A szlovákok kiejtették a címvédő svédeket

Vágólapra másolva!
2010.02.25. 08:26
null
Felhőtlen a szlovák öröm: elődöntős a csapat (Fotó: Reuters)
Címkék
A Vancouverben zajló téli olimpia férfi jégkorongtornáján az utolsó negyeddöntőben elbuktak a címvédő svédek, akik a szlovákoktól szenvedtek egygólos vereséget. Utóbbiak ellenfele az elődöntőben a házigazda kanadai válogatott lesz.

A svédek, ha nem is diadalmenetben, de simán hozták a csoportkört: a németeket 2–0-ra, a fehéroroszokat 4–2-re, az örök rivális finneket 3–0-ra győzték le és biztosították helyüket pluszmeccs nélkül a negyeddöntőben. A szlovákok a számukra örökrangadót jelentő csehek elleni találkozót elvesztették (1–3), de az oroszokat a szétlövésben meglepték (2–1), hogy a lettek 6–0-s kiütésével már teljes mértékben visszanyerjék önbizalmukat. Ez a csoport harmadik helyéhez és a norvégok elleni középdöntős találkozóhoz volt elég, amelyet az előzetesek alapján a vártnál kicsit nehezebben, egy góllal hoztak (4–3). Ettől függetlenül az olimpiai címvédő svédek aligha mehettek nyugodtan csatába a szlovákok ellen, amelyet bizony a mérkőzés tökéletesen igazolt.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri a vancouveri téli olimpián a férfi jégkorongtornát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Gólt nem, mindössze négy kiállítást hozott az első harmad, amely után a szlovákok lehettek bosszúsabbak, hiszen két és fél fórt hagytak kihasználatlanul – az egyetlen szlovák kiállítás összeért a második svéddel –, ellenfelük így hiába tűnt lendületesebbnek és magabiztosabbnak, az emberhátrányok miatt nem tudott folyamatos nyomást gyakorolni riválisára. (0–0)

Ami „bent ragadt" az első harmadban, az jócskán kijött a másodikban: öt gól esett, a szlovákok pedig egygólos előnnyel várhatták a záró felvonást.

A 28. percben az emberelőnyben játszó szlovákok 75 másodperc alatt jutottak vezetéshez: Marián Hossa passzolt Marián Gáboríkhoz, aki a kapuba lőtt. Egy perc sem kellett, már kettőre nőtt a szlovák válogatott előnye: Richard Zedník a jobb szélen indult meg, centerezését a középen érkező Andrej Sekera váltotta gólra. A felpaprikázott svédek nem is maradtak adósok a válasszal, de még milyennel!

A 34. percben Peter Forsberg a kapu mögül fonákkal tolt vissza egy korongot. A kapu előtt a középen érkező Patric Hörnqvist pedig ugyancsak fonákkal, a kapuvas segítségével szépített. Ahogy a szlovákok, úgy a svédek is gyorsan kihasználták a bekapott gól okozta sokkot még magán viselő ellenfél dekoncentráltságát. Azonnal nyomást gyakoroltak ellenfelükre, amelynek eredményeként 37 másodperccel később már az egyenlítő találatnak örülhettek. Igaz, az végül szerencsés körülmények között született: Henrik Zetterberg középre lőtt korongja Milan Jurcina vádlijáról pörgött saját kapujába. A szlovákok azonban nem rogytak össze, a harmad hajrájában visszavették a vezetést. Az emberelőnyös gólhoz kevesebb mint egy percre volt szükségük: Pavel Demitra távolról mértani bombával lőtte ki a bal felsőt. (2–3)

A harmadik felvonás elején a hátrányban lévő svédeken érződött, hogy sürgeti őket az idő, de a szlovák védelem jól oldotta meg feladatát, nem hogy lövésig nem engedték az ellent, még a harmadukba se nagyon. A szlovák támadások jobbára a gyors befejezésű kontrákra szorítkoztak kidolgozott akciók helyett, ennek eredményeként az 50. percben ismét kétgólos előnyre tettek szert. Megint a Marián Hossa, Demitra páros állította nehéz helyzet elé a svédeket, a befejező ember a szemfüles Tomás Kopecky volt, aki kihasználta a skandináv védők bizonytalanságát és körülményességét.

A svédek ismét emeltek vagy kettőt a fordulatszámon, ismét belátható távolságon belülre kerültek – Daniel Alfredsson szépített –, de a hátralévő időben már úgy sem tudtak egyenlíteni, hogy a hajrában levitték kapusukat. (3–4)

 VANCOUVER 2010
FÉRFI JÉGKORONGTORNA, NEGYEDDÖNTŐ
SvédországSzlovákia 3-4 (00, 23, 11)
G.: 27:34 Gáborík (Marián Hossa, Demitra – emberelőnyből, 01), 28:11 Sekera (Zedník, Pálffy – 0–2), 33:49 Hörnqvist (Forsberg – 12), 34:26 Zetterberg (Enström – 22), 39:12 Demitra (Chara, Marián Hossa – emberelőnyből, 23), 49:01 Kopecky (Marián Hossa, Demitra – 24), 49:39 Alfredsson (Nic. Bäckström, Eriksson – 3–4)
KORÁBBI EREDMÉNYEK
Finnország–Csehország 2–0
Oroszország–Kanada 3–7
Egyesült Államok–Svájc 2–0
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Finnország–Egyesült Államok
Kanada–Szlovákia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik