Kanada a jegek ura, magyar pontszerzés - napi összefoglaló

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2010.02.25. 09:21
null
Kanadai örömünnep az oroszok elleni fölényes hokisiker után (Fotó: Action Images)
A vancouveri téli olimpia szerdai versenynapján a magyar küldöttség másodszor szerzett pontot, miután a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea összeállítású női váltó 3000 méteren ötödik lett. A nap legnagyobb nyertese egyébként Kanada volt, hiszen a női kettes bob kettős sikere mellett a juharlevelesek ezüstérmet nyertek a női gyorskorcsolya váltóban, férfi jégkorongban pedig fölényes, 7–3-as sikert arattak Oroszország ellen.


A teljes magyar különítmény érdekelve volt a rövid pályás gyorskorcsolyázók szerdai versenynapján. A női 1000 méter selejtezőiben Heidum Bernadett és Huszár Erika, a férfi 500-éban Darázs Péter és Knoch Viktor indult, míg a női 3000 méteres váltóverseny kisdöntőjében a Huszár, Heidum, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összeállítású magyar válogatott vett részt. Az egyéni versenyzők közül csak Heidum jutott tovább (Huszárt egy erősen vitatható bírói döntéssel kizárták), ám váltónk összesítésben az előkelő ötödik helyen végzett.

A magyar csapat a négy együttest számláló B-döntőben a hollandok mögött, de az olaszokat és a japánokat megelőzve szerezte meg a második helyet, ezzel hatodik lett volna, ám mivel később az A-döntőben a dél-koreaiakat kizárták, egy helyet előreléptek. Az A-döntőt egyébként így Kína nyerte meg Kanada és az Egyesült Államok előtt. (A magyar csapat verseny utáni értékelését itt olvashatják!)  

A női alpesi síelők óriás-műlesikló számában a rossz idő miatt csak egy futamot tudtak megrendezni, itt Berecz Anna a 47. helyen áll, Döme Zsófia azonban nem ért célba. A második futamot csütörtök este bonyolítják le.
    
A férfi sífutók 4x10 km-es számában a Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellne összetételű svéd csapat diadalmaskodott, ugyanakkor meg kell említeni, hogy a norvégok Petter Northug fantasztikus hajrájának köszönhetően szerezték meg az ezüstérmet.
    
A női gyorskorcsolyázók között „új csillag született", ugyanis a 3000 méteren aratott diadala után 5000 méteren is a cseh Martina Sáblíková győzött, akinek az 1500-on szerzett bronzérme után már három medália ékesíti vancouveri kollekcióját.

Női kettes bobban kettős kanadai siker született: az első helyen a Kaillie Humphries, Heather Moyse duó végzett, míg az ezüstérmet a Helen Upperton, Shelley-Ann Brown páros szerezte meg. Az utolsó futam előtt 3. helyen álló német Cathleen Martin, Romy Logsch kettős hatalmasat bukott (Logsch kiesett a bobból, de nem sérült meg), így a bronzérem az amerikai Pac Erin, Elana Meyers kettősé lett. 

Női síakrobatikában ugrásban az ausztrál Lydia Lassila győzött.
    
A férfi jégkorongtornán a negyeddöntőt bonyolították le: a legnagyobb érdeklődéssel várt kanadai–orosz párharc fantasztikus mérkőzést, fölényes hazai sikert hozott, miután 7–3-ra diadalmaskodtak a házigazdák. A másik három negyeddöntőben az Egyesült Államok legyőzte Svájcot, Finnország megverte Csehországot, Szlovákia pedig meglepetésre búcsúztatta a címvédő Svédországot.

 A NAP ÉRMESEI
Versenyszám Arany Ezüst Bronz
Síakrobatika, női ugrás Lassila (ausztrál) Nina Li (kínai) Csincsin Guo (kínai)
Gyorskorcsolya, női 5000 m Sáblíková (cseh) Beckert (német) Hughes (kanadai)
Sífutás, férfi csapatsprint (szabad stílus) 4x10 km-es váltó Svédország Norvégia Csehország
Rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 m váltó Kína Kanada Egyesült Államok
Bob, női kettes Moyse, Humphries (kanadai) Brown, Upperton (kanadai) Meyers, Pac (amerikai)

 

 ÉREMTÁBLÁZAT
ORSZÁG ARANY EZÜST BRONZ
Németország 7 10 7
Egyesült Államok 7 9 12
Kanada 7 6 2
Norvégia 6 6 6
Svájc 6 2
Dél-Korea
5 4 1
Ausztria 4 3 3
Svédország 4 2 2
Kína 4 2 2
Oroszország 3 4 6
Hollandia 3 1 2
Franciaország 2 3 5
Ausztrália 2 1
Csehország 2 3
Szlovákia 1 1 1
Nagy–Britannia 1
Lengyelország 3 1
Lettország 2
Olaszország 1 3
Japán 1 2
Fehéroroszország 1 1
Horvátország 1 1
Szlovénia 1 1
Észtország 1
Finnország 1
Kazahsztán 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik