Férfi röplabda El: bravúros győzelem Ausztriában

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 20:20
null
Nagy bravúrt ért el a magyar válogatott (Fotó: Földi Imre, archív)
Drámai, ötszettes győzelemmel folytatta szereplését az Ezüst Európa-ligában a magyar férfi röplabda-válogatott. Ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány csapata előbb szetthátrányból fordított, majd a negyedik játszmában két mérkőzéslabdát is hibázott. Végül azonban megnyerte az ötödik szettet, így két mérkőzés után két győzelemmel vezeti a csoportját.

 

A meccs első két pontja az osztrákoké lett, de aztán 4:1-ről sikerült egy pontra visszazárkózni. Igyekeztünk rendezni sorainkat, de 6:3-nál úgy tűnt, hogy nem sikerül és Nagy Péter időt is kért, de így is elmentek az osztrákok 9:3-ra. Az ütéseinket rendre hárították az osztrák blokkok, a miénkről viszont sorra out-ra pattantak a labdák. A játszma felénél egy hatalmas Ambrus ütés, majd egy remek Bögöly blokk reményt adott a fordításra. 17:11-nél 3 pontot is szereztünk sorozatban, és az osztrákok is időt kértek. Ennek ellenére is sikerült felzárkózni 19:17-re, de a végjátékban megint négyre nőtt a különbség. A játszmát egy hosszúra sikerült magyar ütés zárta le (25:21).

A második szettet sokkal harcosabban kezdtük. 3:1-re vezettünk, de de elég sok nyitást rontottunk, így nem sikerült meglépni. 6:6 után viszont elkapták a fonalat a fiúk és ugyan három pontos hátrányt is ledolgoztak az osztrákok, a vezetést nem adtuk át. Egy Tomanóczy blokk újra a mieinket juttatta vezetéshez, majd Horváth Kristóf remek ütését Keen Cameron fejelte meg egy ásszal. Ambrus Bence hatalmas ütésére sem volt ellenszere az osztrákoknak és innen már nem volt megállás. Bibók Balázs olyan ütést mutatott be, ami nem hagyott kérdést maga után. A védekezésünk is sokat javult, a blokk mögötti lepattanókat sorra összeszedtük és ahogy lenni szokott, a jól játszó csapatnak van szerencséje, az osztrákok nyitást rontottak. Hárompontos előnyben kezdtük a végjátékot, majd Bögöly ütésével öt játszmalabdához jutottunk, Horváth Kristóf pedig fel is tette az i-re a pontot (19:25).

A harmadik szett elején fej fej mellett haladt a két csapat 7:7-ig, ám ekkor sorozatban öt pontot szereztek a mieink. Az osztrákok egy időkéréssel igyekeztek megtörni a lendületünket, fel is jöttek kettőre, de Horváth Kristóf ütésével nem tudtak mit kezdeni az osztrákok és végre jól működött a blokkunk is. Bibók hatalmas ász szervája négy pontosra növelte a különbséget. A végén hét szettlabdája volt a mieinknek, amit egyből sikerült kihasználni (17:25).

A negyedik felvonásban sokáig fej fej mellett haladt a két csapat, aztán egy rossz nyitás és egy out ütés, máris 19:16-ra vezettek az osztrákok és Nagy Péter időt is kért. Jól tette, mert sikerült visszazárkózni, sőt Péter Benedek nyitásával egyenlítettünk is, majd meccslabdához jutottunk, de sajnos nyitást rontottunk. Horváth Kristóf ütése után újra lezárhattuk volna a meccset, s bár az osztrák ütés out lett, a játékvezető szerint beleért egy magyar játékos. Ekkor kicsit el is szabadultak az indulatok, ami a mieinket zavarta meg. A hazaiak jutottak szettlabdához, de kettőt a mieink is hárítottak. A harmadiknál sajnos a blokkról Bögöly arcára pattant a labda, innen pedig vonalon túlra, így következhetett az 5. szett (29:27).

Az ötödik játszma ott folytatódott, ahol az előző befejeződött: fej fej mellett haladt a két csapat, és bár az osztrákok egyszer elmentek kettővel, villámgyorsan sikerült egyenlíteni, sőt 8:6-os magyar vezetésnél volt térfélcsere. Ekkor meg az osztrákok egyenlítettek azonnal. 13:13 után Ambrus remekelt és harcolta ki az újabb meccslabdát, s ezúttal Bögöly Gábor ütésével be is fejeztük a mérkőzést (13:15).

RÖPLABDA
Ezüst Európa Liga, B-csoport, 2. forduló:
Ausztria–Magyarország 2:3 (21, –19, –17, 27, –15)
Ried, 415
néző. V: Papadopol (olasz), Petsche (osztrák)
Ausztria: Ecker 14, Hensel 11, Thaller 2, Glatz 19, S. Sablatnig 8, Czerwinski 16. Csere: Kitzinger (liberó), Etlinger 2, Müller, Mürzl. Szövetségi kapitány: Eadovan Gacic
Magyarország: Horváth K. 14, Ambrus 11, Bibók 17, Bögöly 15, Tomanóczy 10, Keen 5. Csere: Bán V., Kiss M. (liberók), Péter B. 1, Mikuláss-Koch. Szövetségi kapitány: ifj. Nagy Péter
MESTERMÉRLEG
Ifj. Nagy Péter:
– Nem kezdtük megfelelő agresszivitással a mérkőzést. Igazából a második játszmától kapcsolódtunk be a meccsbe. Úgy érzem, ha a 4. szett elejét nagyobb hőfokon kezdjük, akkor le tudtuk volna zárni a találkozót, de így is nagyon örülök a győzelemnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik