Végre összecsap Fury és Uszik

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 08:16
Tyson Fury (balra, 118.8) csaknem 13 kilogrammal többel mérlegelt, mint Olekszandr Uszik (105.9) (Fotó: AFP)
Tyson Fury és Olekszandr Uszik nehézsúlyú mérkőzéséről túlzás nélkül állítható: az egész bokszvilág ezt várja. A sportág két hérosza szombaton magyar idő szerint éjfél körül Rijádban lép a kötelek közé, a tét a királykategória vitathatatlan bajnoki címe.

 
A két veretlen nehézsúlyú bokszoló, a 35 éves brit Tyson Fury (34–0–1, 24 KO–TKO) és a 37 esztendős ukrán Olekszandr Uszik (21–0–0, 14 KO–TKO) csatáját még 2023 októberében jelentették be, eredetileg 2023. december 23-án léptek volna ringbe, ám a meccs két okból is halasztódott: Fury rázós mérkőzésen csak nehezen nyert a UFC nehézsúlyú királya, Francis Ngannou ellen, a britet le is ütötték, menedzsmentje úgy látta, jobb halasztani, majd a „Cigánykirály” sparringolás közben megsérült, így tolódott az ütközet május 18-ra.

Tyson Fury a WBC, ellenfele a WBA, az IBF, a WBO és az IBO vb-öveit teszi kockára a küzdelemben, összecsapásuk klasszikus címegyesítő mérkőzés, arról dönt, melyikük a vitathatatlan bajnok (undisputed champion). Fury azzal került a kategória középpontjába, hogy 2015-ben pontozással legyőzte Volodimir Klicskót, megfosztva ezzel vb-öveitől. Fury – noha életmódja korántsem volt példamutató – felszívta magát a nagy csatákra, az amerikai Deontay Wilder ellen döntetlent hoztak ki a pontozók (2018), ám kétszer TKO-val nyert (2020, 2021), Derek Chisorát és Dillian Whyte-ot ugyancsak TKO-val verte meg (mindkettőt 2022-ben).

Uszik pontozással győzött Chisorával szemben (2020), előbb Londonban (2021), majd Dzsiddában (2022) is nyert a brit Anthony Joshua ellen. Tavaly a brit Daniel Dubois-t intézte el KO-val.

Ment persze a szájkarate, a fordított alapállású Uszik Klicskóval is konzultált, hogyan lehet Furyt elintézni, mire a brit megjegyezte: „Vladtól tanácsot kérni? Ha tudta volna, ő maga is megteszi.” A meccs előtti napokban is poénkodott: „Nagyon ideges vagyok, Uszik, kérlek, ne verj meg!” Hozzátette: „Az ukrán nagyszerű bunyós, de sajnos a még nagyszerűbb Tyson Furyval kell szembenéznie.” Uszik: „Én nyerek, lehetőségem van a vitathatatlan bajnoki címre.”  Tény, a profiboksz.hu szakavatott elemzése sem tud dönteni a két gigász között…

Ami a vitathatatlan bajnok címet illeti: azé, aki a négy nagy szervezet (WBC, WBA, IBF, WBO) vb-címeit egyidejűleg birtokolja. A brit Lennox Lewis (WBC) és az amerikai Evander Holyfield (WBA, IBF) 1999-ben csapott össze kétszer is, márciusban döntetlenre végeztek, novemberben Lewis győzött pontozással, ekkor már az IBO vb-övét is bedobták a közösbe, így a brit lett az egyesített bajnok.

A bunyó nagy igazsága, hogy a méret számít. Nos, Fury 206 centi, a Macska becenevű Uszik 191 cm, az ukrán ráadásul cirkálósúlyból ment fel nehézsúlyba – akárcsak Holyfield. A brit szerint: „Az átlagos nehézsúlyút legyőzhetik a lentről jövők, de a legjobbakat már nem. Usziknak ez is hátrányt jelent.”

Azért ne feledjük: Holyfield kétszer is legyőzte Mike Tysont.

Rácz Félix (Fotó: Árvai Károly)

Fury csapatát meglepően feszültnek látom – apja, John például tettlegességig fajuló csetepatéba keveredett –, ez nem a magabiztosság jele. A brit mintha túlpörögne, ezt nem tapasztaltam sem a Deontay Wilder, sem a Dillian Whyte elleni meccsei előtt. Az dönthet, melyikük alkalmazkodik jobban a másikhoz. Floyd Mayweather volt ebben nagy, Fury sem rossz, sokat le is adott, hogy nagyobb sebességgel üssön. Ám Uszik szakmailag kiváló, ő a „bokszoló”. Nyilván mozgatja majd Furyt, hogy elfáradjon, erre a brit összekapaszkodhat, s ez elég nehéz teher – nem beszélve arról, hogy Uszik tizenöt centivel ala­csonyabb.

NS-szakértő: RÁCZ Félix, az IBO supervisora

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik