A svédek a férfiváltót is megnyerték sífutásban

Vágólapra másolva!
2010.02.24. 22:20
null
A svédek befutóembere, Hellner már magabiztosan haladhatott az első hely felé (Fotó: Reuters)
Címkék
A férfi 4x10 km-es váltóversennyel folytatódtak szerdán a sífutók küzdelmei a téli olimpián. Az aranyérmet a Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner összeállítású svéd csapat nyerte a toronymagas esélyes norvégok és a csehek előtt.

A váltók első tagjai a táv kétharmadáig együtt haladtak, ám ekkor a francia Gaillard igencsak rákapcsolt. Ezzel két dolgot ért el: egyrészt kiharcolt csaknem húsz másodperces előnyt, másrészt a norvégokon, a németeken, a svédeken és a finneken kívül mindenkit le is tudott szakítani. Pechjére azonban egy kilométerrel a váltás előtt elesett, így az említett négy csapat utolérte.

A második embereknél a svéd Olsson iramodott meg, s a finneket le is szakította, az üldözők közül viszont az idei Tour de Ski-győztes Lukás Bauer utolérte az éllovasokat. Aztán Olsson megint ritmust váltott, és ekkor már eléggé szétszóródott a mezőny.

Meglepő volt, hogy a nagy esélyes norvégok fél távnál csak a hatodik helyen váltottak több mint fél perces hátránnyal. Igaz, így volt ez a tavalyi vb-n is, mégis nyertek. Most azonban a harmadik emberük a  főállásban biatlonista Lars Berger volt, aki persze sífutóként is szerzett már három világbajnoki címet (mellesleg húga Tora, a női 15 km-es táv olimpiai bajnoka), most azonban nem tudott közelíteni az éllovas hármashoz: a svéd, a francia és a cseh csapathoz.

Ez a három gárda gyakorlatilag az utolsó kilométerekig együtt tudott maradni, mert bár a svéd Södergren a váltás előtt kiharcolt néhány másodperces előnyt, Hellner bevárta a másik kettőt. Így viszont az üldözők – a norvég Northug, a német Angerer és a finn Nousiainen – azért csökkentettek a hátrányukon. Idővel aztán Northug ott is hagyta a másik kettőt, és öt kilométerrel a vége előtt 15 másodpercre jött fel.

A svéd ezért aztán rá is kapcsolt, a többiek pedig utaztak mögötte egy darabig, de nem bírták sokáig az iramot. Hellner magabiztosan haladt az első hely felé, de az ezüstért nagy csatát vívott Koukal és Jonnier – és Northug, aki szinte heroikus küzdelemmel felért rájuk.

Az utolsó emelkedőn meg is előzte a másik kettőt, majd a célegyenesben – bár ezúttal kissé fáradtabban – ismét bemutatta parádés hajráját, ami azonban ezúttal csak az ezüsthöz volt elég. Mert a győzelmet a svédek szerezték meg, akik befutó emberének, Marcus Hellnernek még arra is volt ideje, hogy a közönség soraiból szerzett zászlót lengetve érjen át a célvonalon. A bronzérmet a csehek szerezték meg, akik részéről Koukal a végén lehajrázta az egy centit sem vezető, végig passzív francia Jonniert.

 VANCOUVER 2010
SÍFUTÁS, FÉRFI 4x10 KM-ES VÁLTÓ
 
1. Svédország (Rickardsson, Olsson, Södergren, Hellner) 1:45:05.4
2. Norvégia (Johnsrud Sundby, Hjelmeset, Berger, Northug) +15.9
3. Csehország (Jaks, Bauer, Magál, Koukal) +16.5
4. Franciaország +20.9
5. Finnország +24.9
6. Németország +44.0

A TELJES EREDMÉNYLISTÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik