CS. M., I. SZ., K. G. 2022.02.11 14:22 Frissítve: 2022.02.12 11:25

Téli olimpia: Bencén ment el – Liu Shaolin Sándor

Mint ismert, nem jött össze a döntőbe jutás a címvédő magyar rövid pályás gyorskorcsolyaváltónak a Pekingben zajló téli olimpián. A válogatott tagjai, valamint Bánhidi Ákos szövetségi kapitány az M4 Sportnak nyilatkoztak az elődöntőt követően.

Nem lesz címvédés Pekingben (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„Igazából Bencén ment el, nem tudta tartani a tempót a többiekkel. Örülünk, hogy eljutottunk idáig, de most sajnos nem sikerült megint döntőbe kerülnünk. Pjongcsangban az volt a nagy szerencsénk, azért tudtunk jól menni Ádóval, mert Viktor meg Csabi nem maradtak le, most viszont nem ez volt a helyzet. Én jól éreztem magam, de nem tudtunk már csodát művelni. Ha ott tudtunk volna maradni, akkor beleszólhattunk volna a végébe, de ez nem sikerült” – értékelt Liu Shaolin Sándor a váltót követően.

 
 Címvédő férfi váltónk csak a B-döntőben

„Ebben sajnos most ennyi volt. Azt, hogy miért ezzel a taktikával álltunk föl, azt az edzői stábtól kell megkérdezni. Az én részemről mehettünk volna úgy, ahogyan eddig is, nem tudom, miért kellett változtatni” – ezt már Liu Shaoang mondta arra a kérdésre, hogy miért változott a magyar csapat világkupaversenyeken megszokott taktikája.

„Nem találok szavakat. Vissza kell néznem a futamot. Elöl akartunk menni, de az elején hátra kerültünk, és az mindent felborított, elbizonytalanodtunk. Futam közben kaptam egy edzői utasítást, hogy változtassunk a váltás sorrendjén, itt félreértés történt, nem volt megfelelő a kommunikáció. Huszonegy éve korcsolyázom versenyszerűen, ez a legszörnyűbb napom ez idő alatt. Nagyon sajnálom, azért jöttem Magyarországra, hogy olimpiai bajnok legyek” – reagált John-Henry Krueger.

A rontás pillanata: John-Henry Krueger és Nógrádi Bence a kanyarban nem mehet ilyen közel egymáshoz (Fotó: Árvai Károly)
MINDEN OKA MEGVAN A MOSOLYGÁSRA

Ha van valaki a magyar csapatból, akinek eddig egyáltalán nem lehet semmiféle hiányérzete (sőt), akkor az Jászapáti Petra. Jelenlegi legjobb hölgyversenyzőnk a vegyes váltóval nyitásként elért bronzérme után 500 méteren a nagyszerű hetedik, pénteken pedig az 1000 méteres távon nyolcadikként végzett, méghozzá úgy, hogy a negyeddöntőből remek idejének köszönhetően jutott tovább.

„Mosolygok, hiszen a bronzérem és a hetedik-nyolcadik hely így együtt nagyon-nagyon jól hangzik! – mondta boldogan a B-döntő teljesítése után Jászapáti Petra. – Most is sikerült mindent kihozni magamból, és teljesíteni azt, amit a nap elején célul tűztem ki magam elé. Három ezer méteres futam egymás után azért már elég húzós, főleg, hogy ráadásul mindhárom alkalommal elég kemény időket futottunk. Örültem, hogy a negyeddöntőből időeredménnyel sikerült továbbjutnom, annak meg különösen, hogy két lányt is belülről tudtam megelőzni.”

Jászapáti – akit értékelésében Bánhidi Ákos is külön kiemelt és dicsért – most végre nem egy, hanem egyenesen négy napot pihenhet záró száma, az 1500 méter előtt. A terv tehát a következő: ez alatt az idő alatt a lehető legtöbbet pihenni és a lehető legjobban feltöltődni, hogy aztán felszabadultan minél szebben zárja ezt a számára már amúgy is szép olimpiát!

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány elnézést kért az elrontott elődöntő miatt, de ő is leszögezte, hogy Nógrádi Bence nem hozta a várt teljesítményt.

„Azzal kezdeném, hogy valamennyi szurkolónktól elnézést kérünk, tisztában vagyunk azzal, hogy nem ezt a teljesítményt szokták meg tőlünk. Két okot tudok felhozni, miért alakulhatott így. Az egyik, hogy nagyon erősen kezdtünk ezen az olimpián: előbb jött a vegyes váltós bronzérem, majd Shaolin is kicsavarta magát azon az ominózus napon, amikor döntőt futhatott” – mondta Bánhidi Ákos.

Hozzátette, megfordult az edzői stáb fejében, hogy az 1500 métert „beáldozzák”, hogy kicsit regenerálódjanak a lábak, ám ez ellentétes az elveikkel, így nem tették – s mint mondta, nem is bánja utólag sem, hiszen közel álltunk az éremhez ott is.

„Hezitáltunk, de nem tehettük meg, hogy visszaléptetjük a srácokat az ezerötszáztól, s ezt a nagyszerű negyedik és hatodik hely után is így gondolom – magyarázta a szakember, majd rátért a feketelevesre, a férfiváltóra. – Úgy éreztük, ezt a váltót akkor tudjuk megoldani, ha Shaolinnak marad energiája a végére, ezért a másik három fiúra több vezetési feladatot osztottunk, remélve, hogy eljutunk odáig, hogy Sanyi a végjátékban harcban lesz a továbbjutásért, és marad elég töltény a zsebében. Ezt a többletet Shaoang és John-Henry meg tudta volna oldani, ha nem alakulnak ki lemaradásos helyzetek, de Bencénél túlgondoltuk, ő sajnos lemaradt. Semmiképpen sem szeretném ráhúzni ezt a futamot, hiszen ő egy fiatal, tehetséges korcsolyázó, de egyértelmű, hogy az olimpiai prés agyonnyomta őt mentálisan és fizikailag is. Esetében túl korán jött a fal a többlet miatt. Utólag mindig könnyű okosnak lenni: attól félek, ha másként keverjük a kártyákat, és tartjuk a korábban megszokott másfél körös váltásokat a kettő helyett, akkor is jött volna a kalapácsos ember, s ugyanúgy nem maradt volna esélyünk arra, hogy Sanyi a végjátékban megoldja. A legjobb tudásunk szerint próbáltuk összerakni a futamot – sajnálom, hogy végül nem sikerült.”

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó) 

2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.