen vagyok valójában, néhány Instagram-kép alapján ítélnek meg. Én komolyan veszem a sportot, mindent beleadok, és igen, képes vagyok ezen a szinten dolgozni. Shane kemény tempót diktál, nem véletlenül elismert edző, de eleve erre készültem, nem arra, hogy nyaralunk és könnyű edzéseink lesznek. Nyilván hozzá kell szoknom ehhez, iszonyú kemény munkára van szükségem, és mindenben fejlődnöm kell.”

Stollár hozzátette, mivel a trénerhez hasonlóan ő is az amerikai közegben és hozzáállás mellett nőtt fel, fontos neki, hogy Tusuptól megkapja azokat az erős, pozitív energiákat, amelyeket Magyarországon nem talált meg. Ettől függetlenül a főedzővel kapcsolatban nem számít a nemzetiség, sem az, hogy neves szakemberről legyen szó: a legfontosabb, hogy motiváltan álljon a feladathoz és hosszú távon, összhangban küzdjenek a közös célok eléréséért.

A következő idény elején még sok bizonytalanság várható a programban, összevissza tartanak meg egy-egy tornát a világ távoli pontjain, tehát ki kell majd sakkozni az utazási tervet. Stollár egyesben csak a kisebb versenyeken fér(ne) fel a táblára, azokból meg jelen állás szerint alig rendeznek meg néhányat, ezért elárulta, párosozni is elrepül bárhová, csak tudjon mérkőzéseket játszani.

TUSUP: FANNY MINDENRE FOGÉKONY, IGAZI PROFI, OPTIMISTA VAGYOK
„Úgy gondolom, Magyarországon mindenki tisztában van azzal, Fanny mennyire tehetséges teniszező – jelentette ki Shane Tusup. – Óriási potenciál van benne, de mindez még nem feltétlenül jött ki felnőttszinten, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a közös munkát siker koronázza majd. Az én feladatom, hogy fizikailag és mentálisan is megfelelően felkészítsem az előttünk álló feladatokra. Néhány napja megkezdődött már a közös munka, és elmondhatom, hogy megvan az összhang, az első benyomások nagyszerűek. Nagyon sok információt gyűjtöttem, és folyamatosan keresem az új ötleteket, megoldásokat, újdonságokat, amelyek segíthetnek minket abban, hogy még magasabb szintre emelhessük a felkészülést. Fanny mindenre fogékony, igazi profi, optimista vagyok. Bár a tenisz számomra új terület, ahogy korábban is többször mondtam, én nem edzőként tekintek magamra, sokkal inkább egy magasabb teljesítményre ösztönző szakemberként. Nagyon motiváltak vagyunk, egy igazán izgalmas projektbe kezdtünk bele, amely hiszem, hogy jelentős sikert tartogat.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik