Serie A: Ranieri újabb csodája; kiesett a Spezia

Vágólapra másolva!
2023.06.11. 22:44
null
Claudio Ranieri a 89. percben cserélt, a beállított játékos a 94. percben gólt szerzett, a Cagliari feljutott (Fotó: AFP, archív)
A Verona 3–1-re legyőzte a Speziát a Serie A-ban maradásért vívott osztályozón, így bent maradt az olasz labdarúgó-élvonalban. Vasárnap este drámai körülmények között az is eldőlt, hogy a Serie B harmadik feljutó csapata a Cagliari, Claudio Ranieri szardíniai csapata ugyanis a 94. percben szerzett góllal legyőzte a Barit.

 

A Spezia és a Verona egyaránt 31 ponttal a 17. és a 18. helyen zárta a Serie A-t, s hiába kedveztek volna az egymás elleni eredmények a Speziának (a veronai 2–1-es vendégsiker után a másik felállásban 0–0-t játszottak), vagy volt jobb a Verona gólkülönbsége, a kiesésről a szabályok szerint egyetlen mérkőzés hivatott dönteni.

Ennek helyszíne a pontosan a két város között fekvő Reggio Emilia volt, az egyik kapu mögött a Verona, a másik mögött a Spezia szurkolótáborával. A két tartalékos csapat közül a Verona kezdett jobban, az ötödik percben Darko Lazovics keresztbe passzolt labdáját Davide Faraoni lőtte el távolról, és a kaputól egy méterre álló Ethan Ampadu nem tudott tisztázni, a lábáról a kapuba pattant a labda.

Tíz perccel később Ampadu – akit a Chelsea tavalyelőtt a Sheffield Unitednak, tavaly a Veneziának adott kölcsön, és mindkét gárdával kiesett – a túloldalon lövésre szánta el magát, a labdája két, blokkolni próbáló védőn is megpattant, és a jobb felső sarokban kötött ki.

Az egyenlítés után a Verona ismét a kezébe vette az irányítást, Cyril Ngonge 12 percen belül két gólt is lőtt – a másodiknál megint Ampadun pattant meg a labda –, így kétgólos előnnyel mehetett pihenni az északibb csapat.

A Spezia a 70. percben kapott esélyt a felzárkózásra, az első veronai gólt szerző Faraoni ugyanis a saját gólvonalán kézzel tisztázott, amiért kiállították, és tizenegyest is kapott a Spezia. M'Bala Nzola állt a labda mögé, de gyenge és rosszul helyezett lövése után Lorenzo Montipo kiütötte a labdát. Az emberelőnyét később sem tudta gólra váltani a Spezia, így kiesett az élvonalból.

A Chelsea nehezen talál csapatot jövőre Ampadunak, aki így zsinórban három idényben esett ki azzal a klubbal, amelynek kölcsönadták…

Arról, hogy a kieső kikötővárosiak helyett ki játszhat ősztől a Serie A-ban – az egyenes ágon feljutó Frosinone és Genoa mellett –, a Serie B rájátszásának utolsó meccse döntött másik két tengerparti város együttese között, szintén vasárnap este. A playoff döntőjének első mérkőzése Cagliariban 1–1 lett, vagyisBariban a visszavágón teljesen nyitott kérdés maradt, melyik klub jut az élvonalba – a döntetlen a Barinak kedvezett, mert előrébb végzett a tabellán.

A 94. percig minden a Bari számára kedvezően alakult, hiszen nem esett gól. Csakhogy Claudio Ranieri, a Cagliari edzője (akinek legnagyobb csodája valószínűleg a Leicester Cityvel megnyert angol bajnoki cím volt 2016-ban) a 89. percben beküldte Leonardo Pavolettit a pályára, és a 94. percben a cserejátékos megszerezte a találkozó egyetlen gólját, feljuttatva a szárd csapatot a Serie A-ba!

A Cagliari 1990 után másodszor jutott fel a Serie A-ba a 71 éves Ranieri irányítása alatt, míg az első alkalom óta háromszor (1998-ban, 2004-ben és 2016-ban) másokkal sikerült az élvonalba kerülnie.

SERIE A
OSZTÁLYOZÓ A BENNMARADÁSÉRT
Verona–Spezia 3–1
(Faraoni 5., Ngonge 26., 38. ill. Ampadu 15.)
Kiállítva: Faraoni (Verona, 69.)
A Verona bent maradt, a Spezia kiesett

SERIE B
RÁJÁTSZÁS A FELJUTÁSÉRT
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Bari–Cagliari 0–1 (Pavoletti 90+4.)
Feljutott: a Cagliari, 2–1-es összesítéssel

A Serie A 2023–2024-es idényének mezőnye: Napoli, Lazio, Inter, Milan, Atalanta, Roma, Juventus, Fiorentina, Bologna, Torino, Monza, Udinese, Sassuolo, Empoli, Salernitana, Lecce, Verona, Frosinone, Genoa, Cagliari

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik