Nehezen nyerő, de hatásos klubok az NFL elitjében

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2012.11.29. 16:21
null
A Baltimore San Diegóban hosszabbításos meccsen folytatta menetelését (Fotó: Reuters)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2012-es szezonja során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel. Az első helyen továbbra is a nehéz meccseit is sorra behúzó Houston Texans áll, mögötte a szintén nyögvenyelős mérkőzéseket sikerrel vevő Atlanta Falcons és a Baltimore Ravens áll. S egyre inkább úgy fest, semmi sem mentheti meg a Kansas Cityt attól, hogy a tavaszi drafton behúzzon egy ígéretes irányítót, aki megoldaná problémái javát.

 

1. (az előző héten: 1.) Houston Texans (10-1)
Nyert a Texans, de aki látta a Lions elleni összecsapást, tudja, hogy nem szabad túlértékelni ezt a győzelmet... Egyrészt több, véleményes játékvezetői ítélet született, ami a Houstont segítette, másrészt azért az elmúlt hetekben megmutatták Matt Schaubék, hogy verhetőek. Főleg a védelem az, ami Brian Cushing és Jonathan Joseph sérülésével gyengült, de azért a támadókat is könnyen zavarba lehet hozni.

2. (2.) Atlanta Falcons (10-1)
Megszerezte szezonbeli tizedik győzelmét is a Falcons, így tovább növelte előnyét az NFC-ben és egyre közelebb kerül a rájátszáshoz, valamint az első kiemeléshez. A kérdés továbbra is már csak az, hogy az Atlanta képes lesz-e átmenteni a győztes formáját a playoffra, vagy ismét lebokkolnak, mint az előző években...

3. (3.) Baltimore Ravens (9-2)
A Ravens a legutóbbi kilenc meccséből nyolcat megnyert, de voltak nehéz pillanatok a Chargers ellen. Ki lehet emelni például egy egészen komikus 4. és 29-es szituációt az utolsó percekben, aminek hála egyáltalán hosszabbítást tudott kiharcolni a Baltimore. A lényeg a győzelem, ám vasárnap a San Diegónál sokkal nehezebb rivális vár a Hollókra, mégpedig a Steelers.

4. (5.) San Francisco 49ers (8-2-1)
Colin Kaepernick eddig mindkét összecsapásán bizonyította, hogy van legalább olyan jó kezdőirányító, mint Alex Smith. Sokoldalúbb, kiszámíthatatlanabb – meg is kapja az újabb lehetőséget a Rams elleni csoportmeccsen, amelyen kötelező a győzelem!

5. (6.) Denver Broncos (8-3)
Manningék ismét hozták a kötelezőt, ha nem is könnyen, de azért sikerrel átléptek az új sereghajtó Kansas Cityn. Sem a támadó-, sem a védőegység nem hozta a tőle elvárt Pazar teljesítményt, ám pont ez jelzi a Broncos valódi erejét, hogy még így is sorra húzzák be a fontos győzelmeket. Ám a Buccaneers ellen azért kicsit nehezebb dolga lesz John Fox együttesének, ezt biztosan kijelenthetjük.

6. (7.) New England Patriots (8-3)
Az előző heti kiütéses győzelem után a Jetset is kioktatta a Patriots, igaz, ezúttal ehhez még Tom Bradyre sem volt szükség... Elég volt egyetlen jó perc, és el is dőlt a mérkőzés, hála a New York-i ügyetlenkedésnek. Vasárnap Patriots–Dolphins, egy újabb összecsapás csoporton belül, természetesen a New England az esélyes!

7. (8.) Chicago Bears (8-3)
Esélyt sem hagyott a Chicago a csoportellenfél Vikingeknek az előző héten, így pedig már megvan a Bears szezonbeli nyolcadik győzelme is! Ráadásul mivel a Packers kikapott, így ismét előnybe kerültek Cutlerék, az eltiltásokkal hátráltatott Seahawks ellen pedig tovább lehet növelni a fórt...

VÖRÖS ZÓNA: Manningek: 750! Rodgers: 20000! Belichick: 200!
VÖRÖS ZÓNA: Manningek: 750! Rodgers: 20000! Belichick: 200!

8. (10.) New York Giants (7-4)
A lehető legjobbkor jött a szünet a címvédő Giantsnek, Eli Manningék ugyanis fantasztikus formában tértek vissza a pihenőről, szó szerint kiütötték a Green Bay Packerst. Nagyon kellett ez a nyert meccs, a Cowboys ugyanis kikapott, így ismét ellépett a Giants az NFC Eastben. Hétfő este Giants-Redskins, nem lesz könnyű meccs, hisz a Skins remek formában van az utóbbi fordulókban, ám Tom Coughlin fiai számára nincs lehetetlen!

9. (4.) Green Bay Packers (7-4)
Csupán néhány perc kellett ahhoz, hogy kiderüljön, a Packersnek semmi esélye nem lesz a címvédő ellen vasárnap este. Ám ez a különbség még minket is meglepett! A védelemről eddig is tudtuk, hogy nem bírja el a sok sérülést, ám hogy a tavalyi MVP Aaron Rodgers vezette támadócsapatnak is ilyen rosszul menjen, az ritka. Mindenesetre a Vikings ellen lehet, sőt kötelező javítani!

10. (9.) Seattle Seahawks (6-5)
Amikor már elhinnénk, hogy a Seahawks végre megindult a rájátszás felé, mindig jön egy kellemetlen vereség – ezúttal a Dolphins ellen kapott ki a Seattle. A helyzet nem túl rózsás, hiszen Russell Wilsonék idegenben eddig még egyszer sem tudtak nyerni, ezen pedig mindenképpen változtatni kéne, hiszen most jönnek a legfontosabb hetek a szezonban. Kellemetlen hír azonban, hogy a Hawks védelmének két kezdő cornerbackje, Brandon Browner és Richard Sherman egyaránt 4 meccses eltiltást kapott, ami nagy érvágás lehet.

11. (16.) Indianapolis Colts (7-4)
Megvan a hetedik győzelme is az Indianapolisnak! Nem volt könnyű szülés, a támadószekció nem nyújtott valami acélos teljesítményt, de a védelem ezúttal erőn felüli játékot mutatott fel a Bills támadóalakulata ellen, ez pedig végül elég volt, hogy ha szorosan is, de meglegyen a mérkőzés.

12. (11.) Tampa Bay Buccaneers (6-5)
Habár az NFC-t vezető Atlanta Falcons ellen már kevésnek bizonyult a Tampa Bay, és ezzel hárommérkőzéses győzelmi sorozata szakadt meg a Bucsnak, még így is nagyon nagy esélye van a playoffra Greg Schiano együttesének. A hátralévő sorsolás viszont nem lesz könnyű, az e heti fordulóban például Denverbe kell menni.

13. (17.) Cincinnati Bengals (6-5)
Sorozatban a harmadik összecsapását zárta sikerrel a Cincinnati, ezzel pedig visszajött a wild cardért folyó vadászatba az AFC-ben. Innentől minden győzelem kell, hiszen Andy Daltonék egyik legnagyobb vetélytársa pont a csoportrivális Steelers lesz.

14. (13.) Pittsburgh Steelers (6-5)
Hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett a Pittsburgh a csoport sereghajtója, a Cleveland Browns ellen, ami nagyon sokba kerülhet még, hiszen így leadták az előnyüket a Bengalsszal szemben. De így is az egyik fő esélyes a gárda az egyik wild card pozícióra, ám ehhez az utolsó hetekben nem nagyon szabad hibázni. Ben Roethlisbergher és Troy Polamalu visszatérése már napirendre került, ám a támadófalban fennálló problémákat tökéletesen jelzi, hogy a néhány hónapja térdszalag szakadást szenvedő, újonc guard David DeCastrót kényszerből újraaktiválta az edzői stáb, és lehet, hogy a hétvégén rögtön kezdenie is kell majd.

15. (14.) Minnesota Vikings (6-5)
Sima vereséget szenvedett a Vikings a Soldier Fielden, a komoly ellenfeleknél pedig azért kiderül, hogy idén még nem playoff csapat a Minnesota, hiába pozitív a mérlegük. A következő csatára a hétvégén Green Bayben kerül sor, a papírforma pedig nem a Vikes sikerét jósolja...

16. (13.) New Orleans Saints (5-6)
Eddig tartott a Saints győzelmi sorozata, a 49erssel már Brees sem bírt. Ezúttal pedig a futójáték is csődöt mondott, a védelem pedig már jó ideje gyenge, így a Szentek ebben a csapatrészben nem nagyon bízhattak, ahogy ezúttal sem. A tizenharmadik forduló nyitómérkőzésén ismét a Falconssal csap össze a New Orleans.

17. (19.) Washington Redskins (5-6)

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Robert Griffin III és a Washington magára talált az elmúlt két hétben, de a rájátszás szempontjából ez sajnos már szinte biztos, hogy későn jött. Mindenesetre már most látszik, hogy Griffin hosszútávon is megoldás lesz a Skins irányítóproblémáira, de az elkapóin és a védelem hátsó tengelyén még sokat kell dolgozni.

18. (15.) Dallas Cowboys (5-6)
Kínos hálaadásnapi vereség otthon a rivális Redskins ellen, ráadásul a playoffesély is csökkent Jerry Jonesék számára. Az offense-zel eddig is sok volt a gond, de Rob Ryan egysége, a védelem eddig nagyon meggyőző. Ha viszont ez a csapatrész is csődöt mond, nagy a baj...

19. (18.) Detroit Lions (4-7)
Amikor azt gondolnánk, hogy a játékvezetők már nem tévedhetnek nagyobbat a Lions ellen, akkor jön a legnagyobb durranás! Pedig ez a Detroit egyáltalán nem szolgált rá a jelenlegi, 4-7-es mérlegére, de a sok apró hiba visszaüt. A folyamatos, rossz játékhívásokat, a sok edzői hibát és a játékosok állandó fegyelmezetlenségét viszont már nem lehet ráfogni a bírókra! Ez az idényük elment az Oroszlánoknak, de azért itt kisebb fajta takarításnak kellene következnie az edzői stábban.

20. (26.) Miami Dolphins (5-6)
A Dolphins három vesztes mérkőzés után tudott végre ismét nyerni, így továbbra is maradt remény a rájátszásra. Most már szinte minden meccsét sikerrel kéne zárnia a gárdának, ami alapból is rettentő nehéz feladat lesz, de még így sem a saját kezében lenne a sorsa a Miaminak...

21. (25.) St. Louis Rams (4-6-1)
Lassan elkélne néhány új fegyver St. Louisban, mert ez még így sem elegendő, ami a támadókat illeti. Kevés minőségi elkapó, egy gyenge irányító, és egy tartalékos, felforgatott fal alapvetően rettentően kevés az eredményességhez. A 49ers ellen ezek a problémák várhatóan csak növekednek.

22. (21.) Buffalo Bills (4-7)
A futójáték teljesen rendben van, viszont a játékhívás és a passzjáték nagyon gyenge a Buffalónál. Előbbiből volt is nézeteltérés a csapaton belül, ám ezt az évet még valahogy ki kell húznia a jelenlegi stábnak, aztán majd a holt idényben jöhet a nagytakarítás a játékoskeretben és az edzői stábban egyaránt.

23. (20.) New York Jets (4-7)
Ekkora szerencsétlenkedést, mint amit a Jetstől láthattunk a Pats elleni, hálaadásnapi meccsen, ritkán látni. Pedig még bíztatóan is indult az összecsapás, ám kevesebb mint egy perc alatt minden kártyavárként omlott össze. Mark Sanchez élőben szolgáltatta nekünk az év legkomikusabb jelenetét – sajnálatára ez inkább negatívra sikeredett.

24. (22.) San Diego Chargers (4-7)
Nagyon sok momentuma volt már a Chargersnek, ami után azt lehetett mondani, hogy ennél szerencsétlenebb már nem is lehetne a csapat, a Ravens ellen könnyen lehet, hogy még ezt is sikerült alulmúlni. Győztes állásnál, az utolsó pillanatokban benyelni egy 4&29-es szituációt, majd hosszabbításban elveszíteni a mérkőzést, ez mindent elmond a San Diego idei évéről.

25. (24.) Arizona Cardinals (4-7)
A semmiből kezdővé avanzsált Ryan Lindley úgy látszik, nem tudott új színt vinni a Cardinals támadójátékába, ráadásul a labdára még meg kellene tanulnia vigyázni. Beanie Wells hosszú ideje várt visszatérése azért némi lendületet hozott a hatékonyságot illetően, ám még ez sem volt elég. Bár ebben az idényben már nincs esélye robbantani az Arizonának, de néhány gárda orra alá borsot törhetnek azért.

26. (28.) Carolina Panthers (3-8)
A hétfő esti rangadó a Panthers sikerét hozta. Cam Newton csodálatos teljesítményt nyújtott, 306 passzolt yardja mellett két touchdownpasszt osztott ki, valamint futott is ugyanennyit, ezzel esélyt sem adott az Eaglesnek. Az 1-10-es mérleggel álló Chiefs ellen tovább építheti megtépázott önbizalmát a Carolina.

27. (30.) Cleveland Browns (3-8)
Nagy meglepetésre legyőzte a Steelerst a Browns, ami nem kis teljesítmény, annak ellenére sem, hogy igencsak foghíjas volt a Pittsburgh. A nyolc (!!!) labdaszerzés ellenére is szoros eredmény született, ami tükrözi a támadóegység gyengeségét. Nincs elég, megfelelő célpontja Brandon Weedennek.

28. (22.) Tennessee Titans (4-7)
Nem lehet túl büszke magára a Titans, hiszen a rendkívül rossz formában lévő Jaguarstól kikapni nagy blama. Komoly viták voltak a mérkőzés után, a játékosok közül állítólag többen is összekülönböztek Chris Palmerrel, a támadóegység edzőjével, akit emiatt el is bocsátottak (a helyét pedig az irányítók eddigi edzője, Dowell Loggains veszi át).

29. (27.) Philadelphia Eagles (3-8)
Romokban hever a Philadelphia, szavakat is nehéz találni az Eagles idei gyengélkedésére. Andy Reid főedző sem tudja, hogyan javíthatna az együttesén, ám az, hogy a defensive end Jason Babintől gyorsan megszabadult, nem biztos, hogy jó ötlet volt. Ráadásul DeSean Jackson sérültlistára került, így ebben az évben már ő sem segítheti tovább a társait.

30. (29.) Oakland Raiders (3-8)
Ismét sima vereséget szenvedett a Raiders, és immár biztos, hogy újabb eredménytelen szezont zár a csapat. Lassan Carson Palmer ideje is lejár, a vezetőség a 49ers példáján felbuzdulva lassan elkezdi próbálgatni a csereirányító Terrelle Pryort.

31. (32.) Jacksonville Jaguars (2-9)
Úgy tűnik, Blaine Gabbert volt az igazi probléma Jacksonville-ben, ugyanis amióta megsérült, a helyette irányító Chad Hennevel jobban megy a csapatnak. A végére akár 3 vagy 4 győzelem is összejöhet, elszáll a játékosbörze első választásának esélye, és nehéz lenne levadászni a legjobb irányítót.

32. (31.) Kansas City Chiefs (1-10)
Ismét vereséget szenvedett a Kansas City – sorozatban a nyolcadikat. Mivel a Jacksonville nyert, az első draftjog várományosává vált Romeo Crennel együttese, néhány hónap múlva pedig jöhet az új irányító.

A 12. forduló három összecsapással veszi kezdetét csütörtökön. Az Atlanta Falcons–New Orleans Saints mérkőzésről szóló beharangozót ide kattintva olvashatja el!

STATISZTIKÁK
A 12. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Matthew Stafford (Detroit Lions)
Tony Romo (Dallas Cowboys)
–Houston Texans
–Washington Redskins
441
A legtöbb futott yard: Bryce Brown (Philadelphia Eagles) –Carolina Panthers
178
A legtöbb elkapott yard: Andre Johnson (Houston Texans)
–Detroit Lions 188
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 3429
Matthew Stafford (Detroit Lions)
A legtöbb futott yard: 1236
Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard: 1257 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés: 112
Jerod Mayo (New England Patriots)
A legtöbb sack: 16.5 Aldon Smith (San Francisco 49ers)
A legtöbb interception: 8 Tim Jennings (Chicago Bears)

 

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
2012. 11. 22. 18:30 Detroit Lions–Houston Texans 31–34 – h.u.
2012. 11. 22. 22:15 Dallas Cowboys–Washington Redskins 31–38
2012. 11. 23. 2:20 New York Jets–New England Patriots 19–49
2012. 11. 25. 19:00 Cincinnati Bengals–Oakland Raiders 34–10
2012. 11. 25. 19:00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers 20–14
2012. 11. 25. 19:00 Indianapolis Colts–Buffalo Bills 20–13
2012. 11. 25. 19:00 Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans 24–19
2012. 11. 25. 19:00 Kansas City Chiefs–Denver Broncos 9–17
2012. 11. 25. 19:00 Chicago Bears–Minnesota Vikings 28–10
2012. 11. 25. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 23–24
2012. 11. 25. 19:00 Miami Dolphins–Seattle Seahawks 24–21
2012. 11. 25. 22:05 San Diego Chargers–Baltimore Ravens 13–16 – h.u.
2012. 11. 25. 22:25 New Orleans Saints–San Francisco 49ers 21–31
2012. 11. 25. 22:25 Arizona Cardinals–St. Louis Rams 17–31
2012. 11. 26. 2:20 New York Giants–Green Bay Packers 38–10
2012. 11. 26. 2:30 Philadelphia Eagles–Carolina Panthers 22–30
13. FORDULÓ
2012. 11. 30. 2:20 Atlanta Falcons–New Orleans Saints
2012. 12. 02. 19:00 Chicago Bears–Seattle Seahawks
2012. 12. 02. 19:00 Green Bay Packers–Minnesota Vikings
2012. 12. 02. 19:00 St. Louis Rams–San Francisco 49ers
2012. 12. 02. 19:00 New York Jets–Arizona Cardinals
2012. 12. 02. 19:00 Kansas City Chiefs–Carolina Panthers
2012. 12. 02. 19:00 Detroit Lions–Indianapolis Colts
2012. 12. 02. 19:00 Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 02. 19:00 Miami Dolphins–New England Patriots
2012. 12. 02. 19:00 Tennessee Titans–Houston Texans
2012. 12. 02. 22:05 Denver Broncos–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 02. 22:25 Baltimore Ravens–Pittsburgh Steelers
2012. 12. 02. 22:25 Oakland Raiders–Cleveland Browns
2012. 12. 02. 22:25 San Diego Chargers–Cincinnati Bengals
2012. 12. 03. 2:20 Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles
2012. 12. 04. 2:30 Washington Redskins–New York Giants
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik