Alpesi sí: Úry Bálint a következő idényben már világkupában is indulna

Vágólapra másolva!
2023.09.28. 14:20
null
Úry Bálint (Fotó: Facebook)
Amint lehet, kipróbálná magát a világkupa mezőnyében az alpesi síző Úry Bálint, erre reményei szerint már a most következő szezonban sor kerülhet.

A 19 éves versenyző a csütörtöki sajtóbeszélgetésen arról számolt be, hogy az új idényre Új-Zélandon készült, ahol kontinentális viadalon 12. és 13. helyeket szerzett műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, de a legjobb 21 éven aluli induló volt, és olyan riválisokat is megelőzött, mint a norvég Sebastian Foss-Solevag, aki 2021-ben világbajnok volt szlalomban.

„Nem akartam elhinni, hogy reális lehet felvenni a versenyt a legjobbakkal, de Új-Zélandon azt tapasztaltam, hogy sokkal közelebb vagyok az élmezőnyhöz, mint gondoltam” – fogalmazott a Fullsport SE sízője, akinek a felkészülését többek között az a Dietmar Thöni irányítja, aki az eddigi legeredményesebb magyar alpesi síző, a lesiklásban olimpiai 7. Miklós Edit trénere is volt.

Kaszó Klára menedzser elmondta, a jelenlegi szabályok szerint a férfiaknál a nemzetközi szövetség rangsorában be kell kerülni a legjobb 150 közé valamelyik szakágban ahhoz, hogy valaki világkupán indulhasson. A cél az, hogy ezt minél hamarabb teljesítse Úry, aki utána azonnal kipróbálná magát a legjobbak között.

Az idei világbajnokságon műlesiklásban 41. helyezett versenyző az MTI érdeklődésére elárulta, a következő lépcsőfok a legjobb harmincat felvonultató második futamba kerülés, azaz a vk-pontszerzés lenne, a hosszú távra vonatkozó álma pedig a vk-futamgyőzelem. Hozzátette, ennél nagyobbat addig nem akar mondani, amíg ezt el nem érte. Elárulta, fejlődését nagyban segíti, hogy mentáltréner is foglalkozik vele, mert korábban az edzések jobban mentek neki, mint maguk a versenyek, de mostanra tetten érhető a fejlődés ezen a területen.

A Fullsport SE tehetségei az ausztriai Imstben laknak a szezon során. A 2021-ben ifjúsági világbajnok Úry nagyra törő terveket sző, a mostani szezonban a junior vb-n a legjobb hat közé akar kerülni, két év múlva pedig már stabil pontszerzőként szeretne a vk-sorozatban versenyezni.

Az alpesi sízők vk-szezonja pontosan egy hónap múlva a hagyományoknak megfelelően az ausztriai Söldenben kezdődik óriás-műlesiklással. A mieink közül a vk-ban várhatóan Tóth Zita versenyez majd műlesiklásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik