Férfi röplabda: 2025-re ütőképes válogatottunk lehet – Koch Róbert

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 09:11
null
Koch Róbert: Azt vallom, hogy aki jól érzi magát a csapatban, az teljesít a legjobban (Fotó: Árvai Károly)
Elkezdte a felkészülést a férfi röplabda-válogatott az Európa-ligára és az augusztusi Eb-selejtezőkre. Koch Róbert szövetségi kapitány bizakodó, és játékosaitól azt várja, hogy mindig magasabbra tegyék a lécet.

 

– Egy hete kezdte az edzéseket a férfiválogatott. Mennyire sikerült összekovácsolni a csapatot?
– Nehézkesen indult a munka, mert a játékosok különböző mentális és fizikai állapotban érkeztek az edzőtáborba – mondta Koch Róbert, a férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. – A bajnokságok különböző időpontokban értek véget, nem volt könnyű kitalálni, hogy milyen intenzitású edzéseket végezzünk. Mindenki sokkal enerváltabb volt, mint tavaly nyáron, ezért a fizioterapeuták éjjel-nappal dolgoztak, hogy megpróbálják regenerálni a játékosokat.

– Sikerült?
– Igen, jól haladunk. Az előző nyáron elkezdtük mentálisan és morálisan is csapatcentrikussá építeni a válogatottat. Kialakítani egy egységet, tehát a csapatkohéziót helyeztük előtérbe. Ez az alapja egy hosszútávú építkezésnek. Ezen a téren a csapat és a stáb jó úton jár! A közösségépítés, továbbra is fókuszban marad, e mellett az egyéni teljesítmény maximalizálásán lesz a hangsúly. Az egyéni fejlesztés a tavaly lefektetett alapok nélkül nem valósulhatna meg.

– Könnyebbség, hogy Azerbajdzsán visszalépésével csak Finnország ellen kell kétszer pályára lépnie a válogatottnak?
– Egyáltalán nem. A finnek az európai rangsor tizenkettedik helyén állnak, hosszú évek óta a röplabdázás elitjébe tartoznak, és csak a koronavírus-helyzet miatt sorolták vissza őket, ugyanis korábban az Arany-divízióba tartoztak. Emiatt is kell figyelnünk a játékosok mentalitására, mindenki akkora kihívások elé állítsa magát, amelyeket képes teljesíteni. Csupán két felkészülési meccset játszunk, ami nem sok, ráadásul a négyes döntő – amelynek a házigazda jogán biztos résztvevői vagyunk – iszonyatosan nehéz lesz.

– Kerethirdetéskor mondta, hogy az egészséges versenyszellem kialakítása a cél. Ez megtörtént?
– A versenyszellemmel nincs baj, mindenki ösztönzi saját magát és a társakat is. A csapatunk sokszínűségéből adódóan vannak már rutinos, jó játékosok, ugyanakkor pályára lépnek majd a feltörekvők is, akik a jövőben – a befektetett munka függvényében – alapemberek lehetnek.

– A válogatottba meghívott hat légiós tapasztalataival segíti a többieket?
– Teljes mértékben, ráadásul mivel erősebb bajnokságban játszottak, a munkabírásuk is nagyobb – ilyen szempontból a magyar röplabdának még fejlődnie kell. Az edzéseken észrevehető, hogy a külföldön játszók kitartóbbak, kevésbé fáradékonyak, ráadásul mentálisan is erősebbek.

– Többen dicsérték, hogy a férfiválogatott az ön irányításával visszatérhet arra az útra, amelyen korábban többször is járt. Hogy látja, mire van szükség a változáshoz?
– A legfontosabb, hogy egy válogatott esetében nem csapatot, hanem közösséget kell építeni. Én arra tanítom a fiúkat, hogy egy irányba tartsanak. Azt vallom, hogy aki jól érzi magát a csapatban, az teljesít a legjobban! Jó úton haladunk a javulás felé, de a jövő az utánpótlásban rejlik, ott kell nagy tetteket véghez vinni, a válogatott csak a piramis csúcsa.

– Mi segítheti az előrelépést?
– Egy Európa-bajnokság megrendezése, hiszen így az európai ranglistán előrébb tudunk lépkedni, ezáltal pedig könnyebb ellenfeleket kaphatunk.

– Az Európa-liga csak egy erőpróba az Eb-selejtezőkre?
– Kezdem hátulról… Egy Eb-selejtezőn a kijutás a cél a kontinenstornára. Ez a mi esetünkben nem realitás, ugyanakkor sportemberként a realitástól el kell rugaszkodnunk, mindig magasabbra kell tennünk a lécet! Most az a fontos, hogy a fiúk szívvel-lélekkel játsszanak, és én már akkor boldog lennék, ha az Európa-ligában döntőbe tudnánk jutni. A játékosoknak – ahogy tavaly is – arra van szükségük, hogy közönségszórakoztató, minőségi mérkőzéseket játsszanak.

– A selejtező sem néz ki egyszerű feladatnak.
– Valóban nem, az ellenfeleink közül mindössze Grúzia szerepel nálunk hátrébb a ranglistán. A szlovákokkal a hétvégén játszunk felkészülési mérkőzéseket, a spanyolok pedig jobbak nálunk fizikailag és mentálisan is. Itt jön majd ki igazán, ki milyen erős bajnokságban játszik.

– Bizakodó?
– Naná! A csapatunk nagyon összetartó, akárki kerül is be, hamar be tud illeszkedni. Ugyan fiatal a csapat, de látok benne potenciált. Ha tudatosan hosszútávon dolgozunk, 2025-re ütőképes csapatunk lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik