Síugrás: mindössze 0.2 pont döntött a győzelemről

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2022.01.01. 16:56
null
A Négysáncverseny garmisch-partenkircheni állomásán újra Kobajasi Rjoju győzött (Fotó: AFP)
Németországban már 1922. január 1-jén síugrással indították az újévet, és ez egy évszázaddal később is éppen így történt. A Négysáncverseny garmisch-partenkircheni állomásán újra Kobajasi Rjoju győzött.

 

Ha január 1., akkor újévi ugrás Garmisch-Partenkirchenben – mutassa a naptár akár 1922-t, akár 2022-t. Szívderítő, hogy a németországi hagyomány egy évszázaddal később is él, ezúttal viszont még nagyobb a tét, hiszen ez a viadal a Négysáncverseny egyik állomása.

Az aktuális világkupaszezon eddigi alakulása alapján leginkább Kobajasi Rjoju és Karl Geiger bizakodhatott a tornagyőzelemben, de a német versenyző esélyei már a második helyszínen elszálltak. Az oberstdorfi ötödik hely után ugyanis szombaton Garmisch-Partenkirchenben csupán hetedikként végzett, méghozzá jelentős ponthátránnyal, így nem csoda, hogy második ugrása után még percekig dühöngött, a kesztyűjét is jó messzire hajítva. Eközben Kobajasi újabb kiváló versenyt teljesített a tavaszias körülmények között, igaz, győzelme ezúttal tényleg csupán egy hajszálon múlt.

A helyi hős Markus Eisenbichler két remek ugrással adta fel neki a leckét, így a japán klasszis végül mindössze 0.2 ponttal előzte meg. A világkupában is élreálló Kobajasi sportszerűen elismerte, második ugrása az eggyel lejjebb vett beülőből indulva nem volt kiemelkedő, ám a dobogó tetején ünnepelve ez nyilván már a legkevésbé sem zavarta. Győzelmi mutatója ugyanis így kettőből kettő, és bár a hátralévő két helyszínen bármi megtörténhet, nagy lépést tett a Négysáncverseny megnyerése felé.

A dobogó alsó fokára a szlovén Lovro Kos állhatott fel, aki Kobajasi és Marius Lindvik mögött az összetettben is feljött a harmadik helyre. A mezőny most Ausztria felé veszi az irányt, ahol kedden Innsbruckban, csütörtökön Bischofshofenben csap össze.

NÉGYSÁNCVERSENY, GARMISCH-PARTENKIRCHEN
1. Kobajasi Rjoju (japán) 291.2 pont (143.0 méter, 135.5)
2. Eisenbichler (német) 291.0 (141.0, 143.5)
3. Kos (szlovén) 286.0 (135.5, 138.0)
A Négysáncverseny állása 2 állomás után
1. Kobajasi Rjoju 593.2 pont
2. Lindvik (norvég) 580.0
3. Kos (szlovén) 289.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik